Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Incetare activitate in 2023. Model de calcul CAS si CASS pentru PFA-uri


de Viorica Ghinea la 29 Mai. 2023
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Incetare activitate in 2023. Model de calcul CAS si CASS pentru PFA-uri
Analizam situatia unei PFA care are venit net in anul 2023 in valoare de 33.940 lei si este radiata la 17.05.2023. Datoreaza CAS? Daca da, modul de calcul al CAS pentru perioada 01.01.2023-16.05.2023 inclusiv? Dar CASS?


Iata ce prevede Codul fiscal, potrivit ultimelor modificari, si care este interpretarea specialistului nostru. 
 
 

Incetare activitate in 2023 - calcul CAS si CASS: raspunsul specialistului

Referitor la CAS, potrivit art. 151 alin. (10) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal aplicabile pentru anul 2023, (10) Contribuabilii care in cursul anului fiscal incep sa desfasoare o activitate independenta si/sau sa realizeze venituri din drepturi de proprietate intelectuala, iar venitul net, anual, cumulat, din una sau mai multe surse de venituri, estimat a se realiza in anul in curs este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, recalculat corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului fiscal, sunt obligati sa depuna declaratia prevazuta la alin. (3) in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului si sa declare venitul ales pentru care datoreaza contributia. Salariul minim brut pe tara garantat in plata este cel in vigoare la data depunerii declaratiei. Fac exceptie contribuabilii pentru care platitorii de venit au obligatia calcularii, retinerii, platii si declararii contributiei de asigurari sociale. (...)
 
Asadar, recalcularea plafonului CAS se face pentru persoanele fizice care incep activitatea in cursul anului pentru lunile ramase pana la sfarsitul anului. Plafonul nu se recalculeaza in cazul in care activitatea este incetata in cursul anului.
 
Dar, potrivit pct. (8) alin. (4) si (5) din Normele metodologice emise in aplicarea Codului fiscal, (4) Persoanele fizice care incep sa desfasoare o activitate independenta sau sa realizeze venituri din drepturi de proprietate intelectuala in cursul anului verifica incadrarea in plafonul anual prevazut la art. 148 alin. (2), corespunzator numarului de luni de activitate.
 
Plafonul luat in calcul se stabileste proportional cu numarul lunilor de activitate ramase pana la sfarsitul anului. In situatia in care veniturile nete cumulate estimate a se realiza pana la sfarsitul anului sunt cel putin egale cu plafonul recalculat, persoana fizica datoreaza contributia de asigurari sociale pe care o determina conform art. 151 alin. (13) din Codul fiscal.
 
(5) Acelasi tratament se aplica si pentru situatia in care, in cursul anului, persoanele fizice se incadreaza in categoria persoanelor exceptate de la plata contributiei potrivit art. 150 din Codul fiscal, isi suspenda temporar activitatea sau isi inceteaza activitatea, potrivit legislatiei in materie. In acest caz, contributia nu se datoreaza incepand cu luna in care intervine modificarea.
 
Chiar daca in Normele metodologice este specificat faptul ca plafonul se recalculeaza in functie de numarul lunilor de activitate, acestea nu au fost actualizate cu legislatia in vigoare. Din punct de vedere al ierarhiei actelor normative, normele metodologice sau normele de aplicare sunt texte emise de catre ministere, care dau exemple si care detaliaza pas cu pas modul in care o anume lege trebuie sa fie aplicata. In general orice lege emisa de parlament este urmata de norme metodologice de aplicare a legii care detaliaza/clarifica aspectele de interpretare a paragrafelor legale in cauza.
 
Tinand cont de aceasta definitie se poate concluziona faptul ca Normele sunt acte administrative care au rolul de a clarifica si detalia dispozitiile actelor normative pentru care au fost emise. Dar, in practica actuala, s-au observat numeroase situatii in care normele nu sunt in concordanta cu actul normativ, sau adauga la lege.
 
In concret, sunt situatii in care normele de aplicare ale unei legi au adus modificari ale acestor legi sau chiar prevederi noi. In acest caz se afla normele de aplicare ale Codului Fiscal.
 
Prin urmare, in cazul incetari activitatii PFA, plafonul CAS nu se recalculeaza in functie de lunile de activitate.
 
In cazul mentionat, intrucat venitul net realizat in suma de 33.940 lei este inferior plafonului de 12 salarii minime pe economie aferent anului 2023, adica 36.000 lei, persoana fizica nu datoreaza CAS pentru anul 2023.
 
Referitor la CASS, potrivit art. 170 alin. (1) si (4) din legea sus-mentionata aplicabil pentru anul 2023,
(1) Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitatile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b1), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale la o baza de calcul stabilita potrivit alin. (4), daca estimeaza pentru anul curent venituri nete a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120. (...)
 
(4) Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul persoanelor care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h) o reprezinta:
a) nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 6 salarii minime brute pe tara inclusiv si 12 salarii minime brute pe tara; (...).
 
Incepand cu anul 2021 baza de calcul a CASS nu se mai recalculeaza in raport cu perioada de activitate. Au fost abrogate prevederile care permiteau recalcularea contributiilor sociale de sanatate (CASS) in cazul contribuabililor care in cursul anului fiscal inceteaza activitatea.
 
In cazul mentionat, intrucat venitul net realizat aferent perioadei efectiv lucrate in suma de 33.940 lei se afla intre 6 si 12 salarii minime pe economie, respectiv intre 18.000 lei si 36.000 lei, persoana fizica datoreaza CASS pentru anul 2023 in suma de 1.800 lei (18.000 lei x 10%).
 
 
Raspuns oferit in luna mai 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
 
 

Viorica Ghinea Autor: Viorica Ghinea

Ghinea Viorica face parte din echipa Portalpfa.ro din anul 2017, unde se concentreaza pe noutatile legislative si prezinta cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in 2009 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum sanatate, amenajari interioare, moda, sport si legislatie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna TVA, monografii contabile, legislatie fiscala si contabila, pentru a sprijini contabilii, antreprenorii si alte categorii.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016