Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

PFA platitoare de TVA. Exemplu de calcul CASS pentru 2020


de Redactia PortalPFA la 11 Nov. 2020
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA platitoare de TVA. Exemplu de calcul CASS pentru 2020
Analizam in randurile urmatoare situatia unei PFA platitoare de TVA, sistem real, care a fost infiintata la finalul lunii mai 2020. Titularul PFA a fost salariat cu 8 ore cu contract inidivdual de munca pana la finalul lunii iunie 2020. Acesta a estimat ca pentru perioada iunie-decembrie 2020 va realiza venit sub plafon aferent acestei perioade, dar totusi a vrut sa fie asigurat la sanatate in continuare si dupa incetarea contractului de munca.


Expertul nostru explica mai jos care este suma corecta ce trebuie sa plateasca PFA-ul la CASS pentru anul 2020. 
 
 

Calcul CASS 2020: raspunsul specialistului

 
Potrivit prevederilor art. 170 alin (1) din Codul fiscal, persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120.
 
Din punct de vedere al CASS, potrivit art.170 alin. (2) din acelasi act normativ, “(2) Incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120 se efectueaza prin cumularea veniturilor prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h), dupa cum urmeaza:
 
a) venitul net/brut sau norma de venit din activitati independente, stabilite potrivit art. 68, 68^1 si 69, dupa caz;
b) venitul net din drepturi de proprietate intelectuala, stabilit dupa acordarea cotei de cheltuieli forfetare prevazute la art. 72 si 72^1, precum si venitul net din drepturi de proprietate intelectuala determinat potrivit prevederilor art. 73;
c) venitul net distribuit din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit prevederilor titlului II, titlului III sau Legii nr. 170/2016, determinat potrivit prevederilor art. 125 alin. (8) si (9);
d) venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, stabilite potrivit art. 84-87;
e) venitul si/sau castigul din investitii, stabilit conform art. 94-97. In cazul veniturilor din dobanzi se iau in calcul sumele incasate, iar in cazul veniturilor din dividende se iau in calcul dividendele distribuite si incasate incepand cu anul 2018;
f) venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, stabilite potrivit art. 104-106;
g) venitul brut si/sau venitul impozabil din alte surse, stabilit potrivit art. 114-116.”  
 
La art. 154 sunt prevazute categoriile de persoane fizice exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, printre care nu se regasesc persoanele care realizeaza venituri din activitati independente in situatia in care obtin si venituri din salarii sau asimilate salariilor.
 
Potrivit prevederilor art. 174 alin. (10) si (13) din legea sus-mentionata,
 
“(10) Persoanele fizice care incep in cursul anului fiscal, sa desfasoare activitate si/sau sa realizeze venituri, din cele prevazute la art. 155 lit. b) - h), iar venitul net anual cumulat din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, cu exceptia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala, din arenda sau din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit titlului II, titlului III sau Legii nr. 170/2016, pentru care impozitul se retine la sursa, estimat a se realiza pentru anul curent este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, recalculat corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului fiscal, sunt obligate sa depuna declaratia prevazuta la alin. (3) in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului. Salariul minim brut pe tara garantat in plata, este cel in vigoare la data depunerii declaratiei.(…)
 
(13) Recalcularea contributiei se efectueaza astfel:
 
a) modificarea plafonului anual prevazut la art. 170 alin. (2) corespunzator numarului de luni de activitate;
b) rectificarea bazei anuale de calcul raportata la numarul lunilor de activitate;
c) incadrarea venitului net realizat pe perioada de activitate in plafonul prevazut la art. 170 alin. (2) recalculat potrivit lit. a);
d) determinarea contributiei datorate, recalculata prin aplicarea cotei prevazuta la art. 156 asupra bazei de calcul determinata la lit. b).”
 
Asadar, contributia de asigurari sociale de sanatate se va calcula astfel:
Plafonul minim in functie de care se stabileste obligatia platii CASS este de 26.760 lei, adica salariul minim brut pe tara 2.230 lei x 12 luni.
 
a) stabilirea plafonului anual prevazut la art. 170 alin. (2) corespunzator numarului de luni de activitate:
26.760 lei:12 luni x 7 luni de activitate(iunie-decembrie 2020) = 15.610 lei
b) incadrarea venitului net estimat pentru lunile de activitate pana la sfarsitul anului in plafonul stabilit la lit. a): 
 
Daca venitul realizat in cele 7 luni de activitate este mai mare decat plafonul recalculat de 15.610 lei persoana fizica datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate. 
 
c) determinarea contributiei datorate:
15.610 lei x 10% = 1.561 lei
 
Prin urmare, in cazul in care o persoana fizica incepe sa desfasoare o activitate independenta in cursul anului, pentru incadrarea in plafonul anual in cazul CASS se ia in considerare plafonul recalculat iar contributia se determina  raportat la numarul de luni de activitate.Termenul de plata pentru declaratia depusa in cursul anului 2020 este 15 martie 2021. Pana la acest termen se poate plati intr-o singura transa sau mai multe CASS datorata de 1.561 lei, persoana fizica fiind asigurata.

 
 
 
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Mariana Prejbeanu - Expert contabil. 

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.31 din 8 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 4 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016