Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Mod impozitare norma de venit pentru PFA


de Andrei Covaci la 22 Oct. 2015 Exclusiv
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Mod impozitare norma de venit pentru PFA
Persoanele fizice care realizeaza venituri din fapte de comert, din profesarea unei meserii si din prestarea de servicii, altele decat cele din profesii libere, determina venitul net anual pe baza normelor anuale de venit stabilite pentru fiecare activitate de la locul de desfasurare a acesteia, conform prevederilor art. 49 din Codul Fiscal.


In cazul PFA inregistrat in Romania, norma anuala de venit stabilita nu poate fi mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la momentul stabilirii acesteia, inmultit cu 12.

Vom analiza in continuare urmatoare situatie. Un PFA a fost impozitat in 2014 la norma de venit (in functie de suprafata cultivata). Daca vanzarile au depasit valoarea de 100.000 euro la data de 31 decembrie 2014 este obligat sa fie impozitat la venitul realizat (in sistem real) sau poate continua regimul fiscal din 2014 (la norma de venit)?

Raspunsul expertilor Rentrop&Straton:

Consultand legislatia in vigoare apreciem ca veniturile obtinute din activitati agricole supuse impunerii pe baza de norme de venit si cuprind veniturile rezultate din cultivarea terenurilor si din cresterea si exploatarea animalelor detinute cu orice titlu. Aceste venituri vor fi impozitate indiferent daca se face sau nu dovada valorificarii produselor cultivate.

Norma de venit stabilita in conditiile prevazute la art. 73 din Codul fiscal include si venitul realizat din instrainarea produselor vegetale, a animalelor si a produselor de origine animala, in stare naturala.

In cazul ersoanelor fizice care obtin doar venituri din activitati agricole pentru care au fost stabilite norme de venit, acestea nu au obligatia conducerii evidentei contabile si nici de completare a Registrului de evidenta fiscala.

Impozitul pe venitul din activitati agricole se calculeaza de organul fiscal competent prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului anual din activitati agricole stabilit pe baza normei anuale de venit.

Cum se face plata impozitului catre bugetul de stat:
- 50% din impozit pana la data de 25 octombrie inclusiv;
- 50% din impozit pana la data de 15 decembrie inclusiv;

Atentie! NU se modifica modul de stabilire a impozitului, de la norma de venit la sistemul real, daca veniturile obtinute se incadreaza in categoria activitatilor agricole, indiferent de cuantumul veniturilor realizate in anul 2014.

Sursa: Portal Contabilitate


Autor: Andrei Covaci

0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4 din 4 voturi

x

Intrebare antispam: 2 + 5 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Cele mai citite stiri

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016