Stiri si noutati pentru PFA - Persoana fizica autorizata Stiri si noutati pentru PFA - Persoana fizica autorizata
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton
Liderul informatiilor specializate din Romania
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU
un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail
pentru a primi Raportul Gratuit

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Stiri si noutati pentru PFA - Persoana fizica autorizata

Declaratia Unica - Formular 212: Data limita de depunere este luni, 26 mai 2025


de Alina Ilie la 20 Mai. 2025
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declaratia Unica - Formular 212: Data limita de depunere este luni, 26 mai 2025
Contribuabilii, persoane fizice care in anul 2024 au realizat, individual sau intr-o forma de asociere, venituri sau pierderi din Romania si/sau din strainatate si datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, conform prevederilor Codului Fiscal, precum si persoanele fizice care opteaza, in cursul anului 2025, pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS), trebuie sa depuna Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pana cel tarziu luni, 26 mai 2025, inclusiv, reaminteste AJFP Teleorman.


Categoriile de venituri realizate in anul 2024 pentru care se depune Declaratia Unica sunt: activitati independente; drepturi de proprietate intelectuala; cedarea folosintei bunurilor; investitii; activitati agricole, silvicultura si piscicultura; alte surse.

Categoriile de persoane care pot opta pentru plata CASS pentru anul 2025 sunt persoanele fizice care: incep in cursul anului fiscal sa desfasoare activitati independente, altele decat cele din contracte sportive incheiate potrivit Legii nr.69/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cele care au inregistrat pierdere fiscala in anul fiscal anterior sau un venit net anual egal cu zero; realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, din asociere cu o persoana juridica, contribuabil potrivit Titlului II sau Titlului III din Codul fiscal, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, din investitii si/sau din alte surse, prevazute la art .155 alin.(1) lit .c)- h) din Codul fiscal; nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la art. din 155 Codul fiscal si nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate prevazute la art . 154 alin. (1) din Codul fiscal; realizeaza venituri de natura celor prevazute la art. 155 din Codul fiscal, pentru care nu se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate.

Mentionam faptul ca Declaratia Unica se poate depune oricand in cursul anului 2025, in vederea declararii contributiei de asigurari sociale de sanatate datorata de catre persoanele fizice care opteaza pentru plata contributiei.

Iata modul corect de completare in 2025, cu exemple pentru toate tipurile de venit! Evitati ca ANAF sa va recalculeze impozite si contributii impovaratoare! Folositi acest ghid practic cu instructiuni clare si recomandari profesioniste! Detalii aici >>

Modalitati de depunere

Modalitatile de depunere a declaratiei unice sunt prin mijloace electronice de transmitere la distanta:

 - prin intermediul serviciului "Spatiul privat virtual" (SPV), sectiunea ”Depunere declaratie unica si alte formulare SPV-FP”;

 - prin site-ul e-guvernare.ro utilizand un certificat digital calificat - https://decl.anaf.mfinante.gov.ro/ ;

- in format hartie, direct la registratura organului fiscal de domiciliu sau prin posta, cu confirmare de primire.

Persoanele care doresc sa revina asupra datelor declarate initial, trebuie sa stie ca au posibilitatea sa revina asupra acestora prin rectificare.

Rectificarea declaratiei unice

Persoanele care doresc sa revina asupra datelor declarate initial, trebuie sa stie ca au posibilitatea sa revina asupra acestora prin rectificare.
Nu exista restrictii in a rectifica de un numar de ori declaratia unica potrivit Codului fiscal. Pe acelasi formular, se bifeaza casuta corespunzatoare pentru a marca faptul ca e vorba de o rectificare. 

Declaratia poate fi corectata de contribuabili din propria initiativa, ori de cate ori informatiile actuale nu corespund celor din declaratia depusa anterior, prin depunerea unei declaratii rectificative in conditiile prevazute de Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala.
 
