Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

e-Factura pentru PFA: ce trebuie sa stiti in 2024


de Redactia PortalPFA la 08 Ian. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

e-Factura pentru PFA: ce trebuie sa stiti in 2024
Conform alin. (1) de la art. LIX din Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung, persoanele impozabile stabilite in Romania, pentru toate livrarile de bunuri si servicii care au locul prestarii/livrarii in Romania conform art. 275, 278 si 279 din Codul fiscal, efectuate in relatia B2B, au obligatia ca in perioada 01.01.2024-30.06.2024 sa transmita facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO-e-Factura, indiferent daca destinatarii sunt sau nu inregistrati in Registrul RO e-Factura:


Art. LIX. (1) Operatorii economici persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent daca sunt sau nu inregistrati in scopuri de TVA conform art. 316 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii/prestarii in Romania conform art. 275 si art. 278 279 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, efectuate in relatia B2B, astfel cum este definita la art. 2 alin. (1) lit. n) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, precum si pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cartii de identitate a vehiculului si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere in vederea introducerii pe piata, punerii la dispozitie pe piata, inmatricularii sau inregistrarii in Romania, precum si supravegherea pietei pentru acestea, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 139/2022, au obligatia in perioada 1 ianuarie 2024-30 iunie 2024 sa transmita facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, prevazut in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent daca destinatarii sunt sau nu inregistrati in Registrul RO e-Factura.

Atentie! Fac obiectul acestei reglementari toate societatile din Romania, indiferent daca sunt sau nu platitoare de TVA, toate persoanele fizice ce desfasoara activitati independente (PFA, II, PFI) si toate entitatile straine care detin un sediu fix pe teritoriul Romaniei, analizat din perspectiva TVA.

In perioada 01.01.2024-30.06.2024, emitentii de facturi trebuie sa le raporteze in RO e-Factura intr-un termen de 5 zile lucratoare ( de la data emiterii facturii) si totodata sa le transmita destinatarilor asa cum o fac in prezent (adica prin e-mail, in format tiparit etc.). Singura exceptie de la aceasta regula este situatia in care atat emitentul cat si destinatarul sunt deja inregistrati in sistemul RO e-Factura.

Incepand cu 01.07.2024 autoritatile vor considera facturi valabile numai facturile electronice transmise prin sistemul RO e-Factura ( conform punctului 49 din Legea 296/2023).

Urmare Legii 296/2023, societatea va avea obligatia transmiterii pe SPV (prin sistemulul RO e-Factura) pentru toate livrarile de bunuri si servicii (locul prestarii in Romania), atat in relatia B2B cat si in relatia B2G.

Toate facturile primite respecta aceiasi regula-in perioada 1 ianuarie-30 iunie 2024 facturile se primesc atat prin sistemul Ro-e-Factura cat si in sistemul clasic, acestea putand fi inregistrate in contabilitate.
Incepand cu 1 iulie 2024 din punct de vedere fiscal, sunt considerate facturi de achizitie care se pot inregistra in contabilitate, numai facturile electronice emise si transmise in sistemul E-factura (cele care au sigiliu ANAF).

Amenzile pentru netrasmiterea la timp a facturii sunt:

-Intre 5.000-10.000 lei pentru persoanele juridice contribuabili mari;
-Intre 2.500 -5.000 lei pentru persoane juridice contribuabili mijlocii;
-Intre 1.000-2.500 lei pentru persoane juridice contribuabili juridice si persoane fizice.

Aceste amenzi au termene de implementare astfel:

- Intre 1 ianuarie si 31 martie 2024 contribuabili nu vor fi amendati pentru nerespectarea preverderilor; se considera o perioada de testare si implementare a sistemului;
- Intre 1 aprilie si 30 iunie 2024 vor fi amendati doar cei care emit facturi catre client, emitentii facturilor.

Primirea si inregistrarea unei facturi in relatia B2B, dupa 1 iulie 2024, fara ca ea sa fie primita prin E-factura se sanctioneaza cu o amenda egala cu cuantumul TVA inscris in factura.

ANAF a realizat un ghid privind e-Factura care poate fi consultat integral aici >>

Informatii oferite in luna ianuarie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.91 din 91 voturi

x

Intrebare antispam: 2 + 2 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016