Normele privind identificarea la distanta utilizand mijloace video, in Monitor. Noutati pentru PFA-uri
de Viorica Ghinea la 02 Dec. 2021
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Normele pentru identificarea video la distanta prevad o serie de obligatii legale care trebuie indeplinite de platformele de identificare remote prin mijloace video.
Decizia reglementeaza cadrul juridic pentru identificarea persoanelor, in interactiunea lor la distanta cu institutiile publice sau cu companiile private. Cetatenii pot sa beneficieze de o serie de servicii publice direct de acasa, isi pot obtine semnatura electronica de la distanta, pot accesa produsele institutiilor bancare fara sa mearga la sediul acestora, pot sa desfasoare actiuni de importanta juridica la care inainte ar fi fost necesara prezenta fizica si identificarea cu buletinul.
„Am facut inca un pas important pe calea transformarii digitale a Romaniei. Forma finala a actului normativ este rezultatul consultarilor publice in care echipa ADR a centralizat punctele de vedere pertinente ale celor care utilizeaza astazi tehnologii similare. Normele prevad ca identificarea sa se realizeze prin tehnologii digitale inovatoare care folosesc inteligenta artificiala si/sau procese machine learning – cum ar fi aplicatiile care realizeaza identificarea unei persoane si/sau verificari ale actelor de identitate prin capturi de imagini digitale, masuratori ale semnalmentelor biometrice faciale, comparare de imagini – sau tehnologia NFC incorporata in documentele electronice de identitate. Normele asigura faptul ca identificarea se face la cel mai inalt nivel de securitate. Fiecare platforma care va realiza video-identificarea va trece printr-un proces complex de audit si va fi avizata de Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei”, a precizat Octavian Oprea, presedintele ADR.

Cartea Verde a Impozitului pe Profit 2025

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Impozitul minim pe cifra de afaceri Fiscalitate aplicata
Categoriile care se supun normelor privind identificarea video la distanta:
- prestatorii de servicii de incredere;
- prestatorii de servicii de plata;
- institutiile de credit;
- institutiile financiare nebancare;
- organismele din sectorul public;
- tertii de verificare a identitatii.
Video-identificarea - etapele procesului
In procesul de video-identificare, cetateanul va avea nevoie de un dispozitiv electronic cu care sa captureze imagini ale fetei si imagini cu cartea de identitate sau pasaportul. De asemenea, acesta va trebui sa fie identificat intr-o baza de date, a explicat ADR intr-un comunicat.
Pe parcursul procedurii de video-identificare, cetateanului i se pot adresa diverse intrebari pentru ca platforma sa se asigure ca in fata laptopului sau a telefonului nu este o alta persoana decat cea din documente.
Dupa ce acesti pasi au fost parcursi cu succes, ultimul pas este confirmarea cu un factor de autentificare suplimentar, prin transmiterea catre cetateanul care parcurge procedura de identificare a persoanei la distanta a unui cod de unica folosinta (One Time Password – OTP), sau prin transmiterea unui link cu o durata limitata, special creat in acest scop, generat in mod individual (prin e-mail sau SMS).
Identificarea video la distanta - intrarea in vigoare si aplicarea normelor
Normele vor intra in vigoare in 30 de zile, dar operatorii economici sau institutiile care vor folosi identificarea la distanta prin mijloace video au la dispozitie o perioada de 8 luni (240 de zile) pentru a se pune in acord cu acestea. Aceasta perioada de armonizare tehnica asigura ca platformele tehnologice dezvoltate pana acum in aceasta directie pot fi adaptate normelor fara a exista o perioada de intrerupere.
Viorica Ghinea
Ghinea Viorica face parte din echipa Portalpfa.ro din anul 2017, unde se concentreaza pe noutatile legislative si prezinta cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in 2009 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum sanatate, amenajari interioare, moda, sport si legislatie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna TVA, monografii contabile, legislatie fiscala si contabila, pentru a sprijini contabilii, antreprenorii si alte categorii.
Autor: Ghinea Viorica face parte din echipa Portalpfa.ro din anul 2017, unde se concentreaza pe noutatile legislative si prezinta cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in 2009 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum sanatate, amenajari interioare, moda, sport si legislatie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna TVA, monografii contabile, legislatie fiscala si contabila, pentru a sprijini contabilii, antreprenorii si alte categorii.
Ti-a placut acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Articole pe acelasi subiect
Cele mai citite stiri
PFA in IT: Atentie la alegerea codului CAEN si depasirea plafonului de TVA!
Citeste mai mult
PFA care lucreaza cu zilieri: Cum completezi corect Declaratia D700
Citeste mai mult
Masuri fiscale 2025: Ce aduce noul Program de Guvernare
Citeste mai mult
Drepturi de autor: Ce obligatii exista la depasirea plafonului de 300.000 lei
Citeste mai mult
Arhivare documente: Cum si cat se pastreaza actele financiar-contabile?
Citeste mai mult