In cazul celor care uita ori omit sa depuna Declaratia unica pana la 25 mai 2023, termenul limita al formularului 212, Codul fiscal prevede o amenda contraventionala intre 50 si 500 de lei. Mai mult de atat, persoanele fizice care nu respecta data limita risca sa primeasca si o decizie de impunere din oficiu si sa fie obligate sa achite din urma taxe pentru veniturile nedeclarate.
Este important de precizat ca Declaratia unica are doua termene de depunere, dupa cum urmeaza:
• 25 mai 2023;
• In termen de 30 de zile de la inceperea/incetarea/suspendarea unei activitati.
Iata ce greseli trebuie sa evitati pentru ca ANAF sa nu va recalculeze impozite si contributii impovaratoare! Toate informatiile de care ai nevoie in ghidul Declaratia Unica pe 2023.
Nerespectarea termenului de depunere poate atrage si pierderea calitatii de asigurat la sanatate de catre cei care, prin efectul legii, au fost asigurati pana la 25 mai 2023, avertizeaza specialistii.
De retinut si faptul ca ca exista reglementate doua proceduri aplicabile de catre ANAF in cazul nedepunerii Declaratiei unice sau depunerii cu date inexacte:
– Prima procedura vizeaza persoanele care n-au depus deloc Declaratia unica si despre care reprezentantii ANAF afla ca au obtinut venituri sau ca e posibil sa fi obtinut venituri si permite impunerea din oficiu pe impozitul pe venit.
– A doua procedura se refera la persoanele care, desi au depus Declaratia unica, au precizat ca nu vor datora CAS si CASS si, ulterior, au depasit pragul de venituri ce obliga la plata contributiilor, dar n-au platit conform situatiei reale.
Ordinul presedintelui ANAF nr. 2.862/2019 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a impozitului anual pe veniturile persoanelor fizice, precum si a modelului si continutului unor formulare, publicat in Monitorul oficial nr. 897 din 06.11.2019 (cu modificarile introduse de Ordinul 1251/2021).
Sunt in sfera acestei proceduri urmatoarele categorii de venituri:
A) activitati independente pentru care venitul net se stabileste in sistem real, pe baza datelor din contabilitate;
B) drepturi de proprietate intelectuala pentru care venitul net se stabileste in sistem real sau pe baza cotelor forfetare de cheltuieli, altele decat cele pentru care impozitul se retine la sursa;
C) cedarea folosintei bunurilor pentru care venitul net se stabileste in sistem real, pe baza datelor din contabilitate;
Citeste continuarea despre riscurile la care te expui in cazul nedepunerii Declaratiei unice pe contabilul.manager.ro.
Autor:
Redactia PortalPFARedactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.