Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Cum se acorda reducerile comerciale dupa schimbarea cotei de TVA


de Cecilia Pavelescu la 20 Ian. 2016 Exclusiv
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum se acorda reducerile comerciale dupa schimbarea cotei de TVA
Codul Fiscal 2016 a modificat cota standard de TVA de la 1 ianuarie, aplicabila operatiunilor impozabile care nu beneficiaza de scutirea taxei si care nu sunt supuse cotelor reduse.


Vom detalia in materialul urmator ce cota de TVA se aplica pe o factura de reducere comerciala acordata in ianuarie 2016 pentru facturi din 2015, facturi de vanzari si servicii inchiriere.

Raspunsul expertilor Rentrop&Straton:

 Art. 134 al. (4) din vechiul Codul fiscal, preluat la art. 280 al.(4) in noul Cod fiscal, precizeaza ca: “Regimul de impozitare aplicabil pentru operatiunile impozabile este regimul in vigoare la data la care intervine faptul generator”, iar  art. 134^1 al. (1) din  vechiul Codul fiscal, regasit in noul Cod fiscal la art. 281 al. (1), face referire la faptul ca: “Faptul generator intervine la data livrarii bunurilor sau la data prestarii serviciilor”. De asemenea, la art. 140 al.(3) din  vechiul Cod fiscal si la art. 291 al.(4) din noul Cod fiscal, se mentioneaza ca: "Cota aplicabila este cea in vigoare la data la care intervine faptul generator”.
 
Conform art. 138 lit. c) din vechiul Codul Fiscal sau art. 287 lit. c) din noul Cod fiscal, in cazul in care rabaturile, remizele, risturnele si celelalte reduceri de pret sunt acordate dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor, baza de impozitare a TVA se reduce in mod corespunzator. Pentru aplicarea acestei prevederi, art. 134^2 alin. (9) din vechiul Cod fiscal si art. 282 al. (9) din noul Cod fiscal, precizeaza ca: “In cazul evenimentelor mentionate la art. 138 (287), taxa este exigibila la data la care intervine oricare dintre evenimente, iar regimul de impozitare, cotele aplicabile si cursul de schimb valutar sunt aceleasi ca si ale operatiunii de baza care a generat aceste evenimente”.
 
Asadar, apreciem ca o reducere comerciala nu reprezinta o noua livrare de bunuri sau o noua prestare de servicii, ci corectarea unei livrari sau prestari de servicii anterioare, pentru care se aplica acelasi regim de taxare si aceeasi cota de TVA, ca cele existente la data faptului generator. Astfel, factura privind reducerea comerciala acordata in anul 2016, pentru livrari de bunuri sau prestari de servicii, din anul 2015, se va face cu aceiasi cota de TVA cu care s-a intocmit factura initiala (24%, 9% sau 5%).


Autor: Cecilia Pavelescu

0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 2 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016