Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

PFA infiintata in cursul anului. Cum se calculeaza contributiile sociale?


de Redactia PortalPFA la 04 Aug. 2020
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA infiintata in cursul anului. Cum se calculeaza contributiile sociale?
Specialistul nostru prezinta in acest material cum se procedeaza in cazul unei PFA infiintata in cursul anului. Este important de mentionat ca plafonul pentru stabilirea CAS si CASS este de 6 luni*2280 lei. La finalul anului, PFA inregistreaza un venit total in suma de 45.000 lei.


Cum se calculeaza contributiile sociale in acest caz si ce spune legea, aflam in continuare.



PFA infiintata in cursul anului: raspunsul specialistului


Potrivit prevederilor art. 151 alin. (10) si (13) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, “(10) Contribuabilii care in cursul anului fiscal incep sa desfasoare o activitate independenta si/sau sa realizeze venituri din drepturi de proprietate intelectuala, iar venitul net, anual, cumulat, din una sau mai multe surse de venituri, estimat a se realiza in anul in curs este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, recalculat corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului fiscal, sunt obligati sa depuna declaratia prevazuta la alin. (3) in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului si sa declare venitul ales pentru care datoreaza contributia. Salariul minim brut pe tara garantat in plata este cel in vigoare la data depunerii declaratiei. Fac exceptie contribuabilii pentru care platitorii de venit au obligatia calcularii, retinerii, platii si declararii contributiei de asigurari sociale. (…)

 
(13) Recalcularea contributiei se efectueaza, dupa cum urmeaza:

a) modificarea plafonului anual prevazut la art. 148 alin. (2) corespunzator numarului de luni de activitate;
b) incadrarea venitului net realizat pe perioada de activitate in plafonul prevazut la art. 148 alin. (2) recalculat potrivit lit. a);
c) rectificarea venitului ales care nu poate fi mai mic decat plafonul prevazut la lit. a);
d) determinarea contributiei datorata recalculata prin aplicarea cotei prevazuta la art. 138 asupra venitului ales prevazut la lit. c).”

Asadar, contributia de asigurari sociale se va calcula astfel:
Plafonul minim lunar in functie de care se stabileste obligatia platii CAS este de 26.760 lei (2.230 lei x 12 luni).

a) stabilirea plafonului anual prevazut la art. 148 alin. (2) din Codul fiscal, corespunzator numarului de luni de activitate:
26.760 lei: 12 luni x 6 luni de activitate = 13.380 lei
b) incadrarea venitului net estimat pentru lunile de activitate pana la sfarsitul anului in plafonul stabilit la lit. a):
 
Intrucat suma de 45.000 lei este mai mare decat plafonul recalculat de 13.380 lei persoana fizica datoreaza contributia de asigurari sociale.

d) determinarea contributiei datorate
13.380 lei x 25% = 3.345 lei
 CASS
 
Potrivit prevederilor art. 170 alin (1) din Codul fiscal, persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120.
 
La art. 154 sunt prevazute categorii de persoane fizice exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, printre care nu se regasesc persoanele care realizeaza venituri din activitati independente in situatia in care obtin si venituri din salarii sau asimilate salariilor.La lit. h) indice 1 sunt prevazute persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala;

Potrivit prevederilor art. 174 alin. (10) si (13) din legea sus-mentionata, “(10) Persoanele fizice care incep in cursul anului fiscal, sa desfasoare activitate si/sau sa realizeze venituri, din cele prevazute la art. 155 lit. b) - h), iar venitul net anual cumulat din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, cu exceptia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala, din arenda sau din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit titlului II, titlului III sau Legii nr. 170/2016, pentru care impozitul se retine la sursa, estimat a se realiza pentru anul curent este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, recalculat corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului fiscal, sunt obligate sa depuna declaratia prevazuta la alin. (3) in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului. Salariul minim brut pe tara garantat in plata, este cel in vigoare la data depunerii declaratiei.(…)

(13) Recalcularea contributiei se efectueaza, astfel:

a) modificarea plafonului anual prevazut la art. 170 alin. (2) corespunzator numarului de luni de activitate;
b) rectificarea bazei anuale de calcul raportata la numarul lunilor de activitate;
c) incadrarea venitului net realizat pe perioada de activitate in plafonul prevazut la art. 170 alin. (2) recalculat potrivit lit. a);
d) determinarea contributiei datorate, recalculata prin aplicarea cotei prevazuta la art. 156 asupra bazei de calcul determinata la lit. b).”
 
Asadar, contributia de asigurari sociale de sanatate se va calcula astfel:
Plafonul minim lunar in functie de care se stabileste obligatia platii CASS este de 26.760 lei (2.230 lei x 12 luni).

a) stabilirea plafonului anual prevazut la art. 170 alin. (2) corespunzator numarului de luni de activitate:
26.760 lei:12 luni x 6 luni de activitate = 13.380 lei
b) incadrarea venitului net estimat pentru lunile de activitate pana la sfarsitul anului in plafonul stabilit la lit. a):
 
Intrucat suma de 45.000 lei este mai mare decat plafonul recalculat de 13.380 lei persoana fizica datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate.
 
c) determinarea contributiei datorate:
13.380 lei x 10% = 1.338 lei
 
Prin urmare , in cazul in care o persoana fizica incepe sa desfasoare o activitate independenta in cursul anului pentru incadrarea in plafonul anual atat in cazul CAS cat si in cazul CASS se ia in considerare plafonul recalculat.



Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal.


Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.15 din 10 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 5 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016