Codul fiscal se modifica din 2017
de Cecilia Pavelescu la 07 Nov. 2016 Exclusiv
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In urma consultarilor cu mediul de afaceri si cu asociatiile de profil, Ministerul Finantelor propune un nou pachet de masuri ce vizeaza modificari ale Codurilor fiscal si de procedura fiscala si ale altor acte normative. Redam mai jos aceste noi modificari pe fiecare capitol din Codul fiscal:
In domeniul Codului fiscal:
Titlul I- " Dispozitii generale"

Manual de inventariere Societati comerciale PFA ONG

Afacere la cheie cu flori in ghiveci

Cartea Verde a Impozitului pe Profit 2025
1. Se modifica notiunea de stock option plan in sensul ca aceasta nu mai vizeaza doar persoanele juridice ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata sau tranzactionate in cadrul unui sistem alternativ de tranzactionare, ci vizeaza orice persoana juridica care acorda angajatilor, administratorilor si/sau directorilor acesteia sau ai persoanelor juridice afiliate ei, dreptul de a achizitiona la un pret preferential sau de a primi cu titlu gratuit un numar determinat de titluri de participare, emise de entitatea respectiva.
2. Se modifica prevederile referitoare la masurile aplicabile contribuabililor care isi recapata codul de TVA dupa ce acesta a fost anulat organele fiscale, in sensul ca:
- acestia vor factura cu TVA catre clienti toate vanzarile pe care le-au realizat in perioada in care nu au avut cod de TVA, putand astfel sa-si recupereze de la acestia taxa pe care au colectat-o,
- pentru cumpararile aferente vanzarilor efectuate in perioada in care contribuabilii au codul anulat vor putea deduce TVA dupa reinregistrare,
- beneficiarii acestora vor putea deduce taxa aferenta cumpararilor efectuate in perioada in care furnizorul a avut codul anulat,
- cheltuielile inregistrate de contribuabilii inactivi si de beneficiarii acestora, vor fi luate in calcul la determinarea rezultatului fiscal privind impozitul pe profit, la reactivarea potrivit Codului de procedura fiscala, fie in perioada fiscala din anul in curs, fie prin rectificarea declaratiei de impozit pe profit a anului fiscal precedent.
Titlul II - "Impozitul pe profit"
1. Se propune introducerea unor reglementari cu privire la stabilirea anului fiscal modificat. Astfel, se propun urmatoarele reguli:
a) daca anul fiscal modificat redevine an fiscal calendaristic, ultimul an fiscal modificat include si perioada cuprinsa intre ziua ulterioara ultimei zile a anului fiscal modificat si 31 decembrie a anului calendaristic respectiv;
b) daca se modifica perioada anului fiscal modificat, primul an nou fiscal modificat include si perioada cuprinsa intre ziua ulterioara ultimei zile a anului fiscal modificatsi ziua anterioara primei zile a noului an fiscal modificat. De asemenea, aceste reglementari cuprind si precizari legate de termenele privind comunicarea catre organele fiscale competente a modificarii perioadei anului fiscal.
Continuarea pe Contabilul.ro.
Ti-a placut acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Articole pe acelasi subiect
Cele mai citite stiri
PFA in IT: Atentie la alegerea codului CAEN si depasirea plafonului de TVA!
Citeste mai mult
PFA care lucreaza cu zilieri: Cum completezi corect Declaratia D700
Citeste mai mult
Masuri fiscale 2025: Ce aduce noul Program de Guvernare
Citeste mai mult
Drepturi de autor: Ce obligatii exista la depasirea plafonului de 300.000 lei
Citeste mai mult
Arhivare documente: Cum si cat se pastreaza actele financiar-contabile?
Citeste mai mult