Stiri si noutati pentru PFA - Persoana fizica autorizata Stiri si noutati pentru PFA - Persoana fizica autorizata
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton
Liderul informatiilor specializate din Romania
Taxe PFA 2025 baza de calcul privind CASS si exceptii

Va oferim CADOU
un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail
pentru a primi Raportul Gratuit

Taxe PFA 2025 baza de calcul privind CASS si exceptii
Stiri si noutati pentru PFA - Persoana fizica autorizata

Inventarierea: Este obligatorie in cazul PFA la norma de venit?


de Vera Constantin la 27 Mai. 2025
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inventarierea: Este obligatorie in cazul PFA la norma de venit?
Inventarierea patrimoniului reprezinta o obligatie legala esentiala pentru asigurarea unei imagini fidele a situatiei economico-financiare a unei entitati, fie ea persoana juridica sau persoana fizica autorizata (PFA) care determina venitul in sistem real. Aceasta operatiune nu este doar o formalitate administrativa, ci un instrument-cheie de control intern, verificare a existentei, integritatii si valorii elementelor patrimoniale (active, datorii, capitaluri proprii), precum si de corelare intre evidenta scriptica si situatia faptica.


Intrebare: "PFA inregistrata la registrul comertului, platitoare de tva, platitoare de impozit pe norma de venit agricol, trebuie sa intocmeasca inventariera patrimoniului? Mentionez ca PFA conduce evidenta in partida simpla."
 
Reglementata prin Legea contabilitatii nr. 82/1991 si detaliata prin Ordinul MFP nr. 2861/2009, inventarierea este obligatorie:

- la inceputul activitatii,
- cel putin o data pe an (de regula la finele exercitiului financiar),
- ori de cate ori intervin evenimente precum: schimbarea formei juridice, fuziune, divizare, incetarea activitatii, reorganizare, schimbarea gestiunii sau a administratorului.
 
Nerespectarea acestei obligatii se sanctioneaza contraventional, cu amenzi de pana la 5.000 lei, potrivit prevederilor in vigoare.
 
Prin urmare, in contextul apropierii sfarsitului de an, toate entitatile vizate, inclusiv PFA-urile care tin evidenta in sistem real trebuie sa planifice si sa desfasoare corespunzator procesul de inventariere, asigurand astfel conformitatea cu cerintele legale si buna gestiune a patrimoniului.
 
Scapati de orice grija privind inventarierea!
Urmati pas cu pas instructiunile prezentate pe lucrarea “Manualul de Inventariere”! Manualul va prezinta de la A la Z toata procedura de urmat (adusa la zi!), inclusiv documentele pe care trebuie sa le intocmiti, in format editabil – nu trebuie decat sa le completati cu datele dvs.! Detalii aici >>

Conform legii contabilitatii in partida simpla, nr 170/2015, persoanele care conduc contabilitatea in partida simpla au obligatia sa efectueze inventarul patrimoniului la inceputul activitatii, cel putin o data pe an, precum si la incetarea activitatii.
 
Inventarul patrimoniului la PFA cuprinde toate elementele de natura activelor si datoriilor care contribuie la desfasurarea activitatii persoanei care conduce contabilitatea in partida simpla si se face cu respectarea prevederilor Ordinului ministrului finantelor publice nr. 2.861/2009 pentru aprobarea Normelor privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii.
 
Potrivit ORDINULUI nr. 2861 din 9 octombrie 2009 pentru aprobarea Normelor privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii: art. 1 (3) persoanele care obtin venituri din activitati independente si sunt obligate, potrivit legii, sa organizeze si sa conduca evidenta contabila in partida simpla aplica prevederile prezentului ordin.
 
In categoria persoanelor fizice care sunt obligate la inventarierea patrimoniului sunt activitatile independente organizate ca:
 
- PFA, II, IF care aplica sistemul de contabilitate in partida simpla, (activitatile impuse cu norma de venit nu sunt obligate sa realizeze inventarierea patrimoniului);
- Profesiile liberale, care aplica numai sistemul de contabilitate in partida simpla.
 
Prin urmare, nu este obligatorie inventarierea in cazul PFA la norma de venit.


Raspuns oferit in luna mai 2025 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Vera Constantin Autor: Vera Constantin

Expert contabil din 2007

Experienta in: contabilitate financiara, impozit pe profit, impozit venit si contributii sociale obligatorii, TVA, state de salarii, REVISAL, completare registre obligatorii societati comerciale, resurse umane, gestiune imobilizari, intocmire situatii financiare anuale si semestriale, consultanta manageriala si fiscala, interpretarea fisei de platitor obtinuta de la A.N.A.F., intocmire declaratii lunare in vederea depunerii la A.N.A.F. si la alte autoritati, spre exemplu Autoritatea Fondului de Mediu, declaratia lunara Intrastat pentru tranzactii intracomunitare, consiliere vis-a-vis de documentarea dosarului de depus la ONRC pentru diverse mentiuni (deschidere punct de lucru, adaugare coduri CAEN, prelungire sediu social sau sedii secundare, prelungire mandat administrator etc.)

Studii: Absolventa a Academiei de Studii Economice Bucuresti, Facultatea de Management
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 5 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit



Cele mai citite stiri

Taxe PFA 2025 baza de calcul privind CASS si exceptii
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Taxe PFA 2025 baza de calcul privind CASS si exceptii

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016