Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

PFA cu 3 tipuri de venituri: ce contributii plateste in 2024 si modul de calcul


de Redactia PortalPFA la 28 Nov. 2023
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA cu 3 tipuri de venituri: ce contributii plateste in 2024 si modul de calcul
Daca o Persoana Fizica Autorizata (PFA) realizeaza venituri dintr-o varietate de surse, cum ar fi activitati independente ce depasesc limita de 60 salarii minime brute, venituri din dividende provenite de la o societate si venituri din chirii, se pune intrebarea aferenta contributiilor pe care aceasta trebuie sa le plateasca incepand cu anul 2024. Ce contributii sunt considerate deductibile la calculul impozitului pe venit? Mai mult, se ridica si problema modalitatii de declarare a dividendelor in cadrul declaratiei unice: se raporteaza la valoarea neta sau bruta? Aceste aspecte constituie subiectul central al analizei noastre, in lumina schimbarilor fiscale si a cerintelor legislative actuale.


Taxe PFA 2024: calcul contributii sociale si exceptii

Contributia de asigurari sociale (pensie) CAS 2023


Persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente din una sau mai multe surse precum si contribuabilii care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala, sunt obligate sa plateasca contributie de asigurari sociale daca estimeaza (sau obtin) pentru anul curent venituri nete, a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei.

plafonul de 12 salarii = 39.600 lei estimat;
plafonul de 24 salarii = 79.200 lei estimat.

Incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei, se efectueaza prin cumularea veniturilor nete si/sau a normelor anuale de venit din activitati independente.

Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente, o reprezinta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat nivelul a 12 sau 24 de salarii de baza minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei.
Termenul de plata a contributiei de asigurari sociale este pana la data de 25 mai inclusiv, al anului urmator celui pentru care se datoreaza contributia. Obligatiile aferente veniturilor realizate in 2024 se achita pana la data de 25 Mai 2025.

Persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente pot efectua plati reprezentand contributia de asigurari sociale (CAS 2024) datorata oricand pana la termenul de plata.

Contribuabilii impusi in sistem real care estimeaza si realizeaza un venit net anual sub baza minima de calcul (39.600 lei in 2024 daca se mentine un salariu minim de 3300 lei si in 2024) nu datoareaza CAS.

Persoanele fizice care desfasoara activitati independente si care estimeaza ca vor realiza un venit net anual mai mic de 12 salarii minime brute pe economie, pot opta pentru plata contributiei de asigurari sociale pentru anul curent.


Contributia de asigurari de sanatate CASS 2024


Contributia de asigurari sociale de sanatate se calculeaza de catre contribuabili prin aplicarea cotei de contributie de 10% asupra bazei anuale de calcul.

Incepand cu 2024, baza de calcul a CASS o reprezinta venitul net realizat, care nu poate fi mai mica decat plafonul de 6 salarii si nici mai mare decat plafonul de 60 de salarii minime pe economie.

Estimare: 6 salarii = 19.800 lei ; 60 de salarii = 198.000 lei, rezulta:
CASS minim de 1.980 lei si maxim de 19.800 lei pe an

Daca titularul PFA se incadreaza la exceptii, CASS se calculeaza la venitul net, oricare ar fi acesta.

De exemplu, daca venitul net este de 1000 lei se datoreaza 100 lei CASS.

Daca titularul nu se incadreaza la exceptii, atunci plateste CASS la plafonul de 6 salarii.

Exceptiile sunt urmatoarele:

In cazul veniturilor obtinute de PFA sau din profesii liberale mai mici de 6 salarii, nu se datoreaza CASS la plafonul minim de 6 salarii daca titularul de PFA/persoana ce obtine venituri din profesii liberale (avocat, notar etc.) se incadreaza la urmatoarele cazuri:

1. calitate de salariat
2. ca urmare a obtinerii de alte venituri pentru care s-a platit CASS, nu datoreaza CASS la plafonul minim, de 6 salarii.

Tot incepand cu 2024, contributia la sanatate este deductibila la calculul venitului impozabil.

Incepand cu 2024, pentru stabilirea obligatiei de a plati CASS veniturile din activitati independente nu se vor cumula cu veniturile din alte surse (dividende, dobanzi, chirii, etc), pentru aceste venituri se va plati CASS separat.

Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente pentru care nu exista obligativitatea retinerii la sursa a CASS, depun declaratia unica pana la data de 25 mai inclusiv, a anului urmator celui de realizare a veniturilor, in care evidentiaza venitul realizat in anul anterior si venitul estimat pentru anul in curs.

De asemenea, din 2024 orice persoana care desfasoara o activitate independenta va plati CASS la nivelul a cel putin 6 salarii minime pe economie, chiar daca activitatea a obtinut un venit net mai mic decat plafonul de 6 salarii sau este pe pierdere.

Asa cum am mentionat anterior, incepand cu 2024, pentru stabilirea obligatiei de a plati CASS veniturile din activitati independente NU se vor cumula cu veniturile din alte surse (dividende, dobanzi, chirii, etc), pentru aceste venituri se va plati CASS separat. Prin urmare, pentru dividende si chirii se va achita separat CASS prin raportare la 6/12/24 salarii minime.

Practic se va achita CASS atat pentru calitatea de PFA (10% aplicat la minim 6 salarii brute, maxim 60 salarii) si 10% separat pentru veniturile din chirii si dividende (CASS la 6/12/24 salarii minime).

In declaratia unica nu se declara dividendele platite asociatului ci doar CASS ul pentru ansamblul veniturilor incasate de persoana fizica.

Raspuns oferit in luna noiembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodul Fiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.46 din 45 voturi

x

Intrebare antispam: 2 + 2 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016