Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Venituri din drepturi de autor. Care sunt exceptiile de la plata contributiilor?


de Redactia PortalPFA la 07 Iun. 2019
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Venituri din drepturi de autor. Care sunt exceptiile de la plata contributiilor?
Subiectul studiului de caz de astazi este un salariat care realizeaza concomitent venituri in baza unui/unor contracte de drepturi de autor cu venit anual ce depaseste 12 salarii minime brute pe economie. Intrebarea este daca acesta datoreaza contributiile de CAS si CASS sau nu.


Exceptii de la plata contributiilor in cazul drepturilor de autor: raspunsul specialistului

 

 In raport cu stabilirea obligatiilor privind contributia de asigurari sociale (CAS) si contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala in cazul persoanelor care cumuleaza aceste venituri cu venituri din salarii, sunt incidente prevederile art. 150 alin. (2) si art. 154 alin. (1) lit. h1) din Codul fiscal.

Astfel, in ceea ce priveste CAS, potrivit art. 150 alin. (2) din Codul fiscal, persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor nu datoreaza aceasta contributie pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b1).din Codul fiscal.

Sunt asadar incluse in categoria veniturilor pentru care nu se datoreaza CAS veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, definite la art. 70 din Codul fiscal, cu exceptia celor prevazute la art. 72 alin. (3) din Codul fiscal (in cazul exploatarii de catre mostenitori a drepturilor de proprietate intelectuala, precum si in cazul remuneratiei reprezentand dreptul de suita si al remuneratiei compensatorii pentru copia privata) realizate de persoanele fizice care realizeaza si venituri din salarii si asimilate salariilor.

In raport cu CASS, in temeiul art. 154 alin. (1) lit. h1) din Codul fiscal, persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor sunt exceptate de la plata acestei contributii pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala.

In concluzie, indiferent de nivelul veniturilor realizate, persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor nu datoreaza CAS si sunt exceptate de la plata CASS, pentru veniturilor din drepturi de autor realizate in baza unor contracte de cesiune a acestor drepturi.





Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Dani Cucu - Consultant fiscal.


Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.25 din 4 voturi

x

Intrebare antispam: 1 + 4 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016