PFA cu activitate pe teritoriul altui stat. Ce obligatii are?
de Viorica Ghinea la 24 Sep. 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Asadar, luam situatia unui PFA care desfasoara activitate de design si care incheie un contract de colaborare cu o firma din UE pentru care este nevoita sa se deplaseze in tara respectiva timp de 4 luni. Ce impozite si taxe datoreaza PFA in acest caz, dar si ce obligatii declarative, vom afla din raspunsul expertului.
Iata raspunsul specialistului!

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

Cartea Verde a impozitului pe venit si a contributiilor

Cultura castravetelui anti-diabet
Opinia mea este ca, in speta data, PFA se deplaseaza la sediul clientului pentru a putea presta serviciile, fara ca acest lucru sa insemne ca isi muta activitatea sau ca desfasoara activitate pe teritoriul altui stat.
Astfel, consider ca PFA declara veniturile obtinute in Romania si datoreaza contributii sociale in Romania. Toate obligatiile se declara prin Declaratia unica.
Serviciile de design sunt cel mai probabil servicii asupra bunurilor imobile, deci se incadreaza la exceptiile prevazute la art. 278 din Codul fiscal (locul prestarii din punct de vedere al tva se stabileste conform art. 278 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal), deci PFA nu trebuie sa se inregistreze in scopuri de tva conform art. 317.
Pentru ca serviciile sunt prestate efectiv pe teritoriul statului respectiv, veti furniza clientului un certificat de rezidenta fiscala pentru ca acesta sa nu va retina la sursa impozit pe nerezidenti.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu - Expert Contabil.
Viorica Ghinea
Ghinea Viorica face parte din echipa Portalpfa.ro din anul 2017, unde se concentreaza pe noutatile legislative si prezinta cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in 2009 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum sanatate, amenajari interioare, moda, sport si legislatie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna TVA, monografii contabile, legislatie fiscala si contabila, pentru a sprijini contabilii, antreprenorii si alte categorii.
Autor: Ghinea Viorica face parte din echipa Portalpfa.ro din anul 2017, unde se concentreaza pe noutatile legislative si prezinta cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in 2009 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum sanatate, amenajari interioare, moda, sport si legislatie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna TVA, monografii contabile, legislatie fiscala si contabila, pentru a sprijini contabilii, antreprenorii si alte categorii.
Ti-a placut acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Articole pe acelasi subiect
Cele mai citite stiri
Cum inchizi un PFA in 2025: Procedura completa si acte necesare
Citeste mai mult
SAF-T pentru PFA: Este sau NU obligatorie depunerea D406?
Citeste mai mult
Inventariere PFA: Evita greselile frecvente cu ajutorul unui ghid practic
Citeste mai mult
Venituri din meditatii: Cum sa iti desfasori activitatea ca PFA
Citeste mai mult
Venituri din arenda: Ghid ANAF privind obligatiile declarative si de plata
Citeste mai mult