Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Investitii la spatiu in comodat. Este deductibil TVA din facturile de achizitie ale PFA?


de Viorica Ghinea la 06 Sep. 2021
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Investitii la spatiu in comodat. Este deductibil TVA din facturile de achizitie ale PFA?
Analizam in randurile urmatoare cazul unei PFA platitoare de impozit pe venit in sistem real si platitoare de TVA care isi muta sediul intr-o cladire ce este proprietatea titularului.


Sediul PFA-ului este gazduit in cladire prin intermediul unui contract de comodat incheiat pe o perioada de 10 ani, contract in cadrul caruia se stipuleaza ca intra in sarcina comodatarului sa suporte cheltuielile pentru amenajarea si repararea spatiului.

PFA efectueaza o serie de investitii in cladire (montare geamuri, instalatii sanitare, instalatii electrice si alte diverse amenajari), in vederea aducerii cladrii la un stadiu necesar desfasurarii in conditii optime a activitatii PFA-ului.

Este deductibil TVA din facturile de achizitie ale PFA pentru investitiile/amenajarile efectuate la cladire? Sunt deductibile aceste cheltuieli in contabilitatea PFA? Daca pe parcursul celor 10 ani de contract se decide totusi ca sediul sa ramana doar intr-o parte a cladirii (proprietarul intentionand totusi pe viitor sa inchirieze o parte din cladire), ce se va intampla cu cheltuielile deduse si cu TVA? Se vor ajusta? Cum se va face ajustarea (se poate face proportional cu suprafata ramasa in comodat)?

Afla raspunsul la toate aceste intrebari mai jos.
 

Investitii la spatiu in comodat: raspunsul specialistului

Venitul net anual din activitati independente se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate PFA , ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri.

 
Din datele prezentate PFA-ul efectueaza o serie de investitii in cladire (montare geamuri, instalatii sanitare,instalatii electrice si alte diverse amenajari), in vederea aducerii cladrii la un stadiu necesar desfasurarii in conditii optime a activitatii PFA-ului.
 
Daca PFA ul efectueaza/ar fi efectuat amenajari minore, mici reparatii , sunt cheltuieli ale perioadei , fara a fi mijloace fixe amortizabile.Prin urmare in acest caz nu se pune problema ajustarii tva ului dedus initial.
 
Conform definitiei prezentate la art. 2146 Cod civil, comodatul este contractul cu titlu gratuit prin care o parte, numita comodant, remite un bun mobil sau imobil celeilalte parti, numite comodatar, pentru a se folosi de acest bun, cu obligatia de a-l restitui dupa un anumit timp.

Altfel spus, contractul de comodat este un contract de inchiriere fara plata prin care se transfera dreptul de folosinta si, eventual, toate cheltuielile ocazionate de aceasta, comodantul pastrandu-si calitatea de proprietar.
 
Calitatea de comodant o poate avea orice persoana care are dreptul de a folosi bunul, daca nu i s-a interzis prin lege sau prin contract.
 
Comodatarul are urmatoarele obligatii:

- de a pazi si conserva bunul imprumutat cu prudenta si diligenta unui bun proprietar, intrucat contractul este incheiat in interesul sau;
 
- de a folosi bunul imprumutat in conformitate cu destinatia acestuia determinata prin contract sau, in lipsa, dupa natura bunului. El ii poate permite unui tert sa il utilizeze doar cu aprobarea prealabila a comodantului;
 
- in cazul folosirii bunului cu alta destinatie decat cea pentru care i-a fost imprumutat sau al prelungirii utilizarii dupa scadenta restituirii, de a raspunde de pierderea sau deteriorarea bunului, chiar daca aceasta se datoreaza unei forte majore. Face exceptie situatia in care dovedeste ca bunul ar fi pierit ori s-ar fi deteriorat oricum din cauza acelei forte majore;
 
- de a raspunde pentru pierderea bunului imprumutat atunci cand aceasta este cauzata de forta majora de care comodatarul l-ar fi putut feri intrebuintand un bun propriu sau cand, neputand salva decat unul dintre cele doua bunuri, l-a preferat pe al sau.
 
