Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Infiintare PFA: ce pasi trebuie sa urmezi?


de Redactia PortalPFA la 28 Aug. 2023
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Infiintare PFA: ce pasi trebuie sa urmezi?
Persoanele fizice care intentioneaza sa desfasoare o activitate economica ca persoane fizice autorizate (PFA), intreprinderi individuale (I.I.) si intreprinderi familiale (I.F.) sunt obligate sa se inregistreze si sa se autorizeze la Oficiile Registrului Comertului inainte de inceperea activitatii economice.


Ca urmare a inregistrarii si autorizarii, Oficiile Registrului Comertului atribuie contribuabililor codul unic de inregistrare, contribuabilii (PFA, I.I, I.F) neavand obligatia de inregistrare fiscala la organele fiscale teritoriale.

Cate coduri CAEN poate avea PFA?

PFA poate avea in obiectul de activitate cel mult 5 clase de activitati prevazute de codul CAEN.
 
Ulterior inregistrarii fiscale la Registrul comertului, contribuabilii care isi incep activitatea in cursul anului fiscal au obligatia depunerii la organul fiscal a formularului 212 Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, in termen de 30 de zilende la data producerii evenimentului (inceperii activitatii/inregistrarii fiscale), completand venitul net anual estimat pentru anul fiscal curent.
 
Incepand cu anul urmator, contribuabilii au obligatia estimarii venitului net anual pentru anul fiscal curent, in vederea stabilirii impozitului anual estimat, prin depunerea declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului de realizarea venitului.
 
Contabilitatea in partida simpla este mai usoara si se poate tine chiar de catre titularul PFA (nu este nevoie de semnatura unui contabil). Desigur, daca acesta are cunostinte de contabilitate, acesta poate tine si contabilitatea in partida dubla.
 
De asemenea, completarea si transmiterea declaratiilor fiscale (declaratia unica) se poate face de catre titularul PFA (nu este necesara semnatura unui contabil), prin intermediul SPV.

Citeste si: Titular PFA: poate sa fie si asociat unic/administrator la un SRL cu acelasi obiect de activitate?
 

Explicatiile sunt oferite de Dana Hristu, consultant fiscal, in editia lunii iulie 2023 a revistei Taxe si Impozite actual. Este o publicatie gandita pentru contabilii care isi doresc sa se informeze in cel mai scurt timp, cu efort minim. Din acest motiv ea ofera doar acele noutati, comentarii, studii de caz si exemple practice care conteaza cu adevarat si care va ajuta sa ramaneti permanent un profesionist bine ancorat in realitatea fiscal-contabila.
 
Foto: pexels.com

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.67 din 6 voturi

x

Intrebare antispam: 1 + 5 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016