Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Notificarea de Conformare a persoanelor fizice: modelul trimis de ANAF


de Alina Ilie la 10 Apr. 2023
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Notificarea de Conformare a persoanelor fizice: modelul trimis de ANAF
In Monitorul Oficial nr. 292/07.04.2023 a fost publicat OPANAF nr. 417/2023 pentru modificarea si completarea OPANAF nr. 675/2018 privind aprobarea metodelor indirecte de stabilire a veniturilor si a procedurii de aplicare a acestora.


Este important de stiu ca pentru verificarea situatiei fiscale personale a persoanelor fizice, organele fiscale efectueaza urmatoarele activitati preliminare:
a) analiza de risc;
b) notificarea de conformare;
c) selectarea persoanelor care vor fi supuse verificarii situatiei fiscale personale
 
Notificarea de conformare a persoanelor fizice este efectuata de catre organul fiscal competent inaintea selectarii pentru verificarea situatiei fiscale personale.

Astfel, in situatia in care persoana fizica a obtinut venituri pentru care exista obligatia declararii si pe care nu le-a declarat, in termen de 30 de zile de la data notificarii are posibilitatea reanalizarii situatiei fiscale si, dupa caz, de a depune sau de a corecta declaratiile fiscale pentru aceasta perioada.
 
In cadrul activitatii de notificare de conformare, organul fiscal efectueaza urmatoarele activitati:
 
a) transmite notificarile de conformare catre persoanele fizice propuse pentru efectuarea verificarii situatiei fiscale personale;
b) valorifica in cadrul analizei de risc informatiile din declaratiile fiscale depuse sau corectate, ca urmare a notificarii de conformare, si reevalueaza riscurile de neconformare la declararea veniturilor impozabile;
c) actualizeaza lista persoanelor fizice propuse pentru efectuarea verificarii situatiei fiscale personale.
 
Periodicitatea emiterii notificarii poate fi anuala, trimestriala sau la momentul identificarii persoanelor fizice prevazute la art. 113 alin. (1) lit. b).
 
Selectarea persoanelor fizice care urmeaza a fi supuse verificarii situatiei fiscale personale se face din lista persoanelor fizice propuse pentru efectuarea verificarii situatiei fiscale personale, actualizata conform art. 114 lit. c), in ordine descrescatoare a nivelului riscului si in functie de capacitatea de efectuare a verificarilor.
 
Prin exceptie de la alin. (1), selectarea pentru verificarea situatiei fiscale personale se face pentru persoanele fizice notificate in conditiile art. 113 alin. (1) lit. b), care prezinta risc de neconformare la declararea veniturilor impozabile si dupa efectuarea activitatilor de la art. 114 lit. b).
 
Programul de activitate se poate suplimenta cu pana la 10% din capacitatea de efectuare a verificarilor situatiei fiscale personale, cu actiuni rezultate ca urmare a derularii unor programe/proiecte de crestere a conformarii fiscale in cadrul carora persoanele fizice au fost notificate cu privire la riscul de neconformare la declararea veniturilor impozabile si la posibilitatea reanalizarii situatiei fiscale si, dupa caz, a depunerii sau corectarii declaratiilor fiscale.
 
Fac exceptie de la notificarea de conformare:
 
a) persoanele fizice propuse pentru efectuarea verificarii situatiei fiscale personale, ca urmare a derularii unor programe/proiecte de crestere a conformarii fiscale in cadrul carora acestea au fost notificate cu privire la riscul de neconformare la declararea veniturilor impozabile si la posibilitatea reanalizarii situatiei fiscale si, dupa caz, a depunerii sau corectarii declaratiilor fiscale;
b) persoanele fizice care fac obiectul unei verificari a situatiei fiscale personale si pentru care s-a dispus extinderea verificarii la perioade fiscale, altele decat cele cuprinse in avizul de verificare initial;
c) persoanele fizice care fac obiectul refacerii verificarii situatiei fiscale personale ca urmare a unei decizii de solutionare a contestatiei;
d) persoanele fizice care au facut obiectul unei verificari documentare realizate de organele fiscale competente sa exercite verificarea situatiei fiscale personale, in situatia in care, in temeiul art. 149 alin. (2) din Codul de procedura fiscala, in vederea respectarii prevederilor legale, se dispune masura de declansare a unei verificari a situatiei fiscale personale.

Modelul Notificarii de Conformare, modul de comunicare si pastrare a notificarii

Modelul notificarii de conformare este urmatorul:
 
Domnului/Doamnei: ................................................................................., CIF: ......................................................, adresa:
localitatea: ................................................, bd./str. .................................................... nr. ....., bl. ....., sc. ...., et. ....., ap. ....,
judetul/sectorul ............., cod postal ................
 
