Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Analiza ANAF: Regimul fiscal pentru veniturile din activitatile desfasurate de zilieri


de Victor Achim la 19 Nov. 2020
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Analiza ANAF: Regimul fiscal pentru veniturile din activitatile desfasurate de zilieri
Reprezentantii DGRFP Brasov au intocmit un material cu tema "Regimul fiscal aplicabil veniturilor din activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri". Iata mai jos analiza completa facuta de specialistii ANAF!


ZILIER: persoana fizica, cetatean roman sau strain, ce are capacitate de munca si care desfasoara activitati necalificate cu caracter ocazional, pentru un beneficiar, contra unei remuneratii;
 
BENEFICIAR: unitatile administrativ-teritoriale, persoana juridica, persoana fizica autorizata, intreprinderea individuala, intreprinderea familiala, pentru care zilierul desfasoara activitati necalificate cu caracter ocazional. 
 
Durata activitatii ocazionale care poate fi exercitata este de minimum o zi, corespunzator cu 8 ore de munca. 
 
Niciun zilier nu poate presta activitati pentru acelasi beneficiar pe o perioada mai lunga de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic si nici nu poate presta activitati in regim zilier mai mult de 120 de zile in decursul unui an calendaristic, indiferent de numarul de beneficiari.
 
Exceptii:
 
- zilierii care presteaza activitati in domeniul agriculturii, cresterii animalelor in sistem extensiv prin pasunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor, activitati sezoniere in cadrul gradinilor botanice aflate in subordinea universitatilor acreditate, precum si in domeniul viticol; in cazul acestora, perioada nu poate depasi 180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic
 
- zilierii care ocupa un loc de munca in urma intermedierii realizate de o agentie acreditata pot presta activitati pentru acelasi beneficiar pe o perioada de maximum 180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.
 
Beneficiarul nu poate utiliza o persoana mai mult de 25 de zile calendaristice in mod continuu in activitatile de tip zilier, dar daca activitatea depusa de zilier necesita o perioada mai mare, acesta poate fi utilizat pe baza de contract de munca pe perioada determinata.
 
 Munca necalificata cu caracter ocazional se poate presta in urmatoarele domenii prevazute in Clasificarea activitatilor din economia nationala:
 
 a) agricultura, vanatoare si servicii anexe - diviziunea 01;
 b) silvicultura, cu exceptia exploatarilor forestiere - diviziunea 02;
 c) pescuit si acvacultura - diviziunea 03;
 d) activitati de organizare a expozitiilor, targurilor si congreselor - grupa 823;
 e) publicitate - grupa 731;
 f) activitati de interpretare artistica - spectacole - clasa 9001, activitati-suport pentru interpretarea artistica -
spectacole - clasa 9002 si activitati de gestionare a salilor de spectacole - clasa 9004;
 g) cresterea si reproductia animalelor semidomesticite si a altor animale - clasa 0149;
 h) activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente - diviziunea 5621;
 i) activitati de intretinere peisagistica - plantarea, ingrijirea si intretinerea de parcuri si gradini, cu exceptia
facilitatii de locuit particulare - clasa 8130;
 j) restaurante - clasa 5610;
 k) baruri si alte activitati de servire a bauturilor - clasa 5630;
 l) activitati ale gradinilor zoologice, botanice si ale rezervatiilor naturale - clasa 9140.
 m) hoteluri si alte facilitati de cazare - diviziunea 55; facilitati de cazare similare - clasa 5510; facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata - clasa 5520 - tabere de copii, organizate de Ministerul
Tineretului si Sportului, direct sau prin unitatile din subordinea acestuia;
 n) facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata - clasa 5520 - cabane;
 o) activitati ale bazelor sportive - clasa 9311;
 p) activitati ale cluburilor sportive - clasa 9312.
 
 Activitatile de manipulare marfuri si activitatile de curatenie si intretinere se presteaza numai in domeniile de activitate mentionate anterior. 
 
 

OBLIGATII FISCALE IN CAZUL VENITURILOR REALIZATE DE ZILIERI
 

 Venitul realizat de zilieri sub forma remuneratiei zilnice reprezinta venit asimilat salariului pentru care zilierul datoreaza:
 
- impozit pe salarii, 10% asupra diferentei intre remuneratia bruta si CAS;
- contributia de asigurari sociale, 25% asupra remuneratiei brute, incepand cu veniturile lunii mai 2019, conferind zilierului calitatea de asigurat in sistemul public de pensii.
 
Activitatea desfasurata nu confera zilierului calitatea de asigurat in sistemul public de sanatate. Acesta se poate asigura optional in sistemul public de sanatate potrivit articolului 180 din Codul fiscal.
 
Pentru remuneratia platita zilierilor, beneficiarul nu datoreaza contributia asiguratorie pentru munca.
 
DECLARARE SI PLATA
 
Impozitul si contributia de asigurari sociale (CAS) datorate de zilieri se calculeaza si se retine de beneficiarul lucrarilor si se declara in declaratia 112 la sectiunea A si sectiunea E din cadrul anexei 1.2 Asigurat.
 
Declararea si virarea la bugetul de stat a impozitului si CAS calculate si retinute se efectueaza de catre beneficiarul de lucrari pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc aceste venituri.
 
Prin exceptie, calculeaza si retin impozitul si CAS aferent veniturilor fiecarei luni la data efectuarii platii acestor venituri, declara si platesc pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se datoreaza, urmatorii beneficiari de lucrari:
 
 a) asociatii, fundatii sau alte entitati fara scop patrimonial, persoane juridice;
 b) persoanele juridice platitoare de impozit pe profit care, in anul anterior, au inregistrat venituri totale de pana la 100.000 euro si au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv;
 c) persoanele juridice platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor care, in anul anterior, au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv;
 d) persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale, precum si persoanele fizice care exercita profesii liberale si asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice, persoanele fizice care detin capacitatea de a incheia contracte individuale de munca in calitate de angajator, care au, potrivit legii, personal angajat pe baza de contract individual de munca.
 
ATENTIE!
 
Numarul zilierilor nu se ia in calculul numarului mediu de salariati (exclusiv 3) in functie de care se stabileste termenul de declarare si de plata lunar sau trimestrial. La calculul acestui numar se au in vedere numai salariatii cu contract de munca din declaratia 112.
 

Autor: Victor Achim

Victor Achim s-a alaturat redactiei noastre acum 6 ani. Si-a inceput activitatea in presa in urma cu peste 10 ani si a acoperit de-a lungul anilor domenii precum TVA, taxe si impozite si contributii sociale.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.67 din 3 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 4 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016