Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Tratamentul fiscal aplicabil activitatilor cu caracter intamplator


de Victor Achim la 19 Iun. 2017
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tratamentul fiscal aplicabil activitatilor cu caracter intamplator
In ce priveste tratamentul fiscal aplicabil activitatilor cu caracter intamplator, expertul Robert Gearba vine cu o serie de informatii utile si explicatii in aceasta privinta, in contextul prevederilor in vigoare.


O persoana fizica poate obtine venituri prin desfasurarea unei activitati:

- dependenta – in acest caz se afla intr-o relatie de angajare generatoare de venituri (salariat), sau

- independenta – atunci cand dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului sau de lucru. De asemenea, dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti, asumandu-si riscurile inerente, utilizand patrimoniul sau in activitatea desfasurata, dispunand de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane, asa cum se prevede la articolul 7 al Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal.

In cel de-al doilea caz, persoana fizica are obligatia inregistrarii sale fiscale ca PFA ori este indreptatita sa incaseze venituri din profesii liberale (persoana fizica apartine unui corp/ordin profesional).

In trecut, anumite activitati cu caracter intamplator sau specializat erau remunerate prin intermediul conventiilor civile de prestari de servicii, dar in Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal (deci incepand cu data de 1 ianuarie 2016) nu se mai regasesc prevederi referitoare la acestea .

Daca, totusi, o firma plateste venituri unei persoane fizice fara ca aceasta sa aiba calitatea de salariat ori fara ca aceasta persoana fizica sa fie inregistrata fiscal pentru activitatea economica desfasurata, atunci se poate considera ca, in mod exceptional, persoana fizica obtine "venituri din alte surse" asa cum sunt ele prevazute la art.114 al Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal.

In acest caz pentru firma apar urmatoarele obligatii fiscale:

  • retinere la sursa a impozitului pe venit, in cota de 16%, in momentul platii venitului. Platitorul are obligatia sa declare prin Declaratia 100 si sa plateasca impozitul la bugetul de stat pana in data de 25 a lunii urmatoare in care acesta a fost retinut;

Cititi analiza integrala aici.


Autor: Victor Achim

Victor Achim s-a alaturat redactiei noastre acum 6 ani. Si-a inceput activitatea in presa in urma cu peste 10 ani si a acoperit de-a lungul anilor domenii precum TVA, taxe si impozite si contributii sociale.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.75 din 2 voturi

x

Intrebare antispam: 2 + 4 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016