Venituri PFA cumulate cu cele ale societatii: Atentie la verificarea plafonului de microintreprindere!
de Redactia PortalPFA la 28 Mar. 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In cazul prezentat:
- Microintreprinderea are venituri de 1.105.200 lei
- PFA-ul are venituri incasate de 111.050 lei, iar facturate 143.000 lei
- Asociatul unic al societatii este si titularul PFA-ului
Prin urmare, ne aflam in situatia de la art. 47 alin. (1 indice 1) lit. d) din Codul fiscal: "persoana juridica romana... are unul sau mai multi asociati... care desfasoara si activitate economica prin intermediul unei persoane fizice autorizate..." asadar veniturile PFA-ului se cumuleaza cu cele ale societatii.

Radiere SRL PFA II IF

Cartea Verde a PFA Contabilitatea si obligatiile fiscale

Manual de inventariere Societati comerciale PFA ONG
Intrebarea este: Ce suma se ia in calcul pentru PFA suma facturata sau suma incasata?
Raspunsul este: suma incasata pana la 31 decembrie 2024, adica 111.050 lei, asa cum rezulta din:
-art. 47 alin. (1 indice 1) lit. d) din Codul fiscal, pentru PFA, se iau in calcul: veniturile inregistrate potrivit reglementarilor contabile aplicabile sau norma anuala de venit
In cazul PFA-urilor in sistem real, venitul inregistrat este cel incasat, conform evidentei in Registrul de incasari si plati, in baza art. 68 alin. (1) si (2) din Codul fiscal.
-Punctul 1 alin. (4), lit. b) din Normele de aplicare:
Veniturile persoanei fizice autorizate (...) care se cumuleaza cu cele realizate de persoana juridica romana/alte intreprinderi legate, sunt cele prevazute la art. 53 din Codul fiscal, incasate si inregistrate in registrul-jurnal de incasari si plati, potrivit reglementarilor contabile aplicabile.
Prin urmare, calculul plafonului microintreprinderii, este:
Venit societate: 1.105.200 lei
Venit PFA (incasat): 111.050 lei
Total venit cumulat : 1.216.250 lei
Pentru 2024, plafonul este 250.000 euro 4,9741 = 1.243.525 lei (curs BNR valabil pentru 31.12.2024).
Suma cumulata, de 1.216.250 lei , este mai mica decat plafonul de 250.000 euro (1.243.525 lei), deci conditia privind plafonul este indeplinita.
Concluzie
Pentru verificarea plafonului de microintreprindere, veniturile PFA-ului se iau in calcul, deoarece asociatul unic al societatii este si titularul PFA-ului.In cazul unui PFA in sistem real, se ia in considerare venitul incasat (111.050 lei), nu cel facturat, conform normelor de aplicare, punctul 1 alin. 4) lit. b), potrivit carora veniturile persoanei fizice autorizate, care se cumuleaza cu cele realizate de persoana juridica, sunt cele prevazute la art. 53 din Codul fiscal, incasate si inregistrate in registrul-jurnal de incasari si plati.
Temei legal
Legea 227/2015 privind Codul fiscalArt. 47. - Definitia microintreprinderii
In sensul prezentului titlu, o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 250.000 euro, respectiv 100.000 euro incepand cu 1 ianuarie 2026. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile;
(11) In aplicarea prevederilor alin. (1) lit. c) limita privind veniturile realizate se verifica luand in calcul veniturile realizate de persoana juridica romana, cumulate cu veniturile intreprinderilor legate cu aceasta, iar elementele care se iau in calcul sunt cele care constituie baza impozabila prevazuta la art. 53. In sensul prezentului titlu, persoana juridica romana este legata cu o alta persoana daca exista oricare dintre urmatoarele raporturi:
d) persoana juridica romana care verifica conditia daca are unul sau mai multi actionari/asociati care detin, direct si/sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot ale acestei persoane juridice romane, actionari/asociati care desfasoara si activitate economica prin intermediul unei persoane fizice autorizate/intreprinderi individuale/intreprinderi familiale/altei forme de organizare a unei activitati economice, fara personalitate juridica, autorizata potrivit legilor in vigoare. In aceasta situatie, veniturile inregistrate potrivit reglementarilor contabile aplicabile sau norma anuala de venit, stabilita/ajustata/redusa, potrivit prevederilor titlului IV, ale/a persoanei fizice autorizate/intreprinderii individuale/intreprinderii familiale/altei forme de organizare a unei activitati economice fara personalitate juridica, autorizata potrivit legilor in vigoare, se cumuleaza cu cele realizate de persoana juridica romana/alte intreprinderi legate.
Norme de aplicare
HG 1/2016
SECTIUNEA 1 Definitia microintreprinderii -
1. -
(4) In aplicarea prevederilor art. 47 alin. (11) lit. d) din Codul fiscal, se au in vedere urmatoarele:
a) activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate/intreprinderi individuale/intreprinderi familiale/alta forma de organizare, fara personalitate juridica, autorizata potrivit legilor in vigoare, includ activitati de comert, prestari servicii, activitati specifice profesiilor liberale, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, precum si activitati adiacente, vizate de titlul IV din Codul fiscal;
b) veniturile persoanei fizice autorizate/intreprinderii individuale/intreprinderii familiale/altei forme de organizare a unei activitati economice fara personalitate juridica, autorizata potrivit legilor in vigoare, care se cumuleaza cu cele realizate de persoana juridica romana/alte intreprinderi legate, sunt cele prevazute la art. 53 din Codul fiscal, incasate si inregistrate in registrul-jurnal de incasari si plati, potrivit reglementarilor contabile aplicabile.
Citeste si: Obligatii contabile si fiscale pentru PFA in sistem real >>
Raspuns oferit in luna martie 2025 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia PortalPFA
Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Autor: Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Ti-a placut acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Articole pe acelasi subiect
Cele mai citite stiri
PFA in IT: Atentie la alegerea codului CAEN si depasirea plafonului de TVA!
Citeste mai mult
PFA care lucreaza cu zilieri: Cum completezi corect Declaratia D700
Citeste mai mult
Masuri fiscale 2025: Ce aduce noul Program de Guvernare
Citeste mai mult
Drepturi de autor: Ce obligatii exista la depasirea plafonului de 300.000 lei
Citeste mai mult
Arhivare documente: Cum si cat se pastreaza actele financiar-contabile?
Citeste mai mult