 Declaratia rectificativa se intocmeste pe acelasi formular, bifandu-se cu X casuta/casutele "Declaratie rectificativa privind Capitolul I" si/sau "Declaratie rectificativa privind Capitolul II", completandu-se, dupa caz, capitolul I "Date privind impozitul pe veniturile realizate si contributiile sociale datorate pentru anul 2024" si/sau capitolul II "Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de catre persoanele fizice care opteaza pentru plata contributiei pentru anul 2025". 
Casuta "Declaratie rectificativa ca urmare a unei notificari de conformare" se bifeaza in situatia in care rectificarea datelor declarate anterior se efectueaza ca urmare a unei notificari de conformare, in conditiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare. 

Declaratia rectificativa se completeaza inscriindu-se toate datele si informatiile prevazute in capitolul supus rectificarii, inclusiv cele care nu difera fata de declaratia initiala/anterioara. 

Termenul de depunere a declaratiei este 26 mai 2025 inclusiv! Asigurati-va ca declaratia dvs. va fi completata corect! V-am pregatit un ghid practic care raspunde la absolut orice intrebare legata de Declaratia unica in 2025! Realizat de un reputat specialist (consultantul fiscal Vera Constantin), ghidul Declaratia Unica 2025. Impozit pe venit. Contributii CAS si CASS va ofera absolut toate informatiile necesare pentru a putea gestiona CORECT orice aspect legat de aceasta Declaratie.

Ce se rectifica in Declaratia Unica?

   La rectificarea declaratiei se vor avea in vedere urmatoarele: 

    • Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice poate fi corectata de contribuabili din proprie initiativa, ori de cate ori informatiile actuale nu corespund celor din declaratia depusa anterior, prin depunerea unei declaratii rectificative;
    • Declaratia rectificativa se intocmeste pe acelasi formular, bifandu-se cu X casutele aflate pe prima pagina a formularului:
    • Capitolul I „Date privind impozitul pe veniturile realizate si contributiile sociale datorate pentru anul...”  si/sau 
    • Capitolul II „Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate pentru anul    ”, dupa caz);
    • Declaratia rectificativa se completeaza inscriindu-se toate datele si informatiile prevazute in capitolul supus rectificarii, inclusiv cele care nu difera fata de declaratia initiala/anterioara.

Ce ar fi de retinut:
    • Declaratia initiala este declaratia care nu are nicio bifa de rectificativa selectata;
    • Este permisa depunerea unei singure declaratii initiale;
    • Declaratia rectificativa este declaratia cu cel putin o bifa de rectificativa selectata (la capitolul I sau capitolul II sau la ambele capitole);
    • O declaratie rectificativa care rectifica ambele capitole (capitolul I si capitolul II) trebuie sa aiba ambele bife de rectificare selectate.

Care este termenul maxim in care se pot rectifica datele declarate?

Declaratia poate fi corectata de contribuabili din propria initiativa, ori de cate ori informatiile actuale nu corespund celor din declaratia depusa anterior, prin depunerea unei declaratii rectificative in conditiile prevazute de Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare denumita in continuare Codul de procedura fiscala. 

In situatia in care contribuabilul depune declaratia dupa anularea rezervei verificarii ulterioare potrivit art. 105 alin. (6) din Codul de procedura fiscala, se bifeaza temeiul legal pentru depunerea declaratiei de la rubrica "Declaratie depusa dupa anularea rezervei verificarii ulterioare, conform Codului de procedura fiscala". In situatia in care se depune declaratie rectificativa se bifeaza in mod corespunzator caseta din formular. 

Alina Ilie Autor: Alina Ilie

Alina Ilie s-a alaturat echipei PortalPFA.ro in anul 2020 pentru a prezenta cele mai importante noutati din domeniul fiscal-contabil. In prezent scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna proceduri fiscale, gestionarea taxelor si a impozitelor, obligatii legale PFA, aplicarea corecta a TVA , cu accent pe explicarea detaliata a CE este important de retinut, CUM ne afecteaza aceste informatii si DE CE este bine sa aplicam corect legea actualizata. 
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 2.75 din 2 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 4 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit



Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016