Declaratia unica in anul 2019. Ce trebuie sa stii in acest an
de Viorica Ghinea la 13 Mar. 2019
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

UPDATE in 13 martie. Guvernul a prelungit termenul limita pentru depunerea declaratiei unice de la 15 martie, asa cum era initial, pana la 31 iulie 2019, conform anuntului pe care l-a facut recent Viorica Dancila, premierului Romaniei, in sedinta de Guvern.

Cartea Verde a Impozitului pe Profit 2025

Cultura castravetelui anti-diabet

Afacere la cheie cu flori in ghiveci
*********
Declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza venituri, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate, care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.
Declaratia se completeaza si se depune si de catre persoanele fizice care nu realizeaza venituri si care opteaza pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate.
Declaratia unica se depune pana la temenul limita hotarat de catre persoanele fizice care au obligatia:
a) declararii impozitului pe veniturile realizate din Romania sau/si din strainatate in anul 208;
b) declararii impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza din Romania in anul 2019;
c) declararii venitului estimat pentru incadrarea ca platitor de contributii sociale pentru anul 2019 si, dupa caz, a declararii contributiilor sociale datorate in anul fiscal 2018.
Declaratia unica se depune in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, in cazul contribuabililor care incep o activitate in cursul anului fiscal si al celor care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare pentru care impunerea este finala si care nu au avut, pana la acea data, obligatia depunerii declaratiei unice.
Declaratia se depune NUMAI prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, respectiv:
a) prin SPV;
b) pe site-ul e-guvernare.ro, cu semnatura electronica.
Spatiul Privat Virtual consta in punerea la dispozitia persoanelor fizice si persoanelor juridice a unui spatiu virtual prin intermediul caruia se efectueaza comunicarea electronica a actelor administrative fiscale emise in forma electronica de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala, precum si a informatiilor si inscrisurilor in legatura cu situatia fiscala proprie a acestora.
Documentele comunicate prin SPV au aceeasi putere juridica cu cele comunicate prin posta sau la ghiseu. In cazul utilizarii SPV nu se mai utilizeaza si alta modalitate de comunicare a actului administrativ fiscal.
Serviciul Spatiul Privat Virtual poate fi accesat prin intermediul urmatorul link: https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/servicii_online/Inregistrare_ persoane _fizice/!u
Vp/a1/hY'9PC4JAFMOQ.
Pentru inrolarea in serviciul „Spatiul privat virtual!” trebuie sa obtineti un numar de inregistrare, prin accesarea adresei de internet: www.anaf.ro/sectiunea_ Spatiul privat virtual/rubrica „Inregistrare utilizatori” cu ajutorul unui username si a unei parole si sa va prezentati o singura data la orice organ fiscal in termen de 10 zile, avand la dumneavoastra actul de identitate in original si copie si numarul de inregistrare atribuit.
De asemenea, exista si posibilitatea de a va inregistra ca utilizator al acestui serviciu fara a va mai deplasa la organul fiscal. Aceasta presupune alegerea la „Tipul de aprobare” a variantei „Verificare numar inregistrare decizie” si introducerea numarului unei decizii de impunere (poate fi numarul indicat in partea de sus a unei decizii de impunere anuala, a unei decizii de plati anticipate sau a unei decizii referitoare la obligatii de plata accesorii,emise dupa 15.12.2014) imprimat in partea de sus a documentului hartie primit de la ANAF si precedat de textul “Nr. inregistrare”.
Sursa: ANAF
Viorica Ghinea
Ghinea Viorica face parte din echipa Portalpfa.ro din anul 2017, unde se concentreaza pe noutatile legislative si prezinta cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in 2009 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum sanatate, amenajari interioare, moda, sport si legislatie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna TVA, monografii contabile, legislatie fiscala si contabila, pentru a sprijini contabilii, antreprenorii si alte categorii.
Autor: Ghinea Viorica face parte din echipa Portalpfa.ro din anul 2017, unde se concentreaza pe noutatile legislative si prezinta cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in 2009 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum sanatate, amenajari interioare, moda, sport si legislatie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna TVA, monografii contabile, legislatie fiscala si contabila, pentru a sprijini contabilii, antreprenorii si alte categorii.
Ti-a placut acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Articole pe acelasi subiect
Cele mai citite stiri
PFA in IT: Atentie la alegerea codului CAEN si depasirea plafonului de TVA!
Citeste mai mult
Controale antifrauda: Ce risca administratorii care ignora somatia ANAF
Citeste mai mult
Masuri fiscale 2025: Ce aduce noul Program de Guvernare
Citeste mai mult
Drepturi de autor: Ce obligatii exista la depasirea plafonului de 300.000 lei
Citeste mai mult
Arhivare documente: Cum si cat se pastreaza actele financiar-contabile?
Citeste mai mult