Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

PFA radiata. Ce se va intampla cu facturile emise si cu veniturile incasate?


de Redactia PortalPFA la 14 Nov. 2019
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA radiata. Ce se va intampla cu facturile emise si cu veniturile incasate?
Prezentam in continuare cazul unei PFA care a fost radiata din oficiu in data de 18 martie 2019. Motivul a fost faptul ca nu si-a modificat numarul de CAEN-uri. Nestiind ca este radiat, contribuabilul si-a continuat activitatea pana in luna octombrie 2019.


Care sunt urmatorii pasi in aceasta speta? Ce se intampla cu facturile emise in perioada in care este radiat (martie - octombrie)? Trebuie stornate (incasarea a avut loc)? Veniturile incasate vor fi declarate pe persoana fizica? Cheltuielile vor fi luate la calculul venitului net impozabil? Raspunsurile la toate aceste intrebari vor fi oferite de expertul nostru.


Iata raspunsul specialistului!


Beneficiarii serviciilor prestate nu au dreptul sa isi deduca cheltuielile pentru documentele emise de dumneavoastra, dupa data radierii PFA.
          
Puteti emite adrese catre clientii dumneavoastra in care sa mentionati ca din motive obiective, facturile emise in perioada 18 martie - octombrie, sa fie reconsiderate ca si cheltuiala nedeductibila, pana la reglementarea situatiei care a dus la acest fapt.
          
Veniturile incasate ulterior radierii activitatii, se includ in venitul brut si se impoziteaza, conform pct. (7) alin. (1) din Normele metodologice date in aplicarea art. 68 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Nu este necesar sa stornati facturile emise.
          
Cheltuielile realizate dupa data radierii PFA sunt nedecuctibile la calculul impozitului pe venit, conform art. 68 alin (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.


ONRC (Oficiul National al Registrului Comertului) a atras atentia in repetate randuri anul trecut legat de radierea din registrul comertului a persoanelor fizice autorizate (PFA) si a intreprinderilor individuale (II) care nu si-au actualizat obiectul de activitate conform Legii nr. 182/2016.

Potrivit art. II alin. (1) din Legea nr. 182/2016, in termen de 2 ani de la intrarea in vigoare, persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale al caror numar de clase de activitati prevazute de codul CAEN incluse in obiectul de activitate este mai mare decat cel prevazut de prevederile legale in vigoare (5 clase de activitati prevazute de codul CAEN pentru PFA si 10 clase de activitati prevazute de codul CAEN pentru II) au obligatia de a solicita oficiului registrului comertului competent modificarea, in mod corespunzator, a mentiunilor din registrul comertului referitoare la obiectul de activitate.




Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Alina Elena - Consultant fiscal.


Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.67 din 12 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 5 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016