PFA radiata. Ce se va intampla cu facturile emise si cu veniturile incasate?
de Redactia PortalPFA la 14 Nov. 2019
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Care sunt urmatorii pasi in aceasta speta? Ce se intampla cu facturile emise in perioada in care este radiat (martie - octombrie)? Trebuie stornate (incasarea a avut loc)? Veniturile incasate vor fi declarate pe persoana fizica? Cheltuielile vor fi luate la calculul venitului net impozabil? Raspunsurile la toate aceste intrebari vor fi oferite de expertul nostru.
Iata raspunsul specialistului!

Impozitul minim pe cifra de afaceri Fiscalitate aplicata

Afacere la cheie cu flori in ghiveci

Propriul meu plan de afaceri
Beneficiarii serviciilor prestate nu au dreptul sa isi deduca cheltuielile pentru documentele emise de dumneavoastra, dupa data radierii PFA.
Puteti emite adrese catre clientii dumneavoastra in care sa mentionati ca din motive obiective, facturile emise in perioada 18 martie - octombrie, sa fie reconsiderate ca si cheltuiala nedeductibila, pana la reglementarea situatiei care a dus la acest fapt.
Veniturile incasate ulterior radierii activitatii, se includ in venitul brut si se impoziteaza, conform pct. (7) alin. (1) din Normele metodologice date in aplicarea art. 68 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Nu este necesar sa stornati facturile emise.
Cheltuielile realizate dupa data radierii PFA sunt nedecuctibile la calculul impozitului pe venit, conform art. 68 alin (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
ONRC (Oficiul National al Registrului Comertului) a atras atentia in repetate randuri anul trecut legat de radierea din registrul comertului a persoanelor fizice autorizate (PFA) si a intreprinderilor individuale (II) care nu si-au actualizat obiectul de activitate conform Legii nr. 182/2016.
Potrivit art. II alin. (1) din Legea nr. 182/2016, in termen de 2 ani de la intrarea in vigoare, persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale al caror numar de clase de activitati prevazute de codul CAEN incluse in obiectul de activitate este mai mare decat cel prevazut de prevederile legale in vigoare (5 clase de activitati prevazute de codul CAEN pentru PFA si 10 clase de activitati prevazute de codul CAEN pentru II) au obligatia de a solicita oficiului registrului comertului competent modificarea, in mod corespunzator, a mentiunilor din registrul comertului referitoare la obiectul de activitate.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Alina Elena - Consultant fiscal.
Redactia PortalPFA
Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Autor: Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Ti-a placut acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Articole pe acelasi subiect
Cele mai citite stiri
PFA in IT: Atentie la alegerea codului CAEN si depasirea plafonului de TVA!
Citeste mai mult
SAF-T pentru PFA: Este sau NU obligatorie depunerea D406?
Citeste mai mult
PFA care lucreaza cu zilieri: Cum completezi corect Declaratia D700
Citeste mai mult
Masuri fiscale 2025: Ce aduce noul Program de Guvernare
Citeste mai mult
Drepturi de autor: Ce obligatii exista la depasirea plafonului de 300.000 lei
Citeste mai mult