Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

PFA fara angajati. Diurna in 2016 si recunoasterea cheltuielilor


de Andrei Covaci la 25 Aug. 2016 Exclusiv
1 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA fara angajati. Diurna in 2016 si recunoasterea cheltuielilor
Exista situatii in care PFA-urile se confrunta cu nerecunoasterea cheltuielilor cu diurna de catre inspectorii ANAF, iar asupra acestor situatii atrag atentia unii specialisti din domeniu intr-o analiza recenta consacrata acestui subiect.


Se mentioneaza astfel ca "Legea 571/2003, respectiv Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, prevaleaza in fata Legii 53/2003 privind Codului Muncii" astfel ca persoana fizica autorizata/PFA fara angajati nu este vizata de prevederile Codului Muncii in ceea ce priveste cheltuielile deductibile ?si cheltuielile nedeductibile", potrivit IIIFPFA.

Astfel, se aminteste ca potrivit art.68 alin.4 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, conditiile generale pe care trebuie sa le indeplineasca cheltuielile aferente veniturilor, pentru a putea fi deduse, de catre contribuabilii care determina venitul net din activitati independente pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla potrivit art.68 din Codul fiscal, sunt:

a) sa fie efectuate in cadrul activitatilor desfasurate in scopul realizarii venitului, justificate prin documente;

b) sa fie cuprinse in cheltuielile exercitiului financiar al anului in cursul caruia au fost platite.

Deci se mentine aceleasi prevederi ca si pana in 2015 DAR observam ca Legea 227/2015 imparte cheltuielile pe perioada delegarii/detasarii in doua:

g) sa fie efectuate pentru salariati pe perioada delegarii/detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, reprezentand indemnizatiile platite acestora, precum si cheltuielile de transport si cazare;

h) sa fie efectuate pe perioada deplasarii contribuabilului care isi desfasoara activitatea individual si/sau intr-o forma de asociere, in tara si in strainatate, in scopul desfasurarii activitatii, reprezentand cheltuieli de cazare si transport, altele decat cele prevazute la alin. (7) lit. k);

Aceeasi sursa explica astfel ca prin Normele metodologice – H.G. 1/2016 punctul 7, subpunctul 5, avem urmatoarele prevederi:

    "t) cheltuielile efectuate pentru salariati pe perioada delegarii/detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, reprezentand indemnizatiile platite acestora, precum si cheltuielile de transport si cazare"

In schimb, asa cum se atrage atentia, prevederile vechi din normele valabile pana in 2015 – H.G. 44/2004, punctul 38, subpunctul 23:

    "cheltuielile de delegare, detasare si deplasare, cu exceptia celor reprezentand indemnizatia de delegare, detasare in alta localitate, in tara si in strainatate, care este deductibila limitat".

Concluzia stabileste astfel ca doar incepand cu 2016 e mentionata obligativitatea ca aceste cheltuieli sa fie efectuate pentru salariati.


Autor: Andrei Covaci


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.05 din 19 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Comentarii 1 comentariiAdauga comentariul tau

paun ionete 2017-11-18 16:27:00

Buna ziua,
Sincer vorbind,cel putin eu ,n-am inteles nimic .In 2013 Iunie sa dat OG cu modificari la codul fiscal .Art. 48 5 litera c a fost abrogata iar la 4 a aparut litera e,, care face referire la salariati sÄ? fie efectuate pentru salariaÅ£i .Cei de la ANAF spun ca nu avem dreptul ca PFA la diurna.Unde este adevarul?
Multumesc

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016