Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

ANAF raspunde: Cum putem beneficia de anularea penalitatilor de intarziere. Totul despre amnistia fiscala


de Ana Tudor la 25 Nov. 2015 Exclusiv
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF raspunde: Cum putem beneficia de anularea penalitatilor de intarziere. Totul despre amnistia fiscala
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a organizat o sesiune de consultanta online, pe tema "Anularea penalitatilor de intarziere, precum si a unei cote de 54,2% din dobanzi, aferente obligatiilor de plata principale datorate bugetului general consolidat, restante la 30 septembrie 2015, inclusiv" (ROI).


In cadrul acestei sesiuni contribuabilii au adresat intrebari despre termenul de prescriptie a obligatiilor de plata, facilitatile fiscale prevazute de OUG nr. 44/2015, anularea accesoriilor potrivit OUG 44/2015, la care au primit raspunsuri direct de la specialistii ANAF.

Va prezentam cele mai interesante intrebari si raspunsuri din sesiunea de consultanta online ANAF, pe tema Anularea penalitatilor de intarziere, precum si a unei cote de 54,2% din dobanzi, aferente obligatiilor de plata principale datorate bugetului general consolidat, restante la 30 septembrie 2015, inclusiv:

1. As dori sa stiu daca Dobanzi si penalitati de intarziere aferente TVA aflate in fisa sintetica la ,,Obligatie de plata'' mai vechi de 5 ani intra sub incidenta legii si cum se calculeaza scutirea daca ea exista.

ANAF: Daca in situatia dvs. nu s-a implinit termenul de prescriptie a obligatiilor de plata si figurati in evidentele fiscale cu obligatii de plata restante la data de 30 septembrie 2015, puteti beneficia de facilitatile fiscale prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2015. Pentru a beneficia de aceste facilitati trebuie sa depuneti o notificare si cerere de anulare a accesoriilor. Va rugam sa aveti in vedere raspunsul comunicat doamnei Cristina Matei.
Mentionam insa ca, organul fiscal este cel indreptatit sa analizeze situatia dumneavoastra fiscala si sa constate daca indepliniti conditiile necesare pentru a beneficia de facilitatile fiscale prevazute de lege. In acest sens va recomandam sa va adresati administratiei fiscale de care apartineti.


2. O societate comerciala are la data de 30.09.2015 dobanzi si penalitati de intarziere . Care este procedura prin care poate beneficia de prevederile OUG 44/2015? Se depune vreun formular?

ANAF: Daca intentionati sa beneficiati de oricare dintre facilitatile fiscale prevazute de OUG nr. 44/2015, trebuie sa notificati organul fiscal competent cu privire la intentia de a beneficia de aceste facilitati. Notificarea nu este un formular standard. Aceasta se intocmeste de dumneavoastra si trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele elemente:
a) datele de identificare a contribuabilului: denumirea/numele si prenumele acestuia, a/ale reprezentantului legal/reprezentantului fiscal/imputernicitului, daca este cazul, domiciliul fiscal, codul de identificare fiscala, numarul de telefon/fax al acestora, adresa de e-mail, inclusiv datele de identificare pentru sediile secundare inregistrate fiscal, potrivit legii;
b) obiectul notificarii, respectiv intentia de a beneficia de anularea obligatiilor de plata accesorii prevazute la art. 2 alin. (2);
c) data si semnatura contribuabilului/reprezentantului legal/reprezentantului fiscal/imputernicitului.

Totodata, ulterior depunerii notificarii si a indeplinirii conditiilor de plata prevazute de OUG nr. 44/2015 trebuie sa depuneti la organul fiscal competent o cerere de anulare a obligatiilor de plata accesorii.
Cererea de anulare a accesoriilor trebuie sa cuprinda urmatoarele:
a) datele de identificare a contribuabilului: denumirea/numele si prenumele acestuia, a/ale reprezentantului legal/reprezentantului fiscal/imputernicitului, daca este cazul, domiciliul fiscal, codul de identificare fiscala, numarul de telefon/fax al acestora, adresa de e-mail, inclusiv datele de identificare pentru sediile secundare inregistrate fiscal, potrivit legii;
b) obiectul cererii, respectiv anularea obligatiilor de plata accesorii prevazute la art. 2 alin. (2), cu precizarea facilitatilor solicitate, prevazute la art. 1 - 4 din OUG nr. 44/2015;
c) elementele prevazute la art. 2 alin. (6)din OMFP 3831/2015, in cazul accesoriilor aferente taxei pe valoarea adaugata inscrise in randurile de regularizare;
d) data si semnatura contribuabilului/reprezentantului legal/reprezentantului fiscal/imputernicitului.

Pentru a beneficia de facilitatile prevazute de ordonanta de urgenta, puteti depune fie o singura cerere pentru toate facilitatile, fie cate o cerere pentru fiecare facilitate.


3. Din art 11 alin 2 din OUG 44/2015 ,inteleg ca beneficiarii unei esalonari de plata in derulare pot beneficia de prevederile acesteia, cu mentinerea esalonarii. Aceste facilitati se refera la dobanzile si penalitatile esalonate cfm OUG 29/2011?

ANAF:
Pentru a beneficia de anularea accesoriilor potrivit OUG 44/2015 trebuie sa indepliniti conditiile pentru acordarea anularii.

In situatia in care beneficiati de o esalonare la plata, facilitatile se acorda pentru:
- Contribuabilii care la data de 30 septembrie 2015 beneficiaza de esalonarea la plata a obligatiilor fiscale potrivit OUG 29/2011 privind reglementarea acordarii esalonarilor la plata (aprobata prin Legea nr. 15/2012, cu modificarile si completarile ulterioare) pot beneficia de anularea penalitatilor de intarziere, precum si a cotei de 54,2% din dobanzi, potrivit art. 2 - 4 din OUG 44/2015, daca indeplinesc conditiile prevazute de aceste articole, dar doresc si mentinerea esalonarii la plata.
- Contribuabilii care la data de 30 septembrie 2015 beneficiaza de esalonarea la plata a obligatiilor fiscale potrivit OUG 29/2011 (aprobata prin Legea nr. 15/2012, cu modificarile si completarile ulterioare) pot beneficia de anularea unei cote de 54,2% din dobanda esalonata la plata si nestinsa la 30 septembrie 2015, inclusiv, daca esalonarea la plata se finalizeaza pana la 31 martie 2016. In acest caz, cota de 54,2% din dobanda achitata odata cu plata ratei de esalonare se restituie potrivit Codului de procedura fiscala.

Pentru obligatiile esalonate la plata potrivit OUG 29/2011(aprobata prin Legea nr. 15/2012, cu modificarile si completarile ulterioare) si pentru care esalonarea se finalizeaza pana la data de 31 martie 2016, se anuleaza cota de 54,2% din dobanda esalonata la plata aferenta ratelor cu termene de plata ulterioare datei de 1 octombrie 2015. In acest caz, penalitatile de intarziere amanate la plata se anuleaza potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 29/2011, aprobata prin Legea nr. 15/2012, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

Sursa: ANAF

 


Autor: Ana Tudor

0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.75 din 4 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 4 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Cele mai citite stiri

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016