Sunt de acord cu politica de cookie

NOU pentru PFA: ce AVANTAJE fiscale are fata de un SRL, microintreprindere sau Intreprindere familiala

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
NOU pentru PFA: ce AVANTAJE fiscale are fata de un SRL, microintreprindere sau Intreprindere familiala

Procedura pentru taxarea contractelor part-time. Exemple de calcul si modelul declaratiei pentru angajati

Comunica experienta portalpfa.ro
RSS

de Viorica Ghinea la 18 Aug. 2022
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Procedura pentru taxarea contractelor part-time. Exemple de calcul si modelul declaratiei pentru angajati
Procedura pentru supraimpozitarea contractelor part-time a fost publicata recent in Monitorul Oficial (Ordinul1855/2022). Actul normativ prevede ca angajatii care au contracte pentru timp redus de munca au obligatia de a depune lunar o declaratie pe proprie raspundere, la fiecare angajator.


Declaratia pe propria raspundere se depune lunar, pana la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care se constituie drepturile salariale.  
 

Procedura pentru taxarea contractelor part-time: Ordinul 1855/2022

Denumire completa: Ordinul 1855/2022 privind procedura de aplicare a prevederilor art. 146 alin. (5^7) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal 
 
 
In temeiul art. 10 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor, cu modificarile si completarile ulterioare,in baza dispozitiilor art. 146 alin. (5^7) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare,ministrul finantelor emite urmatorul ordin:
 
Articolul 1
 
(1) Prezenta procedura se aplica in cazul salariatilor care realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata in vigoare in luna in care au fost realizate, conform art. 146 alin. (5^7) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal, si care datoreaza contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate la nivelul bazei de calcul aferente venitului realizat, determinata potrivit regulilor specifice fiecarei contributii, si nu la nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.
 
(2) In scopul aplicarii prezentei proceduri termenii de mai jos au urmatoarele semnificatii:
 
a) salariul minim brut pe tara garantat in plata este cel prevazut prin hotarare a Guvernului;
 
b) perioada in care contractul individual de munca este activ reprezinta perioada in care contractul individual de munca nu este suspendat potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) In cazul in care, in cursul lunii, contractul individual de munca este activ pentru o fractiune din luna, nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata aferent zilelor lucrate din luna se stabileste dupa cum urmeaza:(Salariul minim brut pe tara garantat in plata/Numarul de zile lucratoare din luna) x Numarul de zile lucrate din luna
 
Articolul 2
 
(1) In scopul aplicarii prevederilor art. 1, salariatii aflati in situatia prevazuta la art. 146 alin. (5^7) lit. e) din Codul fiscal au obligatia sa depuna la fiecare angajator/platitor de venit o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara garantat in plata.
 
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), in cazul in care la unul dintre angajatori/platitori de venituri, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale si al contributiei de asigurari sociale de sanatate aferente veniturilor realizate din salarii si asimilate salariilor, corespunzatoare numarului de zile lucrate in luna, este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara garantat in plata, salariatii nu au obligatia depunerii declaratiei pe propria raspundere la angajatorul/platitorul respectiv.
 
(3) Declaratia pe propria raspundere prevazuta la alin. (1) se depune lunar, pe perioada in care salariatul se afla in situatia prevazuta la art. 1, pana la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care se constituie drepturile salariale.
 
(4) In vederea completarii declaratiei pe propria raspundere prevazute la alin. (1) pana la termenul stabilit pentru depunerea acesteia, fiecare angajator/platitor de venit elibereaza salariatului, la cerere, un document din care sa rezulte nivelul bazei lunare de calcul al contributiei de asigurari sociale si al contributiei de asigurari sociale de sanatate aferente veniturilor realizate din salarii si asimilate salariilor.
 
(5) In cazul in care salariatii nu depun declaratia pe propria raspundere, fiecare angajator/platitor de venit stabileste contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate la nivelul salariului minim brut pe tara corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ, daca baza de calcul aferenta venitului realizat, determinata potrivit regulilor specifice fiecarei contributii, se situeaza sub nivelul salariului lunar minim brut pe tara garantat in plata.
 
