Indemnizatiile de sprijin nedeclarate de PFA-uri ar putea fi impozitate din OFICIU
de Viorica Ghinea la 28 Iul. 2021
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA-urile, profesionistii si persoanele fizice cu drepturi de autor care nu au declarat si achitat impozitul aferent indemnizatiilor se pot astepta la impozitarea din oficiu, conform unui document publicat pe site-ul ANAF.
Pentru veniturile obtinute din indemnizatiile prevazute de OUG 30/2020 si OUG 132/2020 se datoreaza impozitul pe venit, contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate.
Dupa publicarea in Monitorul Oficial, actul normativ va modifica si completa OPANAF nr.2862/2019 pentru aprobarea procedurii privind stabilirea din oficiu a impozitului anual pe veniturile persoanelor fizice, precum si a modelului si continutului unor formulare.

Afacere la cheie cu flori in ghiveci

Manual de inventariere Societati comerciale PFA ONG

Cartea Verde a impozitului pe venit si a contributiilor
"In situatia in care beneficiarii indemnizatiilor nu si-au indeplinit obligatiile declarative, organul fiscal stabileste din oficiu impozitul pe venit datorat de acestia, in conformitate cu dispozitiile art.107 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
Ca urmare, este necesara modificarea si completarea “Procedurii privind stabilirea din oficiu a impozitului anual pe veniturile persoanelor fizice”, precum si a modelului si continutului unor formulare, aprobate prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.2862/2019, publicat in Monitorul Oficial nr.897 din 6 noiembrie 2019.", potrivit documentului.
Principalele modificari vizeaza:
- completarea “Procedurii privind stabilirea din oficiu a impozitului anual pe veniturile persoanelor fizice” cu dispozitii privind identificarea si impunerea din oficiu a persoanelor care au beneficiat de indemnizatiile prevazute in cele doua ordonante de urgenta si care nu si-au indeplinit obligatiile declarative;
- modificarea corespunzatoare a formularelor “Referat privind estimarea bazei de impozitare a veniturilor persoanelor fizice” si “Decizie de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice”, avand in vedere ca impozitul pe veniturile obtinute din indemnizatiile prevazute de cele doua ordonante de urgenta se determina prin aplicarea regulilor prevazute la art.78 alin.(2) lit.b) din Codul fiscal.
Viorica Ghinea
Ghinea Viorica face parte din echipa Portalpfa.ro din anul 2017, unde se concentreaza pe noutatile legislative si prezinta cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in 2009 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum sanatate, amenajari interioare, moda, sport si legislatie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna TVA, monografii contabile, legislatie fiscala si contabila, pentru a sprijini contabilii, antreprenorii si alte categorii.
Autor: Ghinea Viorica face parte din echipa Portalpfa.ro din anul 2017, unde se concentreaza pe noutatile legislative si prezinta cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in 2009 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum sanatate, amenajari interioare, moda, sport si legislatie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna TVA, monografii contabile, legislatie fiscala si contabila, pentru a sprijini contabilii, antreprenorii si alte categorii.
Ti-a placut acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Articole pe acelasi subiect
Cele mai citite stiri
PFA in IT: Atentie la alegerea codului CAEN si depasirea plafonului de TVA!
Citeste mai mult
Masuri fiscale 2025: Ce aduce noul Program de Guvernare
Citeste mai mult
Controale antifrauda: Ce risca administratorii care ignora somatia ANAF
Citeste mai mult
Drepturi de autor: Ce obligatii exista la depasirea plafonului de 300.000 lei
Citeste mai mult
Arhivare documente: Cum si cat se pastreaza actele financiar-contabile?
Citeste mai mult