Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

PFA cu activitate suspendata. Ce obligatii are de indeplinit la reluarea activitatii?


de Alina Ilie la 21 Iun. 2023
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA cu activitate suspendata. Ce obligatii are de indeplinit la reluarea activitatii?
Analizam astazi cazul unei PFA neplatitoare de TVA care are suspendata activitatea pentru ingrijire copil. Doreste sa isi reia activitatea inainte de a implini copilul 2 ani. Vom afla in randurile de mai jos ce obligatii are de indeplinit la ANAF si ONRC.


Referitor la incetarea suspendarii activitatii, persoana fizica va depune la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC):
 
1. Cererea de inregistrare, bifata in dreptul pct. 2.1. reluare activitate cu data de ..
2. Declaratia-tip pe propria raspundere cu privire la indeplinirea conditiilor de functionare/desfasurare a activitatii pentru sediul profesional si/sau sedii secundare sau, dupa caz, la terti;
3. Daca este cazul, avizul privind schimbarea destinatiei imobilelor colective cu regim de locuinta, prevazut de Legea nr. 196/2018 (completat pe formular-tip, original) - detalii;
 
NOTA: daca la sediul profesional, imobil cu destinatie de locuinta, nu se desfasoara nicio activitate economica, persoana fizica titulara a PFA/titularul intreprinderii individuale/ membrul intreprinderii familiale care are dreptul de folosinta asupra imobilului depune o declaratie pe propria raspundere (detalii), sub semnatura privata, prin care atesta faptul ca la sediul profesional nu desfasoara activitate economica, in acest caz nefiind necesare formalitatile prevazute de art. 40 alin (1) din Legea nr. 196/2018 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
4. Daca este cazul, copii certificate olograf de pe documentele care atesta pregatirea profesionala, daca aceasta este ceruta, potrivit unor prevederi legale speciale;
5. Daca este cazul, dovada privind imputernicirea persoanei desemnate sa indeplineasca formalitatile legale (original);.
 
Informatiile necesare incetarii suspendarii PFA, precum si fomularele de completat pentru ONRC se gasesc accesand urmatorul link:
https://www.onrc.ro/index.php/ro/mentiuni/persoane-fizice/ghid-suspendare-activitate-pfa-ii-si-if.
 
La ANAF, reluarea activitatii PFA se face prin depunerea Declaratiei unice in termen de 30 zile de la data reluarii activitatii prin completarea corespunzatoare a casetei II.1.1.A.7.Data inceperii activitatii cu data reluarii activitatii, dar si a formularului D700. Nu se mai depune formularul D070, a fost incorporat in fomularul D700.
 
 
Raspuns oferit in luna iunie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com

Alina Ilie Autor: Alina Ilie

Alina Ilie s-a alaturat echipei PortalPFA.ro in anul 2020 pentru a prezenta cele mai importante noutati din domeniul fiscal-contabil. In prezent scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna proceduri fiscale, gestionarea taxelor si a impozitelor, obligatii legale PFA, aplicarea corecta a TVA , cu accent pe explicarea detaliata a CE este important de retinut, CUM ne afecteaza aceste informatii si DE CE este bine sa aplicam corect legea actualizata. 
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.36 din 7 voturi

x

Intrebare antispam: 2 + 2 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016