Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

ATENTIE! Obligatiile sociale aferente declaratiei unice se vor achita in contul unic 5504


de Viorica Ghinea la 03 Dec. 2018
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ATENTIE! Obligatiile sociale aferente declaratiei unice se vor achita in contul unic 5504
Impozitul si contributiile aferente declaratiei unice, adica obligatiile fiscale ale contribuabililor persoane fizice pentru veniturile estimate/realizate dupa data de 1 ianuarie 2018, se platesc in contul unic 5504. Acest cont semnifica "Sume reprezentand impozit pe venit si contributii sociale datorate de persoanele fizice in curs de distribuire" si se distribuie de organul fiscal central potrivit metodologiei aprobata prin OANAF 2937/2018.


Prin urmare, urmatoarele obligatii fiscale de plata se vor achita in contul unic 5504:

   1. Impozit pe venit aferent declaratiei unice – baza legala - Art. 120^1 si 123 alin. (7) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal;
    2. Contributii de asigurari sociale aferente declaratiei unice - baza legala - Art. 151 alin. (20) din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal;
    3. Contributii de asigurari sociale de sanatate aferente declaratiei unice - baza legala - Art. 174 alin. (20) si 182 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal.


In ceea ce priveste IBAN-ul corespunzator acestui cont, in functie de trezoreria de care apartin persoanele fizice, il puteti gasi pe site-ul ANAF, la urmatorul link:

https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/asistenta_contribuabili/persoane_juridice/codurile_iban

Dupa ce veti accesa acest link, alegeti judetul/sectorul de care apartineti si veti putea astfel sa identificati codul IBAN corespunzator contului bugetar 5504. De retinut faptul ca codurile IBAN aferente acestor conturi de venituri bugetare nu se inscriu in lista codurilor IBAN care se publica pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.

Este important de aflat faptul ca sumele platite de catre contribuabili in contul unic se distribuie de catre organul fiscal central competent, proportional cu obligatiile fiscale de plata, respectiv cu obligatiile fiscale inregistrate in declaratia unica in conturile 20.A.03.51.00 “Impozit pe venit aferent declaratiei unice”, 22.A.21.48.00 “Contributii de asigurari sociale aferente declaratiei unice” si 26.A.21.49.00 “Contributii de asigurari sociale de sanatate aferente declaratiei unice”, cu exceptia contribuabililor care beneficiaza de inlesniri la plata.

Nu trebuie sa uitati nici ca obligatiile fiscale datorate de contribuabilii persoane fizice pentru veniturile realizate pana la data de 31 decembrie 2017 se platesc distinct, in conturile bugetare existente aferente fiecarei surse de venit.


Viorica Ghinea Autor: Viorica Ghinea

Ghinea Viorica face parte din echipa Portalpfa.ro din anul 2017, unde se concentreaza pe noutatile legislative si prezinta cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in 2009 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum sanatate, amenajari interioare, moda, sport si legislatie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna TVA, monografii contabile, legislatie fiscala si contabila, pentru a sprijini contabilii, antreprenorii si alte categorii.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.25 din 8 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 1 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016