 
Stimate domn/Stimata doamna,
 
In temeiul art. 138 alin. (2) lit. b) si al art. 1401 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, va notificam urmatoarele:
 
Ca urmare a efectuarii analizei de risc, ati fost identificat/a cu risc de neconformare la declararea veniturilor impozabile conform art. 138 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru perioada ......... — ........... . Diferenta semnificativa (riscul de neconformare la declararea veniturilor impozabile) a fost determinata prin compararea veniturilor declarate de catre dumneavoastra sau de catre platitorii de venit/intermediari pentru dumneavoastra cu veniturile estimate ca fiind realizate de dumneavoastra pe baza urmatorilor indicatori fiscali si patrimoniali:
.....................................................................................................................................................................................................
....................................................................................................................................................................................................
Astfel, in situatia in care ati obtinut venituri pentru care exista obligatia declararii si pe care nu le-ati declarat, in termen de 30 de zile de la data comunicarii prezentei notificari, aveti posibilitatea reanalizarii situatiei fiscale si, dupa caz, de a depune sau de a corecta declaratiile fiscale pentru aceasta perioada.
 
Totodata, in termenul mentionat anterior, aveti posibilitatea sa ne transmiteti o informare referitoare la rezultatele reanalizarii situatiei fiscale si, dupa caz, daca ati depus sau ati corectat declaratiile fiscale pentru aceasta perioada, dovada depunerii la organul fiscal central in raza caruia aveti stabilit domiciliul fiscal.
 
Pana la expirarea acestui termen, organul fiscal central nu va intreprinde nicio actiune in vederea selectarii pentru verificarea situatiei fiscale personale.
 
De asemenea, va comunicam faptul ca depunerea sau corectarea declaratiilor ca urmare a prezentei notificari nu impiedica organul fiscal sa va selecteze pentru efectuarea unei actiuni de verificare a situatiei fiscale personale, insa numai dupa implinirea termenului mentionat anterior.
 
Precizam ca organul fiscal central are dreptul de a efectua verificarea situatiei fiscale personale a persoanelor fizice rezidente fiscal in Romania in perioada supusa verificarii, cu privire la impozitul pe venit. Conform art. 117 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, veniturile a caror sursa nu a fost identificata constatate in cadrul verificarii situatiei fiscale personale se impun cu o cota de 16% aplicata asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului si al accesoriilor (dobanzi si penalitati de nedeclarare).
Informatii suplimentare cu privire la prezenta notificare puteti obtine telefonic prin apelarea nr. ....................... .
 
Prezenta notificare nu reprezinta act administrativ fiscal in sensul prevederilor art. 1 pct. 1 din Legea nr. 207/2015 privind
Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
 
In speranta ca veti da curs solicitarii noastre, va multumim.
 
 
 
Conducatorul structurii competente,
............................................................................
(functia, numele, prenumele, semnatura si stampila)
 
 
Notificarile editate pe suport hartie vor fi emise in doua exemplare, din care:
 
a) exemplarul 1, semnat de conducatorul structurii competente, se comunica persoanei fizice;
b) exemplarul 2, semnat de persoana/persoanele desemnata/desemnate pentru intocmire, avizat de seful de serviciu coordonator si aprobat de conducatorul structurii competente emitente, se comunica organului fiscal central in a carui raza are stabilit domiciliul fiscal persoana fizica notificata, in vederea arhivarii la dosarul fiscal.
 
Structura competenta emitenta informeaza organul fiscal central in a carui raza are stabilit domiciliul fiscal persoana fizica notificata, cu privire la notificarea de conformare transmisa acesteia.
 
Notificarea poate fi emisa si in forma electronica. In situatia in care notificarile se emit in forma electronica, intocmirea, avizarea, aprobarea si arhivarea acestora se realizeaza exclusiv in mediul electronic. Comunicarea catre persoana fizica se efectueaza prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanta. In situatia in care, din motive tehnice sau de alta natura, comunicarea prin mijloace electronice de transmitere la distanta nu este posibila, se procedeaza la listarea unui exemplar al notificarii care contine doar semnatura conducatorului structurii emitente, in vederea comunicarii catre persoana fizica prin utilizarea altor mijloace legale de comunicare.
 

Alina Ilie Autor: Alina Ilie

Alina Ilie s-a alaturat echipei PortalPFA.ro in anul 2020 pentru a prezenta cele mai importante noutati din domeniul fiscal-contabil. In prezent scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna proceduri fiscale, gestionarea taxelor si a impozitelor, obligatii legale PFA, aplicarea corecta a TVA , cu accent pe explicarea detaliata a CE este important de retinut, CUM ne afecteaza aceste informatii si DE CE este bine sa aplicam corect legea actualizata. 
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi

x

Intrebare antispam: 5 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016