Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Declaratia unica: 5 intrebari si raspunsuri utile pentru PFA


de Alina Ilie la 15 Mai. 2023
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declaratia unica: 5 intrebari si raspunsuri utile pentru PFA
Declaratia unica se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate si care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal. Termenul de depunere a declaratiei este 25 mai 2023.


Asadar, depun Declaratia unica: persoanele fizice, Persoanele fizice autorizate (PFA), Intreprinderile individuale (II), Intreprinderile familiale (IF), profesiile liberale (experti contabili, avocati, medici etc.)
Declaratia se completeaza si se depune si de catre persoanele fizice care nu realizeaza venituri si care opteaza pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate. 
 
1. In cazul inchiderii unui PFA, cu norma de venit cu data de 15.01.2023, se pune problema daca are sau nu obligatia depunerii declaratiei unice?
 
In cazul in care, in cursul anului fiscal, PFA inceteaza activitatea, atunci exista obligatia de a depune la organul fiscal competent Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, completand in mod corespunzator cap. II.
 
2. O persoana fizica autorizata care nu depaseste norma de venit stabilita, este obligata la plata CAS si CASS? Dar daca doreste plata CASS, stabilirea contributiei se calculeaza prin aplicarea cotei asupra bazei de calcul reprezentand echivalentul a 6 salarii de baza minime brute pe tara, daca declaratia este depusa in termenul legal?
 
In cazul in care norma de venit este mai mica decat nivelul a 6 salarii minime brute pe tara in vigoare la data depunerii declaratiei, nu se datoreaza CAS si CASS. Insa, in cazul in care se doreste sa se opteze pentru plata CASS, acest lucru se realizeaza prin depunerea Declaratiei unice - capitolul II - Sectiunea 2, subsectiunea 2.
In cazul in care declaratia este depusa in termenul legal, suma de plata in contul CASS, pentru 12 luni, este stabilita prin aplicarea cotei de 10% la baza de calcul egala cu 6 salarii minime brute pe tara.
 
3. Referitor la regula de calcul a cotei de 10% CASS pentru dividende, daca se estimeaza ca veniturile din dividende incasate de o persoana vor fi sub plafonul de calcul al acestuia si nu se declara nimic la estimat, dar ulterior se vor incasa sume peste plafon, se regularizeaza in anul 2024 sau se depune rectificativa la estimat 2023, declaratia fiind finala?
 
Pentru dividendele care se incaseaza dupa data depunerii declaratiei, respectiv 25.05.2023, si depasesc valoarea de 6 salarii brute, atunci declaratia unica se depune intr-un termen de 30 zile de la data producerii evenimentului, completand in mod corespunzator cap. II.
 
4. Salariatii si pensionarii, care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala si drepturi civile sub plafonul stabilit de lege de 6 salarii minime, sunt obligati sa depuna declaratia?
 
Urmatoarele categorii de persoane fizice sunt exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, daca realizeaza si venituri din drepturi de autor:
– Persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii, precum si pentru veniturile realizate din drepturi de proprietate intelectuala;
– Persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala.
In cazul in care salariatii si pensionarii estimeaza ca vor realiza in anul 2023, venituri realizate in baza unor contracte incheiate potrivit Codului civil, atunci in cazul in care aceste venituri sunt sub plafonul de 18.000 lei, persoana nu are obligatia completarii Cap. II SECTIUNEA II. 2 Date privind contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate estimate pentru anul 2023 si nici obligatia platii CASS.
 
5. O persoana fizica realizeaza venituri din activitati agricole impuse la norma de venit in anul 2023 respectiv cultiva cartofi pe 5 ha si creste vaci - 10 capete, pe raza jud. Covasna, in Sfantu Gheorghe. Cum se completeaza declaratia unica in 2023?
 
In acest caz persoana fizica va completa la capitolul II din declaratie, subsectiunea II.1.3 si nu va datora CASS, daca venitul cumulat din cele doua activitati nu depaseste plafonul minim de 6 salarii minime brute (6 luni x 3.000 lei = 18.000 lei).
 
Completarea Declaratiei unice fara un ajutor profesionist poate fi destul de dificila, in special in situatiile complexe, in care exista mai multe tipuri si surse de venit. In plus, si instructiunile de completare pot fi destul de greu de urmarit si chiar insuficiente pentru un contribuabil care nu are cunostinte solide de fiscalitate. Informatii detaliate, recomandari si studii de caz gasiti in lucrarea Declaratia unica 2023! Comandati chiar acum >>
 

Foto: unsplash.com
 

Alina Ilie Autor: Alina Ilie

Alina Ilie s-a alaturat echipei PortalPFA.ro in anul 2020 pentru a prezenta cele mai importante noutati din domeniul fiscal-contabil. In prezent scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna proceduri fiscale, gestionarea taxelor si a impozitelor, obligatii legale PFA, aplicarea corecta a TVA , cu accent pe explicarea detaliata a CE este important de retinut, CUM ne afecteaza aceste informatii si DE CE este bine sa aplicam corect legea actualizata. 
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi

x

Intrebare antispam: 5 + 5 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016