Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

PFA cu venituri din activitati agricole. Impunere pe baza normei de venit


de Redactia PortalPFA la 10 Ian. 2020
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA cu venituri din activitati agricole. Impunere pe baza normei de venit
Analizam in randurile urmatoare cazul unei PFA cu cod CAEN 0113 (cu un proiect FEADR in derulare) care a depus declaratia unica cu sume estimate pentru anul 2019, tinand cont de impozitarea in sistem real. Contribuabilul considera ca declaratie nu mai este valabila fiindca este de neregasit in baza ANAF.


PFA-ul doreste sa afle daca poate depune declaratia unica definitiva pentru anul 2019 tinand cont de impozitarea dupa norma de venit. Trecerea de la impozitarea in sistem real la cea dupa norma de venit se poate face doar in baza declaratiei unice, sau trebuie indeplinite alte formalitati? Se completeaza vreo solicitare, alte declaratii, etc. la ANAF?


Daca, totusi, se dovedeste ca declaratia initiala este valida (nu pot verifica acum cu certitudine depunerea si inregistrarea acesteia), pot veni cu schimbarea tipului de impozitare in cursul anului? Sau pot face acest lucru incepand cu anul urmator? Ce alte demersuri sunt necesare?

 

PFA cu venituri din activitati agricole: raspunsul specialistului

 Potrivit prevederilor art. 103 alin. (1) din Codul fiscal, veniturile din activitati agricole cuprind veniturile obtinute individual sau intr-o forma de asociere, fara personalitate juridica, din:

a)cultivarea produselor agricole vegetale;
b)exploatarea plantatiilor viticole, pomicole, arbustilor fructiferi si altele asemenea;
c)cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala.

La pct. 28 din Normele metodologice de aplicare se stabileste ca in aplicarea art. 103 din Codul fiscal, veniturile din activitati agricole realizate individual sau intr-o forma de asociere fara personalitate juridica, stabilite pe baza normelor de venit, se supun impunerii potrivit prevederilor cap. VII al titlului IV din Codul fiscal, indiferent de forma de organizare a activitatii. Veniturile din activitati agricole supuse impunerii pe baza de norme de venit in conformitate cu prevederile art. 106 din Codul fiscal cuprind veniturile rezultate din cultivarea terenurilor, cresterea si exploatarea animalelor, detinute cu orice titlu, inclusiv cele luate in arenda.

Veniturile din activitati agricole mentionate la art. 103 alin. (1) lit. a)-c) din Codul fiscal, pentru care sunt stabilite norme de venit conform art. 106 din Codul fiscal, sunt impozabile indiferent daca se face sau nu dovada valorificarii produselor.

De precizat ca, potrivit art. 104 din Codul fiscal, se supun impunerii, potrivit prevederilor cap. II - Venituri din activitati independente -, venitul net anual fiind determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, urmatoarele categorii de venituri:

- veniturile din silvicultura si piscicultura;
- veniturile obtinute din valorificarea produselor prevazute la art. 103 alin. (1), in alta modalitate decat in stare naturala;
- veniturile definite la art. 103 alin. (1), pentru care nu exista obligatia stabilirii normelor de venit.

Asadar, numai aceste 3 categorii de venituri au regim de impunere ca veniturile din activitati independente (in sistem real), potrivit datelor din contabilitate.

Conform prevederilor  art. 106 alin. (1), venitul dintr-o activitate agricola se stabileste pe baza de norme de venit.
Potrivit prevederilor art. 107 alin (2), contribuabilul care desfasoara o activitate agricola prevazuta la art. 103 alin. (1) pentru care venitul se determina pe baza de norma de venit are obligatia de a depune anual, pentru veniturile anului in curs, declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice la organul fiscal competent, pana la data de 15 martie inclusiv a anului de realizare a venitului.

Asadar, in cazul veniturilor din activitati agricole pentru care exista norma de venit , impunerea se realizeaza conform prevederilor mai sus mentionate  si doar in cazul veniturilor mentionate la art. 104 se poate aplica impunerea in sistem real.

Ar fi trebuit sa depuneti declaratia pana la data de 31 iulie 2019 ( termenul prorogat ) , pentru anul 2019 , impozitul fiind final. Oricum declaratia depusa  nu este corecta, avand in vedere ca veniturile din activitatile agricole se impun pe baza normei de venit. La capitolul cap. VII –„ Venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura”,nu sunt prevazute situatii de schimbarea a sistemului de impunere .

In schimb,la art. 69 indice 1 alin. (1)  se precizeaza ca contribuabilii care obtin venituri din activitati independente, impusi pe baza de norme de venit, au dreptul sa opteze pentru determinarea venitului net in sistem real, potrivit art. 68.

Optiunea de a determina venitul net in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, potrivit prevederilor art. 68, este obligatorie pentru contribuabil pe o perioada de 2 ani fiscali consecutivi si se considera reinnoita pentru o noua perioada daca contribuabilul nu solicita revenirea la sistemul anterior ( adica norma de venit) , prin completarea corespunzatoare a declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator expirarii perioadei de 2 ani, incepand cu anul 2019.

Potrivit prevederilor din Normele metodologice, in sensul art. 69 indice 1 din Codul fiscal, optiunea de a determina venitul net in sistem real se face astfel:

a) in cazul contribuabililor prevazuti la art. 69 alin. (1) din Codul fiscal, care au desfasurat activitate in anul precedent si au fost impusi pe baza de norme de venit, prin completarea corespunzatoare a declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributii sociale datorate de persoanele fizice si depunerea acesteia pana la data de 15 martie inclusiv a anului pentru care se exercita optiunea;

b) in cazul contribuabililor prevazuti la art. 69 alin. (1) din Codul fiscal, care incep activitatea in cursul anului fiscal, prin completarea corespunzatoare a declaratiei prevazute la lit. a) si depunerea acesteia in termen de 30 de zile de la data inceperii activitatii.

Prin depunerea  declaratiei , inseamna ca ati optat pentru impunerea in sistem real , optiune care se mentine 2 ani.
Recomandarea mea este sa verificati daca exista declaratia initiala si daca nu exista sa depuneti declaratia anula pentru anul 2019 ( cu intarziere) cu impunerea pa baza normei de venit.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal.


Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.63 din 16 voturi

x

Intrebare antispam: 5 + 4 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016