(6) In vederea incadrarii in situatia prevazuta la art. 1, salariatul cumuleaza nivelul bazei lunare de calcul aferente veniturilor realizate din salarii si asimilate salariilor de la fiecare angajator, iar suma rezultata o compara cu nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributiile sociale.
 
(7) In situatia prevazuta la alin. (5), salariatului i se retin contributiile la nivelul bazei de calcul aferente venitului realizat, determinata potrivit regulilor specifice fiecarei contributii, iar fiecare angajator/platitor de venituri suporta diferenta de contributii calculate la nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata, potrivit art. 146 alin. (5^6) din Codul fiscal.
 
Articolul 3
 
(1) Declaratia pe propria raspundere mentionata la art. 2 alin. (1) constituie document justificativ pentru fiecare angajator/platitor de venituri, in vederea stabilirii contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate in conformitate cu prevederile art. 146 alin. (5) si art. 168 alin. (5) din Codul fiscal, pe perioada in care salariatul se afla in situatia prevazuta la art. 146 alin. (5^7) lit. e) din Codul fiscal.
 
(2) Angajatorul/Platitorul de venituri, dupa caz, are obligatia de a inregistra si de a tine evidenta acestor declaratii, in vederea incadrarii salariatului in situatia reglementata la art. 146 alin. (5^7) lit. e) din Codul fiscal.
 
Articolul 4
 
(1) Declaratia pe propria raspundere prevazuta la art. 2 alin. (1) cuprinde in mod obligatoriu datele de identificare ale salariatului, precum si informatii referitoare la incadrarea salariatului in situatia prevazuta la art. 146 alin. (5^7) lit. e) din Codul fiscal.
 
(2) Modelul declaratiei pe propria raspundere mentionate la art. 2 alin. (1) este prevazut in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
 
Articolul 5
 
Exemple privind aplicarea prevederilor art. 146 alin. (5^7) lit. e) si art. 168 alin. (6^1) din Codul fiscal:
 
Exemplul 1
 
O persoana fizica incheie un contract individual de munca cu norma intreaga cu societatea A si un contract cu timp partial cu societatea B. Contractele sunt active toata luna.Pentru activitatea desfasurata la angajatorul A, persoana fizica realizeaza un venit brut lunar de 2.550 lei, iar la angajatorul B, un venit brut lunar de 400 lei.Baza lunara de calcul cumulata, determinata potrivit regulilor specifice fiecarei contributii, este de 2.950 lei (2.550 lei + 400 lei), iar nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata este de 2.550 lei.Prin compararea bazei lunare de calcul cumulate, in valoare de 2.950 lei, cu nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata de 2.550 lei rezulta ca baza lunara de calcul cumulata din cele doua contracte individuale de munca este mai mare decat salariul minim brut pe tara garantat in plata.In acest caz, persoana fizica depune declaratia pe propria raspundere numai la angajatorul B, intrucat la angajatorul A baza lunara de calcul al contributiilor datorate de acesta este egala cu salariul minim brut pe tara garantat in plata (2.550 lei).La fiecare angajator, salariatul datoreaza contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate la nivelul bazei lunare de calcul determinate potrivit regulilor specifice fiecarei contributii, respectiv la angajatorul A la 2.550 lei, iar la angajatorul B la 400 lei.
 
Exemplul 2
 
O persoana fizica incheie incepand cu data de 1 septembrie 2022 trei contracte individuale de munca cu timp partial, cu societatile A, B si C, contractele fiind active intreaga luna.Pentru activitatea desfasurata, salariatul realizeaza urmatorul venit brut in luna:– de la angajatorul A, suma de 800 lei;– de la angajatorul B, suma de 900 lei;– de la angajatorul C, suma de 1.000 lei.Baza lunara de calcul cumulata, determinata potrivit regulilor specifice fiecarei contributii, este de 2.700 lei (800 lei + 900 lei + 1.000 lei), iar nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata este de 2.550 lei.Prin compararea bazei lunare de calcul cumulate, in valoare de 2.700 lei, cu nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata de 2.550 lei rezulta ca baza lunara de calcul cumulata este peste nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata.In acest caz, salariatul depune declaratia pe propria raspundere la fiecare angajator.Astfel, salariatul datoreaza la fiecare angajator contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate, la nivelul bazei lunare de calcul determinate potrivit regulilor specifice fiecarei contributii.
 
