Legea amnistiei fiscale, publicata luni in Monitorul Oficial, intra in vigoare de joi, 23 iulie, si presupune anularea unor obligatiilor fiscale pentru mai multi contribuabili.
Incepand din 23 iulie, obligatiile fiscale neachitate, de pana la 1 iulie 2015, vor fi anulate din oficiu pentru mai multe categorii de contribuabili, care datorau diferite tipuri de obligatii fiscale.
Legea nr. 209/2015 privind anularea unor obligatii fiscale anuleaza diferentele de obligatii fiscale principale, precum si obligatiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, in urma reincadrarii unei activitati ca activitate dependenta, pentru perioadele fiscale de pana la 1 iulie 2015 si neachitate pana la data intrarii in vigoare a acestui act normativ, respectiv 23 iulie 2015.
De asemenea, diferentele de taxa pe valoarea adaugata aferenta veniturilor realizate din drepturi de proprietate intelectuala, precum si obligatiile fiscale accesorii aferente, vor fi anulate din oficiu prin decizie de impunere, in urma depasirii plafonului si neinregistrarii ca platitor de TVA.
De asemenea, salariatii care au primit indemnizatii de delegare sau diurne, pe care organele fiscale le-au considerat pana acum salarii, nu trebuie sa mai plateasca impozitul aferent veniturilor respective, aferente perioadelor fiscale de pana la 1 iulie 2015 si neachitate pana la data intrarii in vigoare a legii.
De asemenea, vor fi sterse obligatiile fiscale privind contributia de asigurari sociale de sanatate, precum si obligatiile fiscale accesorii aferente acestora, datorata de contribuabilii pentru care baza lunara de calcul a CASS este mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara.
Atentie! Obligatiile fiscale vor fi sterse din oficiu, conform prevederilor Legii nr.209/2015 de catre organul fiscal competent, prin emiterea unei decizii de anulare a obligatiilor fiscale care se comunica contribuabilului.
Ministerul de Finante precizeaza ca masurile de anulare ale obligatiilor fiscale vin ca urmare a unor neclaritati legislative.
"De asemenea sunt evitate multitudinea de litigii care pot fi costisitoare atat pentru contribuabilii contestatori cat si pentru organele fiscale. Totodata, masurile propuse sunt de natura a corecta unele inechitati pentru trecut, insa pentru viitor, situatiile ce au generat astfel de inechitati trebuie inlaturate prin clarificarea legislatiei (modificarea si completarea Codului fiscal, Codului muncii, Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, etc.)", se arata in nota de fundamentare a proiectului.