Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Venituri din drepturi de autor. Obligatii fiscale de plata si declarative privind contributiile sociale obligatorii


de Victor Achim la 12 Feb. 2018
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Venituri din drepturi de autor. Obligatii fiscale de plata si declarative privind contributiile sociale obligatorii
Cu atatea modificari legislative care au avut loc in ultima perioada, este imposibil sa nu te intrebi care sunt contributiile sociale obligatorii pe care trebuie sa le plateasca o persoana fizica care obtine venituri din drepturi de autor (scrieri literare si publicistice). Vom afla in continuare care este documentul pe care persoana respectiva trebuie sa il intocmeasca pentru a indeplini obligatiile declarative pentru anul 2018.


Iata raspunsul specialistului!

 
Din punct de vedere al contributiilor sociale obligatorii datorate incepand cu 1 ianuarie 2018, veniturile din drepturi de autor intra in baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale stabilita in cota de 25% aplicata la venitul ales de persoana fizica, dar nu mai mic decat salariul minim brut pe tara de 1900 lei si al contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilita in cota de 10% aplicata la salariul minim brut pe tara de 1900 lei.
 
Potrivit prevederilor Codului fiscal in forma modificata de OUG 79/2017, stabilirea obligatiilor de plata privind contributiile sociale obligatorii urmeaza a se efectua de catre administratia fiscala pe baza formularului 600 „Declaratie privind venitul asupra caruia se datoreaza contributia de asigurari sociale si cu privire la incadrarea veniturilor realizate in plafonul minim pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate” depus de persoana fizica in functie de situatia veniturilor realizate in anul precedent.
 
Persoanele fizice care realizeaza venituri din drepturi de autor pentru care impozitul pe venit se stabileste potrivit prevederilor art. 72 si 73 din Codul fiscal datoreaza contributia de asigurari sociale daca venitul net lunar realizat in anul precedent, ramas dupa scaderea din venitul brut a cheltuielii deductibile prevazute la art. 70, raportat la numarul lunilor de activitate din cursul anului, este cel putin egal cu nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna ianuarie a anului pentru care se stabileste contributia. Temeiul legal il reprezinta art. 148 alin. (2) lit. d) din Codul fiscal. Asadar, contributia de asigurari sociale este datorata pentru anul 2018 daca venitul net lunar realizat in anul 2017, ramas dupa scaderea din venitul brut a cheltuielii deductibile prevazute la art. 70, raportat la numarul lunilor de activitate din cursul anului, este cel putin egal cu 1900 lei.
 
Precizam ca persoanele fizice asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii potrivit legii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile din drepturi de autor.
 
In ceea ce priveste contributia de asigurari sociale de sanatate, potrivit art. 155 alin. (2) din Codul fiscal, aceasta este datorata daca persoanele fizice daca realizeaza venituri anuale cumulate cel putin egale cu 12 salarii de baza minime brute pe tara din una sau mai multe surse de venituri din urmatoarele categorii:

a) venituri din activitati independente, definite conform art. 67 si 671;
b) venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlurilor II, III sau Legii nr. 170/2016, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125;
c) venituri din cedarea folosintei bunurilor, definite conform art. 83;
d) venituri din investitii, definite conform art. 91;
e) venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, definite conform art. 103;
f) venituri din alte surse, definite conform art. 114 si 116.
 
Veniturile care se iau in calcul la verificarea acestui plafon prevazut la art. 155 alin. (2) sunt cele realizate din una sau mai multe surse de venituri, din categoriile de venituri mentionate la art. 155 alin. (2), respectiv:

a) venitul net din activitati independente, stabilit potrivit art. 68-70, dupa caz;
 
In acest sens, potrivit art. 70 din Codul fiscal, venitul net din drepturile de proprietate intelectuala, inclusiv din crearea unor lucrari de arta monumentala, se stabileste prin scaderea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut;
b) venitul brut din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit titlului II, III sau Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125 alin. (7)-(9);
c) venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, stabilite potrivit art. 84-87;
d) venitul/castigul din investitii, stabilit conform art. 94-97;
e) venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, stabilite potrivit art. 104-106;
f) venitul brut/venitul impozabil din alte surse, stabilit potrivit art. 114-116.
 
Totodata, potrivit art. 170 alin. (3) din Codul fiscal in forma modificata de OUG 79/2017, incadrarea in plafonul anual prevazut la art. 155 alin. (2) se efectueaza prin insumarea veniturilor anuale mentionate mai sus realizate in anul fiscal precedent. In aceste conditii, pentru a stabili calitatea de persoana obligata la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate in anul 2018, se vor insuma veniturile enumerate mai sus realizate in anul precedent 2017 si doar in situatia in care veniturile anuale cumulate sunt cel putin egale cu 12 salarii de baza minime brute pe tara (22800 lei) din una sau mai multe surse de venituri, persoana va datora contributia de asigurari sociale de sanatate in anul 2018.
 
Daca venitul net cumulat realizat in anul precedent este mai mic decat nivelul a de 12 ori salariul minim brut pe tara in vigoare in luna ianuarie a anului pentru care se stabileste contributia, persoana fizica nu are obligatia plati contributiei de asigurari sociale de sanatate in anul 2018.
 
In ceea ce priveste contributia de asigurari sociale de sanatate, aceasta va fi datorata chiar daca persoana realizeaza si alte venituri.
 
Precizam ca termenul de depunere al declaratiei 600 pentru anul 2018 prevazut de Codul fiscal pentru 31 ianuarie 2018 a fost prorogat pana la 15 aprilie 2018 prin OUG 2/2018.
 
De asemenea, „la nivelul Ministerului Finantelor Publice este in curs de elaborare un proiect de act normativ care sa stabileasca un mecanism mai simplu de declarare si plata a CAS si CASS datorate de persoanele fizice”, care in perioada urmatoare va fi pus in dezbatere publica.



Raspunsul a fost oferit pe portalcontabilitate.ro de Dani Cucu - Consultant fiscal.


Autor: Victor Achim

Victor Achim s-a alaturat redactiei noastre acum 6 ani. Si-a inceput activitatea in presa in urma cu peste 10 ani si a acoperit de-a lungul anilor domenii precum TVA, taxe si impozite si contributii sociale.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016