Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Contributii sociale pentru un PFA nerezident. Analiza zilei


de Redactia PortalPFA la 13 Mar. 2023
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contributii sociale pentru un PFA nerezident. Analiza zilei
Supunem atentiei dumneavoastra cazul unei PFA infiintata in Romania al unei persoane fizice nerezidente (rezident in Grecia) cu cod CAEN de IT 6202, care opteaza pentru impozitare in baza normei de venit, presteaza servicii (facturate lunar) catre o societate din Romania. Pentru aceste venituri obtinute s-a depus declaratia 212 (s-a declarat impozitul pe venit si CAS la norma de venit, CASS nu a depasit plafonul). Persoana fizica nerezidenta nu depaseste 183 de zile de sedere in Romania. De asemenea, ea are domiciliul in Grecia si acolo isi declara si plateste veniturile obtinute in Grecia.


Pentru veniturile obtinute din Romania de catre PFA, care au fost impozitate dupa cum am mentionat anterior, modul de declarare este corespunzator prin D212? Trebuiau sa fie retinute aceste contributii in Romania (impozit, CAS si CASS)?
 
Contributii sociale pentru un PFA nerezident. Raspunsul specialistului:

Conform art. 11 alin. (3) lit.a) din Regulamentul CE nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala (Text cu relevanta pentru SEE si pentru Elvetia), sub rezerva articolelor 12-16:
(a) persoana care desfasoara o activitate salariata sau independenta intr-un stat membru se supune legislatiei din statul membru respectiv;
 
Astfel, statul in care se datoreaza contributii sociale este statul in care persoana fizica autorizata desfasoara activitate.
Prin urmare, daca persoana fizica autorizata desfasoara activitate in Romania contributiile sociale se datoreaza in Romania.
Termenul de 183 zile nu are legatura cu contributiile sociale, doar cu impozitul pe venit.
 
Persoana fizica autorizata ar trebui sa obtina documentul portabil A1 daca se afla in stare de pluriactivitate (presteaza activitate si in Romania si in Grecia in mod alternativ).
 
In documentul portabil A1 se va mentiona statul in care datoreaza contributii sociale. Dupa obtinerea documentului portabil A1 persoana fizica autorizata va plati contributiile sociale datorate atat pentru veniturile realizate in Romania cat si pentru veniturile realizate in Grecia in statul inscris in documentul portabil A1.
 
In lipsa documentului portabil A1 contributiile sociale sunt in mod corect datorate in Romania si declarate in declaratia unica daca activitatea este prestata pe teritoriul Romaniei.
 
Raspuns oferit in luna martie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.58 din 6 voturi

x

Intrebare antispam: 1 + 5 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016