Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

PFA la norma de venit cu activitate de la inceputul anului. Plafon CAS si CASS pentru 2024


de Redactia PortalPFA la 15 Ian. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA la norma de venit cu activitate de la inceputul anului. Plafon CAS si CASS pentru 2024
In randurile ce urmeaza, vom afla care sunt reglementarile fiscale aplicabile unei PFA la norma de venit, avand Cod CAEN 8211, infiintata la inceputul anului 2024. Vom analiza detaliat noile reglementari si impactul acestora asupra calculului taxelor, oferind astfel o perspectiva utila pentru antreprenorii care activeaza in acest domeniu.


Taxe PFA 2024: plafon CAS si CASS


Referitor la impozitul pe venit, potrivit pct. 8 alin. (10) din Normele metodologice, Pentru contribuabilii impusi pe baza de norme de venit, care isi exercita activitatea o parte din an, in situatiile prevazute la alin. (8) si (9), norma anuala de venit aferenta perioadei efectiv lucrate se recalculeaza de catre contribuabili, prin raportarea normei anuale de venit la 365 de zile, iar rezultatul se inmulteste cu numarul zilelor de activitate.

Asadar, in cazul un PFA care isi incepe activitatea in timpul anului se recalculeaza norma de venit pentru perioada efectiv lucrata. Aceasta norma se compara cu plafoanele pentru plata CAS si CASS.

Referitor la CAS, potrivit art. 148 alin. (2) si (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal,
(2) Incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara sau de cel putin 24 de salarii minime brute pe tara, dupa caz, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, se efectueaza prin cumularea veniturilor nete si/sau a normelor anuale de venit din activitati independente determinate potrivit art. 68 si 69, a venitului brut realizat in baza contractelor de activitate sportiva potrivit art. 681, precum si a veniturilor nete din drepturi de proprietate intelectuala determinate potrivit art. 72 si 73, care se estimeaza a se realiza in anul curent.

(4) Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul persoanelor care realizeaza veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b1), o reprezinta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat:

a) nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 de salarii minime brute pe tara;

b) nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cel putin egale cu 24 de salarii minime brute pe tara;.

In functie de norma de venit recalculata se disting urmatoarele situatii:
- daca norma de venit recalculata este mai mica decat plafonul de 12 salarii minime brute pe tara, respectiv de 39.000 lei (39.000 lei x 12), nu se datoreaza CAS.
- daca norma de venit recalculata este intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 salarii minime brute pe tara, respectiv, intre 39.000 lei (3.300 lei x 12) inclusiv si 79.200 lei (3.300 lei x 24), se datoreaza CAS in suma de 9.750 lei (39.000 lei x 25%)
- daca norma de venit recalculata este peste plafonul de 24 salarii minime brute pe tara inclusiv, respectiv peste 79.200 lei (3.300 lei x 24) inclusiv, CAS datorata este in suma de 19.800 lei (79.200 lei x 25%).

Referitor la CASS, potrivit art. 170 alin. (1) din legea sus-mentionata, (1) Persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b), din una sau mai multe surse, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, la o baza anuala de calcul egala cu venitul net anual realizat/brut sau norma anuala de venit, respectiv norma anuala de venit ajustata, dupa caz, stabilite potrivit art. 68, 681 si 69, dupa caz, care nu poate fi mai mare decat cea corespunzatoare unei baze anuale de calcul egala cu nivelul de 60 de salarii minime brute pe tara in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120. La determinarea bazei anuale de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate nu se iau in considerare pierderile fiscale anuale prevazute la art. 118.

Incepand cu anul 2024, pentru PFA cu norma de venit, baza de calcul a CASS este norma anuala de venit sau norma anuala de venit ajustata.

Baza de calcul pentru plata CASS este plafonata la un minim de cel putin 6 salarii minime pe economie (respectiv la 19.800 lei) si un maxim de 60 de salarii minime pe economie (respectiv la 198.000 lei).

Asadar, CASS datorata pentru anul 2024 se calculeaza prin aplicarea procentului de contributie de 10% la norma de venit sau norma anuala de venit ajustata, care nu poate fi mai putin de 1.980 lei (19.800 lei x 10%) lei si mai mult de 19.800 lei (198.000 lei x 10%).

Raspuns oferit in luna ianuarie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.46 din 14 voturi

x

Intrebare antispam: 1 + 1 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016