Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Veste buna! Minorii isi vor putea infiinta PFA-uri si II-uri


de Viorica Ghinea la 17 Mar. 2022
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Veste buna! Minorii isi vor putea infiinta PFA-uri si II-uri
Minorii care desfasoara activitati economice isi vor putea infiinta PFA-uri si II-uri, potrivit unei initiative legislative inregistrate luna trecuta la Senat.


Propunerea legislativa vizeaza modificarea OUG nr. 44/2008 care reglementeaza modalitatea de mfiintare si modul de functionare a persoanelor fizice autorizate, mtreprinderilor individuale si intreprinderilor familiale.
 
Potrivit art. 8 din aceasta ordonanta, pot desfasura activitati economice in una dintre formele prevazute la art. 4 numai persoanele fizice care au capacitate deplina de exercitiu, cu exceptia membrilor intreprinderii familiale ce nu au calitatea de reprezentant, care trebule sa aiba varsta de cel putin 16 ani.
 
Avandin vedere ca societatea actuala exista foarte multi tineri sub 18 ani care desfasoara activitati economice, dar legislatia nu le este favorabila in vederea infiintarii unei PFA/intreprinderi individuale, din discutiile pe care initiatorii le-au avut cu mai multi tineri din Romania, a rezultat necesitatea de a modifica prevederile OUG nr. 44/2008 pentru a le corela cu actualele nevoi ale societatii, precum si cu prevederile Noului Cod civil, care a intrat m vigoare la 1 octombrie 2011.
 
Astfel, OUG 44/2008 ar putea fi modificata dupa cum urmeaza: 
 
1. La articolul 8, alineatul (1) lit. a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
„a) au capacitate deplina de exercitiu, cu excepfia membrilor intreprinderii familiale ce nu au calitatea de reprezentant, care trebuie sd aiba varsta de cel putin 16 ani, sau minorilor cu capacitate de munca; ”
 
2. La articolul 9, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
„(1) PFA, intreprinzatorul persoana fizica titular al intreprinderii individuale si intreprinderea familia au sediul profesional declarat prin cererea de iregistrare in registrul comertului si de autorizare a functionarii sau propriul domiciliu, in cazul in care nu isi desfasoara activitatea intr-un sediu profesional distinct, dispozitiile alin. (2^1) fiind aplicabile si in acest caz. ”
 
3. La articolul 9, dupa alineatul (1), se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmatorul cuprins:
 
„(1^1) in cazul in care solicitantul isi declara sediul la propriul domiciliu, in situatia in care isi schimba domiciliul, acesta are obligatia ca in termen de 15 zile de la aceasta schimbare sa inregistreze mentiunea referitoare la schimbarea sediului profesional in registrul comertului”
 
4. La articolul 9, dupa alineatul (2^1), se introduce un nou alineat, alineatul (2^2), cu urmatorul cuprins:
 
„ (2^2) In cazul in care sediul profesional este declarat la domiciliul solicitantului, nu este necesara prezentarea vreunui inscris referitor la dreptul de folosinta. ”
 
Initiatorii sustin extinderea posibilitatii tinerilor cu  capacitate de munca de a putea obtine un venit suplimentar, si in afara unui contract individual de munca.
 
 
 
 
 
 

Viorica Ghinea Autor: Viorica Ghinea

Ghinea Viorica face parte din echipa Portalpfa.ro din anul 2017, unde se concentreaza pe noutatile legislative si prezinta cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in 2009 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum sanatate, amenajari interioare, moda, sport si legislatie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna TVA, monografii contabile, legislatie fiscala si contabila, pentru a sprijini contabilii, antreprenorii si alte categorii.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.75 din 6 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 1 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016