- de a suporta cheltuielile pe care le-a facut pentru a folosi bunul. Cu toate acestea, comodatarul are dreptul sa ii fie rambursate cheltuielile pentru lucrarile necesare asupra bunului care nu puteau fi prevazute la incheierea contractului, atunci cand comodantul, instiintat in prealabil, nu s-a opus efectuarii lor sau cand, din cauza urgentei lucrarilor, acesta nu a putut fi instiintat in timp util.
 
Comodatarul este obligat sa inapoieze bunul la implinirea termenului convenit sau, in lipsa de termen, dupa ce l-a folosit potrivit conventiei. Daca termenul nu este stabilit fie contractul nu prevede intrebuintarea pentru care s-a imprumutat bunul, fie aceasta are un caracter permanent, comodatarul este obligat sa il inapoieze la cererea comodantului.
 
Comodantul poate cere restituirea bunului inainte de momentul convenit atunci cand el insusi are nevoie urgenta de bun, in cazul in care comodatarul decedeaza sau atunci cand acesta isi incalca obligatiile.
 
In ceea ce priveste obligatia de restituire, contractul de comodat incheiat in forma autentica sau printr-un inscris sub semnatura privata cu data certa constituie titlu executoriu, in conditiile legii, in cazul incetarii prin decesul comodatarului sau prin expirarea termenului.
 
Amenajarile spatiului destinat sediului social al comodatarului reprezinta cheltuieli cu investitiile la o imobilizare corporala si sunt considerate mijloace fixe amortizabile, conform art. 28 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, unde se stipuleaza: sunt, de asemenea, considerate mijloace fixe amortizabile investitiile efectuate la mijloacele fixe care fac obiectul unor contracte de inchiriere, concesiune, locatie de gestiune, asociere in participatiune si altele asemenea.
 
In cazul acestora, amortizarea fiscala se calculeaza, potrivit art. 28 alin. (12) lit. c) din acelasi act normativ, pentru cheltuielile cu investitiile efectuate la mijloacele fixe concesionate, inchiriate sau luate in locatie de gestiune, de cel care a efectuat investitia, pe perioada contractului sau pe durata normala de utilizare, dupa caz.
 
Fiind vorba de investitii, ele se amortizeaza pe perioada contractului de inchiriere/comodat, iar la expirarea contractului valoarea investitiilor efectuate si a amortizarii corespunzatoare se cedeaza proprietarului imobilizarii.
 
Daca valoarea transformarilor/modernizarilor depaseste cu mai mult de 25% valoarea impozabila a cladirii, proprietarul are obligatia sa depuna o noua declaratie de impunere la organul fiscal local in a carui raza teritoriala de competenta se afla cladirea, in termen de 30 de zile de la data modificarii respective, si datoreaza impozitul pe cladiri determinat in noile conditii incepand cu data de 1 ianuarie a anului urmator.
 
La finalul contractului de comodat sau la o alta data este necesar sa cedati investitia proprietarului.

Se poate realiza acest lucru in doua moduri:
 
-cu titlu oneros, la pretul pietei
-cu titlu gratuit dar cu ajustarea tva-ului dedus initial.



Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Vera Constantin - Expert contabil.


Viorica Ghinea Autor: Viorica Ghinea

Ghinea Viorica face parte din echipa Portalpfa.ro din anul 2017, unde se concentreaza pe noutatile legislative si prezinta cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in 2009 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum sanatate, amenajari interioare, moda, sport si legislatie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna TVA, monografii contabile, legislatie fiscala si contabila, pentru a sprijini contabilii, antreprenorii si alte categorii.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.79 din 7 voturi

x

Intrebare antispam: 2 + 1 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016