Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Veniturile obtinute de pe Facebook, Instagram si Tik Tok se impoziteaza. Cand se face plata?


de Viorica Ghinea la 22 Dec. 2021
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Veniturile obtinute de pe Facebook, Instagram si Tik Tok se impoziteaza. Cand se face plata?
ANAF nu va mai trece de acum cu vederea veniturile obtinute din postarile pe retelele de socializare. Persoanele fizice care castiga bani de pe urma continutului de pe Facebook, Instagram, Youtube, Tik Tok si altele de acest fel vor trebui sa plateasca impozit pe venit.


In acest sens, reprezentantii ANAF au facut o brosura privind tratamentul fiscal al veniturilor obtinute de persoanele fizice din postari realizate pe diferite retele de socializare. 

Veniturile impozabile cuprind atat veniturile in numerar (care presupun o remuneratie financiara), cat si cele in natura (spre ex. produse, servicii, calatorii etc.).
 
"In situatia in care activitatea se desfasoara cu regularitate, in mod continuu, pe cont propriu si urmarind obtinerea de venituri si sunt intrunite criteriile unei activitati independente, veniturilor obtinute de persoanele fizice din postarile realizate pe diferite retele de socializare si care fac astfel reclama pentru diverse companii/brand-uri le sunt aplicabile prevederile Cap. II „Venituri din activitati independente” din Titlul IV - ”Impozitul pe venit” din Codul fiscal.", explica reprezentantii Fiscului in brosura.
 
Criterii de incadrare in categoria activitatilor independente
 
Exercitarea unei activitati independente presupune indeplinirea a cel putin 4 din criteriile prevazute de Codul fiscal, respectiv:
 
? persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru;
? persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti;
? riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfa soara activitatea;
? activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfa soara;
? activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;
? persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;
? persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii.
 
Autorizarea si inregistrarea fiscala
 
Persoanele fizice care desfasoara in mod independent, cu caracter de continuitate, activitati de productie, comert si prestari de servicii in Romania au obligatia de a se inregistrata si autoriza, in conditiile O.U.G. nr.44/20083, si pot desfasura activitatile in calitate de persoane fizice autorizate, intreprinzatori titulari ai unei intreprinderi individuale sau membri ai unei intreprinderi familiale.
 
Declararea veniturilor si plata impozitului 
 
Veniturile obtinute din activitati independente desfasurate in Romania, potrivit legii, se considera ca fiind obtinute din Romania, indiferent daca sunt primite din Romania sau din strainatate.
 
In cazul contribuabililor care realizeaza venituri din activitati independente, venitul net anual se determina fie pe baza normelor de venit de la locul desfasurarii activitatii, fie in sistem real, pe baza datelor din contabilitate.
 
Persoanele care determina venitul net anual pe baza normelor de venit au obligatia stabilirii impozitului anual datorat prin aplicarea cotei de 10% asupra normei anuale de venit ajustate, impozitul fiind final.
 
Plata impozitului anual datorat se efectueaza la bugetul de stat, pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui de realizare a venitului.
 
In cazul determinarii venitului in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, impozitul se determina de catre contribuabil prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual estimat considerat venit impozabil, iar plata se efectueaza la bugetul de stat, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.
 
Contribuabilii care obtin venituri din activitati independente au obligatia estimarii venitului net anual pentru anul fiscal curent, in vederea stabilirii impozitului anual estimat, prin depunerea Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate pana la data de 25 mai inclusiv a anului de realizare a venitului sau, in cazul in care incep o activitate in cursul anului fiscal, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.
 
In situatia persoanelor care au optat pentru determinarea venitului net anual pe baza datelor din contabilitate, impozitul anual datorat se stabileste de contribuabili in Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul I. Date privind veniturile realizate pentru veniturile realizate in anul fiscal anterior, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual impozabil, din care se deduce, in limita impozitului datorat, costul de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale.
 
Consulta brosura completa pe site-ul ANAF. 
 
 
 
 Foto: pixabay.com

Viorica Ghinea Autor: Viorica Ghinea

Ghinea Viorica face parte din echipa Portalpfa.ro din anul 2017, unde se concentreaza pe noutatile legislative si prezinta cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in 2009 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum sanatate, amenajari interioare, moda, sport si legislatie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna TVA, monografii contabile, legislatie fiscala si contabila, pentru a sprijini contabilii, antreprenorii si alte categorii.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.33 din 6 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 1 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016