Depasire plafon de 300.000 lei: Atentie, PFA trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA!
de Gina Popescu la 02 Iun. 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Potrivit art. 269 alin. (1) si (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal:
“(1) Este considerata persoana impozabila orice persoana care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice de natura celor prevazute la alin. (2), oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activitati.
(2) In sensul prezentului titlu, activitatile economice cuprind activitatile producatorilor, comerciantilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitatile extractive, agricole si activitatile profesiilor liberale sau asimilate acestora. De asemenea constituie activitate economica exploatarea bunurilor corporale sau necorporale in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate.”

Radiere SRL PFA II IF

Impozitul minim pe cifra de afaceri Fiscalitate aplicata

Cartea Verde a Impozitului pe Profit 2025
In plus, potrivit art. 310 alin. (1) din Codul fiscal:
“Persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) lit. a), a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 88.500 euro, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie, respectiv 300.000 lei, poate aplica scutirea de taxa, denumita in continuare regim special de scutire, pentru operatiunile prevazute la art. 268 alin. (1), cu exceptia livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 294 alin. (2) lit. b).”
De asemenea, potrivit art. 321 alin. (1) (3) din Codul fiscal:
“(1) Persoanele impozabile stabilite in Romania trebuie sa tina evidente corecte si complete ale tuturor operatiunilor efectuate in desfasurarea activitatii lor economice. (...)
(2) Persoanele obligate la plata taxei pentru orice operatiune sau care se identifica drept persoane inregistrate in scopuri de TVA, conform prezentului titlu, in scopul desfasurarii oricarei operatiuni, trebuie sa tina evidente pentru orice operatiune reglementata de prezentul titlu.
(3) Persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile trebuie sa tina evidente corecte si complete ale tuturor achizitiilor intracomunitare.”
Prin urmare, PFA care desfasoara operatiunii taxabile, este persoana impozabila platitoare de TVA daca cifra de afaceri anuala este superioara plafonului de 88.500 de euro, respectiv 300.000lei, chiar daca veniturile realizate din activitatii independente sunt impuse, din punct de vedere al impozitului pe venit, pe baza normelor de venit.
Totodata, potrivit art. 69 alin. (9) din Codul fiscal:
“Contribuabilii, pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 25.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real.
Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului in lei al sumei de 25.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei, la sfarsitul anului fiscal. Aceasta categorie de contribuabili are obligatia sa completeze corespunzator si sa depuna declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.”
In cazul in care, veniturile depasesc plafonul de 25.000 de euro in anul 2024, incepand cu 2025(anul fiscal urmator) trebuie sa se aplice sistemul real, iar declararea se face pana la 26 mai 2025.
Concluzie
In concluzie, PFA trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA deoarece a depasit plafonul de 300.000lei. In acest sens, trebuie sa intocmeasca jurnalul de vanzari si cumparari in scopul justificarii colectarii si deducerii TVA si sa depuna D300 si D394.
De asemenea, va trebui sa treaca la sistem real daca in anul 2024 a realizat venituri mai mari de 25.000 euro din norma de venit.
Raspuns oferit in luna mai 2025 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Gina Popescu
--> Economist cu peste 20 de ani experienta in domeniul public si privat.
--> Specialist in: TVA, Impozit pe profit, Impozit pe venit si Contributii sociale, Nerezidenti, Monografii contabile, digitalizare ANAF (e-Factura, e-Transport, e-TVA, SAF-T)
Autor: --> Economist cu peste 20 de ani experienta in domeniul public si privat.
--> Specialist in: TVA, Impozit pe profit, Impozit pe venit si Contributii sociale, Nerezidenti, Monografii contabile, digitalizare ANAF (e-Factura, e-Transport, e-TVA, SAF-T)
Ti-a placut acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Articole pe acelasi subiect
Cele mai citite stiri
Cum inchizi un PFA in 2025: Procedura completa si acte necesare
Citeste mai mult
SAF-T pentru PFA: Este sau NU obligatorie depunerea D406?
Citeste mai mult
Inventariere PFA: Evita greselile frecvente cu ajutorul unui ghid practic
Citeste mai mult
Venituri din meditatii: Cum sa iti desfasori activitatea ca PFA
Citeste mai mult
Venituri din arenda: Ghid ANAF privind obligatiile declarative si de plata
Citeste mai mult