Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Activitate sub forma PFA si vechimea in munca. Informatii despre stagiul de cotizare


de Redactia PortalPFA la 03 Nov. 2021
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Activitate sub forma PFA si vechimea in munca. Informatii despre stagiul de cotizare
Analizam mai jos cazul unei persoane fizice care desfasoara activitate sub forma PFA si nu a avut contract de munca incheiat cu PFA si nu a platit CAS si CASS conform reglementarilor legale.


Expertul nostru ne va lamuri daca acesti ani de activitate pot fi luati in considerare la vechimea si la stabilirea anilor privind stagiul de cotizare (celor 35 de ani obligatorii), in vederea beneficierii de pensie.
 

PFA - vechime in munca. Stagiu de cotizare: raspunsul specialistului

 
Potrivit art. 16 alin. (5) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca. .
 
Potrivit art. 279 alin. (1) din acelasi act normativ, (1) Vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2010 se probeaza cu carnetul de munca. coroborat cu art. 34 alin. (5), La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate. 
 
Astfel, vechimea in munca se dovedeste fie cu carnetul de munca, daca munca a fost prestata pana la data de 31 decembrie 2010, fie prin emiterea de catre angajator a unui document (adeverinta de vechime), pentru munca prestata in temeiul unui contract individual de munca efectuata dupa aceasta data.
 
Din punct de vedere al stagiului de cotizare, conform prevederilor art. 6 alin. (1), punctul IV din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice: (1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii: ( )
 
IV. persoanele care realizeaza venituri din activitati independente si/sau din drepturi de proprietate intelectuala, pentru care se datoreaza contributie de asigurari sociale, potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare."
 
Potrivit prevederilor art. 45 alin. (1) si (1 1) din legea sus-mentionata, (1) In sistemul public de pensii stagiul de cotizare se constituie din insumarea perioadelor pentru care s-a datorat contributia la bugetul asigurarilor sociale de stat de catre asigurat si, dupa caz, de catre angajator.
 
(1 1) In situatia asiguratilor prevazuti la art. 6 alin. (1) pct. IV care au depus declaratia individuala de asigurare, daca la definitivarea anului fiscal se constata ca venitul net/brut anual realizat la sfarsitul anului este mai mic decat 12 salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata si acestia au platit contributie de asigurari sociale, stagiul de cotizare se determina prin raportarea venitului la care s-a achitat contributia de asigurari sociale la salariul minim brut pe tara garantat in plata.
 
Intrucat, persoana fizica isi desfasoara activitatea in conformitate cu OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, perioada in care este titularul unei PFA nu constituie vechime in munca, deoarece acest act normativ nu contine nicio prevedere referitoare la vechimea in munca, dar este asigurata in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.
 
Prin urmare, perioadele pentru care se datoreaza contributia la bugetul asigurarilor sociale de catre titlularul unei PFA constituie stagiul de cotizare, dar nu constituie vechime in munca.
 
In acest moment, exista un proiect legislativ care recunoaste activitatea economica desfasurata de persoanele fizice autorizate drept vechime in munca sau vechime in specialitate, dar pana la publicarea in Monitorul Oficial nu se aplica.

 
 
 
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Alina Elena - Consultant fiscal. 

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.19 din 26 voturi

x

Intrebare antispam: 5 + 4 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016