Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Norma de venit sau sistem real de impozitare? Varianta cea mai potrivita pentru a plati cat mai putine impozite


de Redactia PortalPFA la 06 Dec. 2023
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Norma de venit sau sistem real de impozitare? Varianta cea mai potrivita pentru a plati cat mai putine impozite
Cu privire la cheltuieli, apare un aspect interesant: stabilirea venitului net anual pe baza normelor de venit. Ce inseamna aceasta?


Pentru anumite clase de activitati prevazute in Clasificarea Activitatilor din Economia Nationala (CAEN), titularul/titularii unui PFA/II/IF poate/pot opta pentru un sistem forfetar de impozitare, numit norma de venit. ”Norma” este ceea ce estimeaza/presupune statul ca va fi venitul NET (venituri minus cheltuieli deductibile/partial deductibile), fara a interesa nivelul real al veniturilor.
    
Mai exact, daca pentru o anumita activitate prevazuta la norme de venituri statul prevede o norma de, sa spunem, 40.000 lei venit net, iar dvs. incasati pe an 60.000, impozitul de 10% se calculeaza la 40.000 lei, deci platiti 4.000 lei impozit in loc de 6.000.
 Asa fiind, in anumite situatii, norma de venit poate fi foarte avantajoasa pentru dvs.

Atentie insa la urmatoarele:

1. nu toate activitatile pot fi trecute la norma de venit

Ministerul Finantelor Publice elaboreaza nomenclatorul activitatilor pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, care se aproba prin ordin al ministrului finantelor publice, in conformitate cu activitatile din Clasificarea activitatilor din economia nationala - CAEN1. Directiile generale ale finantelor publice judetene, respectiv a municipiului Bucuresti au urmatoarele obligatii:
a) stabilirea nivelului normelor de venit;
b) publicarea acestora, anual, in cursul trimestrului IV al anului anterior celui in care urmeaza a se aplica.

Pentru 2024 normele de venit se vor publica in ianuarie (desi ne putem astepta si la publicarea lor in decembrie 2023).

Afla aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata, care acopera absolut toate aspectele functionarii unei PFA sau unei Intreprinderi individuale ori familiale: venituri, cheltuieli, impozite, contributii, plafoane, dar si depunerea Declaratiei unice si gestionarea relatiei cu organele de control. Tehnici, nuante legislative salvatoare (atat cat se mai poate salva), "portite" ascunse in textul de lege adresat PFA te scapa acum de cosmarul nesigurantei si/sau platii la maxim a impozitelor >>

Aceste norme sunt supuse unor corectii (varsta titularului PFA/II/IF, mediul urban/rural etc.). Mai exact, la stabilirea coeficientilor de corectie a normelor de venit, directiile generale ale finantelor publice teritoriale au in vedere criterii precum:
    • vadul comercial si clientela;
    • varsta contribuabililor;
    • timpul afectat desfasurarii activitatii;
    • starea de handicap sau de invaliditate a contribuabilului;
    • activitatea se desfasoara intr-un spatiu proprietate a contribuabilului sau inchiriat;
    • realizarea de lucrari, prestarea de servicii si obtinerea de produse cu material propriu sau al clientului;
    • folosirea de masini, dispozitive si scule, actionate manual sau de forta motrice;
    • caracterul sezonier al unor activitati; 
    • durata concediului legal de odihna;
    • desfasurarea activitatii cu salariati; 
    • contributia fiecarui asociat in cazul activitatii desfasurate in cadrul unei asocieri;
    • informatiile cuprinse in declaratia informativa depusa in scop de TVA potrivit prevederilor din Codul fiscal;
    • alte criterii specifice.

2. Nu este obligatoriu sa optam pentru norma de venit daca avem activitatile din Nomenclator. Numai daca estimati ca activitatea va aduce un venit net (”profit”) mai mare decat norma, atunci este avantajos sa treceti la norma.

De asemenea, venitul maxim  realizat trebuie sa fie de 25.000 euro.

Potrivit actualului Cod fiscal contribuabilii pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 25.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator, au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real. 

Citeste si: Calcul contributii PFA in sistem real: ce taxe plateste in 2023 vs. 2024 >>

Aceasta categorie de contribuabili are obligatia sa completeze corespunzator si sa depuna declaratia privind venitul estimat/norma de venit pana la data de 31 ianuarie inclusiv. Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului in lei al sumei de 25.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei, la sfarsitul anului fiscal.

Optimizare fiscala: Pentru PFA/II/IF, impunerea pe baza de norme de venit poate sa fie un prilej exceptional pentru plata unor impozite mult mai mici decat cele datorate pentru incasarile reale.  

De ce? Pentru ca, asa cum am aratat, acolo unde norma de venit (suma luata in considerare de catre Finante) este mult mai mica decat veniturile reale, e bine sa profitati de norma.

3. Norma nu poate fi mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la momentul stabilirii acesteia, inmultit cu 12.

Partea interesanta e ca pentru 2023 normele de venit au fost stabilite in decembrie 2022, deci luand in calcul salariul minim din 2022 (2.550 lei), nu salariul minim din 2023 (3.000 lei) plafoanele fiind raportate la 30.600 lei, nu la 36.000 lei.
... ceea ce ne duce automat cu gandul ca titularul PFA/II impus la norma plateste contributia la sanatate (10% * 36.000 = 3.600 lei in 20231) si contributia la pensie (25% * 36.000 = 9.000 lei) anual, dar NUMAI daca depaseste 36.000 lei, nu si daca e impozitat la o norma de 30.600 lei si realizeaza – sa spunem – 35.000 lei.  Intre 30.600 si 35.999 titularul venitului impozitat la norma ”scapa” numai cu CASS de 18.000 lei (a se vedea cele aratate la contributii).

Pentru titularii intreprinderii familiale, Codul fiscal arata ca norma de venit se stabileste pentru fiecare membru asociat.  

Foto: pixabay.com

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.83 din 9 voturi

x

Intrebare antispam: 2 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016