Inregistrare PFA: contributii si obligatii declarative
de Andrei Covaci la 25 Mai. 2015
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Primul pas care trebuie urmat pentru inregistrarea ca persoana fizica autorizata consta in inregistrarea la Administratia Finantelor Publice de pe raza caruia aveti stabilit sediul/domiciliul, prin depunerea Declaratiei 070.
De asemenea, aveti obligatia sa bifati in cadrul Declaratiei 070, prin care se stabileste si vectorul fiscal, obligatiile aferente salariilor, in cazul in care aveti si angajati. Veti completa astfel informatiile referitoare la impozitul pe venit, contributii de asigurari sociale, contributii de asigurari de sanatate, somaj, fond de garantare, contributii pentru concedii si indemnizatii, fond si accidente de munca, pentru care veti preciza data luarii in evidenta si perioada fiscala.
In plus, in cazul in care aveti angajati, trebuie sa depuneri si Declaratia 112 - fie lunar, fie treimestrial, in functie de optiunea selectata de dvs., pana la data de 25 a lunii/trimestrului urmator. Data de 25 reprezinta si termenul de plata a impozitului pe salarii si contributii sociale,

Cartea Verde a Impozitului pe Profit 2025

Contabilitatea in partida simpla

Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Atentie! Daca doriti sa va inregistrati in scop de TVA, veti bifa si rubrica referitoare la TVA,
Urmatorul pas in procesul de inregistrare ca PFA este depunerea Declaratiei 220 la organul fiscal, privind venitul estimat a se realiza, in termen de 15 zile de la data infiintarii. Ulterior, organul fiscal va emite pe baza acestei declaratii Decizia de impunere anticipata cu impozitul trimestrial datorat.
Pana la data 25 mai, ca liber profesionist aveti obligatia de a depune Declaratia 200 privind venitul efect realizat, in urma caruia se va regulariza impozitul pe venit datorat.
Asigurari de sanatate
Aveti de asemenea obligatia de a depune declaratia privind contributia de asigurari de sanatate - la casa de sanatate pana la data de 15 a ultimei luni trimestru, cota contributiei de asigurari de sanatate fiind de 5,5% aplicata la diferenta dintre venituri si cheltuieli, fara deducerea contributiei de asigurari de sanatate.
Asigurari sociale de stat
In cazul in care nu aveti si calitatea de salariat la o alta societate si nu sunteti pensionar al sistemului public de pensie, va revine si obligatia de a depune Declaratia de Asigurare la Casa de pensii. In caz contrar, nu veti datora contributie de asigurari sociale de stat.
Important: daca intentionati sa angajati salariati, trebuie sa va inregistrati la Inspectoratul Teritorial de Munca, in vederea obtinerii numelui de utilizator pentru transmiterea datelor in Revisal online.
Ti-a placut acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Articole pe acelasi subiect
Cele mai citite stiri
PFA in IT: Atentie la alegerea codului CAEN si depasirea plafonului de TVA!
Citeste mai mult
PFA care lucreaza cu zilieri: Cum completezi corect Declaratia D700
Citeste mai mult
Masuri fiscale 2025: Ce aduce noul Program de Guvernare
Citeste mai mult
Drepturi de autor: Ce obligatii exista la depasirea plafonului de 300.000 lei
Citeste mai mult
Arhivare documente: Cum si cat se pastreaza actele financiar-contabile?
Citeste mai mult