Exemplul 3
 
O persoana fizica incheie un contract individual de munca cu norma intreaga cu societatea A si un contract cu timp partial cu societatea B.In cursul lunii septembrie 2022, persoana fizica lucreaza 10 zile, restul de 12 zile lucratoare din luna, contractele individuale de munca sunt suspendate, potrivit legii.Salariatul primeste, pentru cele 10 zile lucrate, de la angajatorul A un venit brut de 1.250 lei, iar de la angajatorul B un venit brut de 1.000 lei.
 
Baza lunara de calcul cumulata, determinata potrivit regulilor specifice fiecarei contributii aferente zilelor lucrate, este de 2.250 lei (1.250 lei + 1.000 lei), iar nivelul salariului minim brut garantat in plata aferent zilelor lucrate in care contractele au fost active este de 1.159 lei (2.550 lei: 22 zile lucratoare in luna x 10 zile lucrate).Prin compararea bazei lunare de calcul cumulate, in valoare de 2.250 lei, cu nivelul salariului minim brut garantat in plata aferent zilelor lucrate rezulta ca baza lunara de calcul cumulata este mai mare decat nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata aferent zilelor lucrate in care contractele au fost active (1.159 lei).In acest caz, persoana fizica depune declaratia pe propria raspundere la angajatorul B. Astfel, ambii angajatori stabilesc si retin contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate la nivelul bazei lunare de calcul determinate potrivit regulilor specifice fiecarei contributii, respectiv la 1.250 lei, in cazul angajatorului A, si la 1.000 lei, in cazul angajatorului B.
 
Exemplul 4
 
O persoana fizica incheie incepand cu data de 1 august 2022 un contract individual de munca cu timp partial (4 ore/zi) cu societatea A si un alt contract individual de munca cu timp partial (4 orez/zi) cu societatea B care desfasoara activitati in sectorul agricol si in industria alimentara. Ambele contracte sunt active intreaga luna.Pentru activitatea desfasurata, salariatul realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, astfel:
 
– de la angajatorul A, suma de 1.100 lei;
 
– de la angajatorul B, suma de 1.500 lei.Prin compararea bazei lunare de calcul cumulate, in valoare de 2.600 lei (1.100 lei + 1.500 lei), cu nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata (2.550 lei) rezulta ca baza lunara de calcul cumulata este peste nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata.In acest caz, salariatul depune la fiecare angajator declaratia pe propria raspundere.Astfel, fiecare angajator retine si plateste contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate la nivelul bazei lunare de calcul determinate potrivit regulilor specifice fiecarei contributii, prin aplicarea cotelor prevazute la art. 138 lit. a) si la art. 156 din Codul fiscal, cu respectarea, dupa caz, a prevederilor art. 138^2 alin. (1), art. 138^3 alin. (1) si art. 154 alin. (1) lit. s) din Codul fiscal.
 
Articolul 6
 
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
 
 
 
ANEXA

 
DECLARATIE
 
Sub sanctiunile aplicate faptei de fals in declaratii prevazute de Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificarile si completarile ulterioare, subsemnatul/subsemnata, ......................, domiciliat(a) in ................., str. ................. nr. ........., bl. ........, sc. ....., ap. ......., judetul/sectorul ............................, legitimat(a) cu B.I./C.I. seria ........... nr. ......................, CNP ...................., declar pe propria raspundere urmatoarele:In cursul lunii ................. am realizat venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara.
 
Data......................…
 
Semnatura............................ 
 

Viorica Ghinea Autor: Viorica Ghinea

Ghinea Viorica face parte din echipa Portalpfa.ro din anul 2017, unde se concentreaza pe noutatile legislative si prezinta cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in 2009 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum sanatate, amenajari interioare, moda, sport si legislatie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna TVA, monografii contabile, legislatie fiscala si contabila, pentru a sprijini contabilii, antreprenorii si alte categorii.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!


Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 2.3 din 5 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 2 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

   
          Va oferim GRATUIT toate
   informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

NOU pentru PFA: ce AVANTAJE fiscale are fata de un SRL, microintreprindere sau Intreprindere familiala


 
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016