TVA respinsa la rambursare. Cum se procedeaza?
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

TVA respinsa la rambursare: raspunsul specialistului
Potrivit art 303 alin (7) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal:
"Persoanele impozabile, inregistrate conform art. 316 , pot solicita rambursarea soldului sumei negative a taxei din perioada fiscala de raportare, prin bifarea casetei corespunzatoare din decontul de taxa din perioada fiscala de raportare, decontul fiind si cerere de rambursare, sau pot reporta soldul sumei negative in decontul perioadei fiscale urmatoare.

Impozit MICRO Tratament fiscal 2025

Afacere la cheie cu flori in ghiveci

Cartea Verde a impozitului pe venit si a contributiilor
Daca persoana impozabila solicita rambursarea soldului sumei negative, acesta nu se reporteaza in perioada fiscala urmatoare. Nu poate fi solicitata rambursarea soldului sumei negative a taxei din perioada fiscala de raportare, mai mic de 5.000 lei inclusiv, acesta fiind reportat obligatoriu in decontul perioadei fiscale urmatoare"
Daca ati solicitat rambursarea TVA, suma solicitata la rambursare, indiferent de rezultat (in sensul ca s-a aprobat sau nu la rambursare, total sau partial), nu o mai preluati in decontul de TVA (cod 300) urmator.
Acesta suma va fi inregistrata in contabilitate distinct in cazul respingerii rambursarii de tva pe seama contului 1174 sau 6581, dupa cum tva ul provine din anul curent sau perioadele anterioare:
1174 = 4424
"Rezultatul reportat provenit „TVA de recuperat“
din corectarea erorilor contabile"
Sau
6581 = 4424
"Despagubiri, amenzi si penalitati" "TVA de recuperat"
Soldul sumei negative a TVA pentru care s-a solicitat rambursare din decontul perioadei fiscale precedente, nu se mai inscrie in decontul de tva perioadei fiscale imediat urmatoare, daca ati optat bifand corespunzator pentru rambursarea TVA in decontul de tva al perioadei anterioare.
Chiar daca nu inscrieti tva ul de recuperat din perioada anterioara,puteti depune decontul de tva fara erori, intrucat inca din perioada anterioara, tva ul solicitat prin depunerea decontului cu bifa pentru rambursare, figureaza intr-o pozitie distincta pe fisa de platitor.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Vera Constantin - Expert contabil.
Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Ti-a placut acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Articole pe acelasi subiect
Cele mai citite stiri