Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Care sunt noile criterii de selectie contribuabili mari si mijlocii?


de Cecilia Pavelescu la 27 Dec. 2016
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Care sunt noile criterii de selectie contribuabili mari si mijlocii?
Agentia Nationala de Administare Fiscala redefineste criteriile de includere a contribuabililor in categoriile "mari" si "mijlocii", pentru a se incadra in tendintele economico-financiare actuale. Potrivit criteriilor specifice, in categoria "marilor contribuabili" vor fi incluse si societatile afiliate in mod direct la un mare contribuabil (criteriul afilierii directe), precum si contribuabilii nou-infiintati care, la data infiintarii, se angajeaza sa realizeze, in maximum 3 ani consecutivi investitii de minimum 10 milioane de euro (criteriul investitional).


De asemenea, criteriul grupului fiscal unic va permite incadrarea in randul contribuabililor mari/mijlocii a membrilor unui grup fiscal unic atunci cand sunt indeplinite criteriile de selectie de reprezentantul fiscal sau oricare dintre membrii care apartin grupului, asa cum e definit la art. 269 alin. (9) din Codul fiscal.

Criteriul de baza a fost reanalizat, astfel incat reprezinta rezultatul agregarii a trei indicatori relevanti ponderati ai activitatii contribuabililor: cifra de afaceri - 50%, volumul obligatiilor fiscale declarate - 30% si volumul cheltuielilor cu personalul - 20%. Continuitatea este de asemenea importanta, astfel incat din randul contribuabililor mari/mijlocii vor fi exclusi, dupa trei ani consecutivi in care nu au indeplinit criteriul de baza, cei aflati in procedura falimentului sau in inactivitate temporara, precum si cei declarati inactivi, potrivit dispozitiilor art. 92 din Codul de procedura fiscala.

De asemenea, s-a mentinut criteriul reprezentarii fiscale, care permite includerea contribuabililor nerezidenti in randul contribuabililor mari/mijlocii, daca sunt reprezentati sau reprezentati fiscal de un mare contribuabil sau de un contribuabil mijlociu.

Utilizarea unor criterii realiste de selectie a contribuabililor va permite atat realizarea unor esantioane corecte din punct de vedere al importantei fiscale, cat si interpretarea unitara a informatiilor privind eficienta administrarii acestor doua categorii de contribuabili.

Aceste criterii vor intari parteneriatul cu acestia, cresterea eficientei administrarii fiscale si imbunatatirea colectarii veniturilor bugetare.

*   *  * Proiectele de acte normative, initiate de ANAF, sunt facute publice pe site-ul institutiei la adresa www.anaf.ro, domeniul INFO ANAF/ Transparenta decizionala. De asemenea, acestea pot fi consultate la Serviciul Comunicare, Relatii Publice si Mass-Media din cadrul ANAF, cu sediul in str. Apolodor nr.17, sector 5, Bucuresti.
 


Autor: Cecilia Pavelescu

0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 4 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016