Contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de PFA in 2016
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

In cazul PFA-urilor care realizeaza venituri din activitati independente si care determina venitul net anual in sistem real si/sau pe baza normelor anuale de venit, baza lunara de calcul al CASS ramane diferenta pozitiva dintre venitul brut si cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii independent, exclusiv cheltuielile reprezentand CASS sau valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportata la numarul de luni in care a fost desfasurata activitatea pe fiecare sursa de venit, potrivit art. 170 alin. (1) din noul Cod fiscal.
In schimb, PFA-ul care realizeaza venituri din activitati independente si care determina venitul net anual in sistem real si/sau pe baza normelor anuale de venit are obligatia, ca si pana acum, de a efectua plati anticipate cu titlu de CASS.
Acestea se stabilesc de administratia fiscala, prin decizie de impunere, pe fiecare sursa de venit, pe baza Declaratiei de venit estimat/norma de venit – formularul 220 – sau a Declaratiei privind venitul realizat – formularul 200. Veniturile care reprezinta baza lunara de calcul al contributiei sunt cele din declaratia de venit estimat/norma de venit sau din declaratia privind venitul realizat, dupa caz.

Cartea Verde a Impozitului pe Profit 2025

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

Cresterea prepelitelor japoneze
Obligatiile anuale de plata a CASS pentru anul fiscal 2016 se vor determina tot de catre administratia fiscala, prin decizie de impunere anuala pe fiecare sursa de venit, pe baza declaratiilor mentionate in functie de sistemul de determinare a venitului net. Cota individuala de 5,5% se va aplica asupra bazelei de calcul, la determinarea careia nu se iau in considerare pierderile fiscale anuale. Baza de calcul al CASS se evidentiaza lunar in decizia de impunere si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca venitul pentru care se calculeaza contributia este singurul realizat (1.050 lei pentru lunile ianuarie – aprilie 2016 si 1.250 lei incepand cu 1 mai 2016).
Incepand din anul 2017 va fi introdusa si plafonarea bazei anuale de calcul la valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut inmultita cu 12 luni, astfel PFA va datora contributia de asigurari sociale de sanatate la veniturile realizate /norma de venit, conform celor analizate mai sus.
Consultantii fiscali recomanda PFA-urilor in 2016 sa incerce optimizarea la maximum a optiunilor fiscale sau analizarea altor sisteme alegand eficienta formei de organizare in raport cu nivelul fiscalitatii globale aplicate, tinand cont de modificarile de noul Cod Fiscal.
Citeste si Modificari privind activitatile independente explicate de ANAF
Ti-a placut acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Articole pe acelasi subiect
Cele mai citite stiri