Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Noul Cod Fiscal aduce prevederi dure si impozite uriase pentru PFA


de Ana Tudor la 23 Iul. 2015 Exclusiv
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noul Cod Fiscal aduce prevederi dure si impozite uriase pentru PFA
Regandirea impozitarii persoanelor fizice autorizate reprezinta o lovitura majora pe care o aduce noul Cod Fiscal.


Prevederile noului Cod Fiscal vor afecta semnificativ PFA-urile care activeaza in zona IT, dar si intreprinderile mici si mijlocii.

Noul Cod Fiscal vine asadar cu o cota de impozitare de% din venituri si 1.530 de lei/trimestru pentru firmele mici care nu au salariati, ceea ce inseamna ca va fi introdus un impozit forfetar in valoare de cel putin 500 de lei luna pentru firmele care nu au salariati.

Astfel, specialistii in IT - majoritatea detinand proiecte independente si lucrand cu intreprinderi ca PFA, vor fi obligatisa plateasca 10,5% din venituri pentru fondul de pensii.

"Marea provocare pentru business-ul romanesc de IT o reprezinta fiscalitatea. Ultimele discutii legate de regandirea impozitarii pe PFA, de exemplu, ar putea afecta puternic piata de profil", potrivit unui studiu KeysFin.

Observam astfel ca noul Cod Fiscal descurajeaza activitatea ca PFA, cu scopul cresterii incasarilor la bugetul de pensii si de sanatate, masura care va aduce o serie de consecinte negative.

"Unul dintre atuurile pentru care Romania a atras investitori in acest domeniu a fost ca firmele au beneficiat de un climat favorabil din punct de vedere fiscal. Este putin probabil ca marii jucatori sa isi asume plata unor taxe suplimentare, avand in vedere salariile peste medie pe care le ofera colaboratorilor romani, prin intermediul PFA-urilor", mai explica specialistii KeysFin.

Specialistii arata ca taxele pe care le platesc PFA-urile in IT in momentul de fata sunt de 25,9% si ar putea creste pana la 75% in urma adoptarii noului Cod Fiscal, iar cele mai multe dintre ele nu vor reusi astfel sa isi continue activitatea si ar putea fi nevoiti sa treaca pe off-shore-uri.

Nu este exclus ca multi dezvoltatori sa treaca pe off-shore-uri, sa isi deschida firme in alte tari, vor cauta caile legale pentru a evita taxarea suplimentara. Astfel ca, in loc sa sustina fiscal dezvoltarea unuia dintre cele mai dinamice sectoare ale economiei, statul risca sa piarda venituri importante, prin aplicarea unor masuri cu iz contabil, fara viziune", potrivit KeysFin.

De retinut insa ca noul Cod Fiscal a fost retrimis in Parlament de presedintele Klaus Iohannis din cauza prevederilor dure, care ar pune economia Romaniei pe butuci, acesta urmand sa fie reexaminat de parlamentari.



Autor: Ana Tudor

0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.39 din 9 voturi

x

Intrebare antispam: 5 + 2 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016