Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Termen transmitere e-Factura B2B: 5 zile calendaristice sau 5 zile lucratoare?


de Alina Ilie la 16 Ian. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Termen transmitere e-Factura B2B: 5 zile calendaristice sau 5 zile lucratoare?
Dupa ce a stabilit initial un interval de cinci zile lucratoare pentru raportarea facturilor electronice in cadrul sistemului e-Factura, Guvernul a modificat ulterior termenul la cinci zile calendaristice, generand astfel confuzie in randul contabililor si antreprenorilor.


In acest context, Administratia Judeteana a Finantelor Publice Vrancea aduce la cunostinta contribuabililor ca termenul limita pentru transmiterea facturilor in sistemul national Ro e-Factura este de 5 zile lucratoare de la data emiterii facturii, dar nu mai tarziu de 5 zile lucratoare de la data limita prevazuta pentru emiterea facturii la art. 319 alin. (16) din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

e-Factura B2B: De la 1 iulie 2024, termenul de transmitere este de cinci zile calendaristice

Important! Incepand cu 1 iulie 2024 termenul limita pentru transmiterea facturilor in sistemul national Ro e-Factura este de 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii, dar nu mai tarziu de 5 zile calendaristice de la data limita prevazuta pentru emiterea facturii la art. 319 alin. (16) din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Atentie! Nu se sanctioneaza contraventional nerespectarea termenului limita pentru transmiterea facturilor in sistemul national Ro e-Factura, in perioada 1 ianuarie -31 martie 2024.

Cele mai frecvente 50 de dificultati intalnite in practica de contabili! Iata ce solutii ofera expertii!

Sanctiuni e-Factura

Nerespectarea termenului limita pentru transmiterea facturilor in sistemul national Ro e-factura constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda:
• de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru contribuabilii mari;
• de la 2.500 lei la 5.000 lei pentru contribuabilii mijlocii;
• de la 1.000 lei la 2.500 lei pentru celelalte persoane juridice precum si pentru persoanele fizice.

Incepand cu data de 01.07.2024, netransmiterea de catre emitent a facturii in sistemul national Ro e-Factura precum si primirea si inregistrarea de catre destinatari-persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Codul Fiscal, a unei facturi emise de operatori economici stabiliti in Romania, in relatia B2B fara a fi respectate prevederile art. 10 alin. (1) se va sanctiona contraventional cu amenda egala cu 15% din valoarea totala a facturii.

Baza legala:

Legea nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung

Art. LIX. -
(6) Termenul-limita pentru transmiterea facturilor prevazute la alin. (1) - (3) in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura este de 5 zile lucratoare de la data emiterii facturii, dar nu mai tarziu de 5 zile lucratoare de la data-limita prevazuta pentru emiterea facturii la art. 319 alin. (16) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
(7) Nerespectarea prevederilor alin. (6) constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mari, definiti potrivit legii, cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mijlocii, definiti potrivit legii, si cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum si pentru persoanele fizice.
(8) Prin exceptie de la prevederile alin. (7), nerespectarea prevederilor alin. (6) in perioada 1 ianuarie-31 martie 2024 nu se sanctioneaza.

Ordonanta de urgenta nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania

SECTIUNEA a 4-aFacturarea electronica in relatia B2B
Art. 10
7) Termenul-limita pentru transmiterea facturilor prevazute la alin. (1) in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura este de 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii, dar nu mai tarziu de 5 zile calendaristice de la data-limita prevazuta pentru emiterea facturii la art. 319 alin. (16) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare. 
 

Foto: pexels.com


Alina Ilie Autor: Alina Ilie

Alina Ilie s-a alaturat echipei PortalPFA.ro in anul 2020 pentru a prezenta cele mai importante noutati din domeniul fiscal-contabil. In prezent scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna proceduri fiscale, gestionarea taxelor si a impozitelor, obligatii legale PFA, aplicarea corecta a TVA , cu accent pe explicarea detaliata a CE este important de retinut, CUM ne afecteaza aceste informatii si DE CE este bine sa aplicam corect legea actualizata. 
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.27 din 15 voturi

x

Intrebare antispam: 5 + 5 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016