Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Cum calculam impozitul pentru PFA din 2016


de Cecilia Pavelescu la 19 Oct. 2015
1 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum calculam impozitul pentru PFA din 2016
V-ati intregistrat ca persoana fizica autorizata si sunteti si proprietar al imobilului in care aveti sediul declarat? Inseamna ca impozitul dvs. se calculeaza in aceast moment prin cota de 0,1% la valoarea impozabila a cladirii.


Aceeasi este situatia si pentru PFA-urile cu sediu social. Ce se va intampla insa de la 1 ianuarie 2016? Noul Cod fiscal aduce schimbari semnificative pentru PFA, modificand de asemenea cotele si metodele de calcul pentru impozitul pe cladiri.

Cote si metode de calcul pentu impozitul pe cladirile rezidentiale din 2016:

- pentru locuinte, cu destinatia stricta locuinte, de la anul avem o impozitare diferentiata ca procent intre 0,08% si 0,2% din baza impozabila a apartamentului, procente ce vor fi stabilite de primarii, de la localitate la localitate; Aici se permite numai dublarea impozitului . Practic familiile ce nu au acasa sedii de societate sau sedii pentru profesii independente sau sedii de PFA, nu sunt expuse decat la o plata dubla a impozitului pe casa datorat la primarie.

- o crestere valorica a bazei de impozitare a constructiei per metru patrat, de exemplu, pentru o cladire cu cadre din beton armat baza de impozitare este de 1000 lei/mp, o crestere de 6,9% data de 2015, pentru aceiasi situatie mentionata anterior; Aceste valori sunt deja introduse in codul fiscal, pentru a se determina baza impozabila a apartamentului prin inmultirea suprafetei cu valoarea impozabila a fiecarui metru patrat, valori ce se diminueaza insa si in functie de vechimea locuintei.

- impozitarea diferentiata in functie de scopul utilizarii constructiei pentru locuit sau in activitati economice, caz in care cota de impozitare este cuprinsa intre 0,2% si 1,3% din valoarea apartamentului, daca aici isi desfasoara activitatea o societate sau un sediu de PFA. Daca se utilizeaza in scopuri economice acel apartament, impozitul minim este de cel putin dublu fata de anul 2015, cu toate ca primariile pot cere si un impozit de 13 ori mai mare.

Sursa: Contabilul


Autor: Cecilia Pavelescu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.17 din 3 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 5 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Comentarii 1 comentariiAdauga comentariul tau

tiberiu t 2016-01-07 07:55:45

As avea niste intrebari: 1. Puteti face un calcul demonstrativ pentru o suprafata de 20mp, spre exemplu? 2. Daca nu vin clientii la sediu si pot dovedi acest lucru prin anexele la facturi in care trec detaliat ce am prestat si unde si cand..., dar in documentele pfa a ramas scris ca imi desfasor activitatea atat la sediu meu cat si la cel al clientilor, ar trebui sa fac o vizita la ONRC sa schimb situatia? 3. Daca totusi scriu in anexa la factura ca am dezvoltat o aplicatie software pentru client la sediul pfa dar nu in prezenta clientului sau poate chiar lucrez remote de acasa pe serverele clientului, cum se interpreteaza? Multumesc frumos

Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016