Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Exercitarea unei profesii liberale concomitent cu alte activitati comerciale: ce prevede legea


de Alina Ilie la 23 Aug. 2023
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Exercitarea unei profesii liberale concomitent cu alte activitati comerciale: ce prevede legea
Daca se doreste exercitarea profesiei liberale concomitent cu alte activitati comerciale, atunci trebuie facuta inregistrarea in registrul comertului, ca persoana fizica autorizata (PFA).


Potrivit art. 16 alin. (1) din OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, PFA poate avea in obiectul de activitate cel mult 5 clase de activitati prevazute de codul CAEN.
 
Asadar, in cazul unei persoane care este inregistrata pe CNP la ANAF ca si intermediar in asigurari (6622), vom afla daca isi poate deschide si PFA la Registrul Comertului, pe codul CAEN 7990. De asemenea, poate presta apoi ambele activitati pe PFA sau este necesara deschiderea unei SRL?
 
Exercitarea unei profesii liberale concomitent cu alte activitati comerciale - raspunsul specialistului

Astfel, potrivit specialistului, nu este necesar sa infiintati o societate cu raspundere limitata, intrucat legislatia in domeniul PFA reglementeaza autorizarea pana la 5 coduri CAEN in functie de specificul activitatii.
 
Asa cum este mentionat mai sus se pot adauga pana la 5 coduri CAEN in functie de specificul activitatii, astfel ca pentru activitatea de intermediar in asigurari se foloseste codul CAEN 6622 - Activitati ale agentilor si broker-ilor de asigurari, iar cealalta activitate codul CAEN7990 - Alte servicii de rezervare si asistenta turistica.
 
Potrivit Instructiunilor de completare a formularului 212 Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice apobate prin OPANAF nr. 2541/2022 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului 212 "Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice", Declaratia se completeazt pe surse si categorii de venit, de cttre contribuabil sau de cttre imputernicitul/curatorul fiscal al acestuia, desemnat potrivit dispozitiilor Codului de procedurt fiscalt, inscriind corect, complet si cu bunt-credintt informatiile prevtzute de formular, corespunzttoare situatiei fiscale a contribuabilului.
 
Persoanele care au realizat venituri din mai multe surse sau categorii de venit pentru care existt obligatia depunerii declaratiei unice vor completa cate o sectiune pentru fiecare categorie si surst de venit, atat pentru veniturile realizate, cat si pentru veniturile estimate (respectiv sectiunile referitoare la datele privind impozitul pe veniturile realizate, pe surse si categorii de venit din Romania sau din strtinttate, datele privind impozitul pe veniturile estimate, pe surse si categorii de venit si/sau datele privind contributia de asigurtri sociale de stnttate datoratt de persoanele fizice care obtin din strtinttate venituri din pensii, pentru fiecare drept de pensie), utilizand, dact este cazul, si Anexa nr. .... la formularul 212 Declaratie unict privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice , care se ataseazt la declaratia unict.
 
Asadar, in Declarata unica se completeaza corespunzator, cate o sectiune DATE PRIVIND ACTIVITATEA DESFASURATA pentru fiecare sursa de venit, respectiv pentru ficere cod CAEN.

Citeste si: Liber-profesionistii au obligatia dotarii cu POS?
 
Raspuns oferit in luna august 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com

 


Alina Ilie Autor: Alina Ilie

Alina Ilie s-a alaturat echipei PortalPFA.ro in anul 2020 pentru a prezenta cele mai importante noutati din domeniul fiscal-contabil. In prezent scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna proceduri fiscale, gestionarea taxelor si a impozitelor, obligatii legale PFA, aplicarea corecta a TVA , cu accent pe explicarea detaliata a CE este important de retinut, CUM ne afecteaza aceste informatii si DE CE este bine sa aplicam corect legea actualizata. 
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi

x

Intrebare antispam: 5 + 5 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016