Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Ce contributii sociale datoreaza PFA-urile in 2016


de Victor Achim la 15 Ian. 2016
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce contributii sociale datoreaza PFA-urile in 2016
Persoanele fizice autorizate datoreaza obligatoriu contributia de asigurari sociale si contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate. Celelalte contributii sunt optionale.


Vom analiza in materialul urmator o situatie speficia: O persoana fizica angajata ca psiholog la stat, care a intrat in concediu de maternitate in februarie 2015 (2 ani), si-a deschis un PFA (fara angajati) in 22.09.2014. Avand in vedere ca pe 2014 are un venit net de 11.000, iar pe 2015 un venit brut estimat de 3.000 lei. Ce obligatii dpdv al contributiilor sociale are acest PFA in cursul anului 2016?

Raspunsul expertilor Rentrop&Straton:

In 2016, nu datoreaza contributie de asigurari sociale persoanele fizice autorizate care determina venitul net anual in sistem real daca:

- venitul realizat in anul precedent, ramas dupa scaderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate in scopul desfasurarii activitatii independente, exclusiv cheltuielile reprezentand contributia de asigurari sociale, raportat la numarul lunilor de activitate din cursul anului, depaseste 35% din castigul salarial mediu brut;
- venitul lunar estimat a se realiza depaseste 35% din castigul salarial mediu brut, in cazul contribuabililor care desfasoara activitati impuse in sistem real si isi incep activitatea in cursul anului fiscal sau in cazul celor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la impozitarea in sistem real;
- au calitatea de pensionar;
- sunt asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale.

Persoana in cauza nu va datora CAS daca se incadreaza la una dintre aceste exceptii.  Daca nu se incadreaza la exceptii, conform art. 148 alin. (1) din Codul fiscal, baza de calcul al contributiei de asigurari sociale datorate de persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente si care determina venitul net anual in sistem real o reprezinta echivalentul a 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Conform art. 15 din Legea nr.  340/2015 a bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2016, castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2016 este de 2.681 lei.

Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale se recalculeaza in anul urmator celui de realizare a venitului, in baza declaratiei privind venitul realizat, si se stabileste ca diferenta intre venitul brut realizat si cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii independente, exclusiv cheltuielile reprezentand contributia de asigurari sociale, raportata la numarul de luni in care a fost desfasurata activitatea.

Baza lunara de calcul nu poate fi mai mica decat echivalentul reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, in vigoare in anul pentru care se efectueaza definitivarea contributiei, si nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori acest castig.

Cota de contributie de asigurari sociale pentru persoanele fizice autorizate care determina venitul net anual in sistem real este cota pentru contributia individuala(10,5 %).

Persoanele fizice autorizate pot opta pentru cota integrala de contributie de asigurari sociale corespunzatoare conditiilor normale de munca (26,3 %).

Contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate se datoreaza de persoanele fizice autorizate, indiferent daca aceste persoane mai realizeaza si alte venituri, cum ar fi, venituri din salarii sau venituri din pensii si indiferent de nivelul veniturilor din activitati independente.  

Persoanele fizice autorizate datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate in cota de 5,5%.

Sursa: Portal Codul Muncii


Autor: Victor Achim

Victor Achim s-a alaturat redactiei noastre acum 6 ani. Si-a inceput activitatea in presa in urma cu peste 10 ani si a acoperit de-a lungul anilor domenii precum TVA, taxe si impozite si contributii sociale.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.83 din 3 voturi

x

Intrebare antispam: 5 + 4 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016