Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

ANAF: Ghidul privind persoanele fizice care opteaza pentru plata CAS si CASS


de Viorica Ghinea la 12 Mar. 2021
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF: Ghidul privind persoanele fizice care opteaza pentru plata CAS si CASS
AJFP Ialomita anunta persoanele fizice care vor sa faca plati optionale pentru contributia la pensii sau daca vor sa fie asigurati in sistemul sanitar de stat, ca o pot face prin depunerea declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.


Declaratia unica se depune, pana in data de 25 mai 2021, prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, respectiv:
 
 - prin intermediul serviciului "Spatiul privat virtual", disponibil pe site-ul www.anaf.ro;
 
 - prin intermediul serviciului "Depunere declaratii", disponibil pe portalul www.eguvernare.ro pe baza certificatului digital calificat;
 
 - in format hartie, direct la registratura organului fiscal sau prin posta, cu confirmare de primire.
 
 
 Pentru a veni in sprijinul contribuabililor, ANAF a publicat Ghidul privind persoanele fizice care opteaza pentru plata contributiei de asigurari sociale si asigurari sociale de sanatate.
 
 
I. CONTRIBUTIA DE ASIGURARI SOCIALE
 
 
1. Persoanele fizice care pot opta pentru plata contributiei de asigurari sociale
 
Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente si venituri din drepturi de proprietate intelectuala (cu exceptia veniturilor din exploatarea de catre mostenitori a drepturilor de proprietate intelectuala, remuneratiei reprezentand dreptul de suita, remuneratiei compensatorii pentru copia privata) din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, care au estimat pentru anul curent venituri nete a caror valoare cumulata este sub plafonul minim de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate, pot opta pentru plata contributiei de asigurari sociale pentru anul curent.
 
Incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate, respectiv pana la data de 25 mai inclusiv a anului pentru care se datoreaza contributia, se efectueaza prin cumularea urmatoarelor venituri care se estimeaza a se realiza in anul curent:
 
- veniturile nete si/sau a normelor anuale de venit din activitati independente;
 
- venitului brut realizat in baza contractelor de activitate sportiva;
 
- precum si a veniturilor nete din drepturi de proprietate intelectuala.
 
ANAF mentioneaza in ghid ca prin salariu de baza minim brut pe tara se intelege salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata aprobat prin Hotarare a Guvernului sau prin alte acte normative.
 
In anul 2021 salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este de 2.300 lei lunar.
 
 
2. Cota de contributie de asigurari sociale datorata bugetului asigurarilor sociale de stat
 
Cota de contributii de asigurari sociale este de 25%.
 
 
3. Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale datorata de persoanele fizice care opteaza pentru plata contributiei de asigurari sociale
 
Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul persoanelor care opteaza pentru plata acesteia o reprezinta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere al Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate.
 
Persoanele fizice care opteaza pentru plata contributiei de asigurari sociale isi aleg o valoare, reprezentand baza de calcul al contributiei de asigurari sociale, cel putin egala cu 12 salarii de baza minime brute pe tara, care constituie "venitul ales".
 
 
4. Modalitatea de exercitare a optiunii
 
Contributia datorata se evidentiaza in Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate /Sectiunea a 2-a "Date privind contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate estimate"/ Subsectiunea 1 "Date privind contributia de asigurari sociale estimata".
 
 
 Ghidul poate fi consultat integral AICI >>>
 

Viorica Ghinea Autor: Viorica Ghinea

Ghinea Viorica face parte din echipa Portalpfa.ro din anul 2017, unde se concentreaza pe noutatile legislative si prezinta cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in 2009 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum sanatate, amenajari interioare, moda, sport si legislatie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna TVA, monografii contabile, legislatie fiscala si contabila, pentru a sprijini contabilii, antreprenorii si alte categorii.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 2.5 din 2 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 5 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016