Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Sistemul e-Factura pentru PFA: de cand va deveni OBLIGATORIU?


de Redactia PortalPFA la 14 Apr. 2022
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sistemul e-Factura  pentru PFA: de cand va deveni OBLIGATORIU?
Sistemul Ro e Factura este reglementat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021. Actul normativ prevede ca sistemul va deveni obligatoriu de la 1 iulie 2022, insa aceasta nu este data care le vizeaza si pe PFA-uri.


Specialistul Ionut Jinga precizeaza mai jos de la ce data va deveni obligatoriu ca o PFA care practica o profesie liberala sa emita facturile catre clienti exclusiv in sistemul RO-e factura.
 

Sistemul e-Factura pentru PFA: raspunsul specialistului


Sistemul Ro e Factura este reglementat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania,


Prin Ordonanta de urgenta nr. 130/2021 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, la art XXXVII., s-a prevazut ca pentru unele produse considerate cu risc fiscal ridicat (categoriile de produse cu risc fiscal ridicat au fost mentionate prin Ordinul ANAF nr. 12/2022) comercializate in relatia B2B.

a) furnizorii pot, in perioada 1 aprilie-30 iunie 2022, sa transmita facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, indiferent daca destinatarii sunt sau nu inregistrati in Registrul RO e-Factura;

b) furnizorii sunt obligati, incepand cu data de 1 iulie 2022, sa transmita facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, indiferent daca destinatarii sunt sau nu inregistrati in Registrul RO e-Factura.

Prin produs cu risc fiscal ridicat se intelege produsul la a carui comercializare exista risc ridicat de frauda si evaziune fiscala. Lista produselor incadrate in aceasta categorie se reevalueaza periodic.

In legatura cu termenul de implementare a obligatiei de emitere a facturii electronice si in cazul altor produse sau servicii, cum ar fi serviciile prestate de persoane fizice autorizate care desfasoara profesii liberale, exista un comunicat pe site-ul Ministerului Finantelor, conform caruia sistemul Ro e-Facturare va deveni instrumentul exclusiv pentru facturare incepand, cel mai probabil, din 2023.



Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Ionut Jinga - consultant fiscal.


Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.06 din 27 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 2 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016