Infiintare PFA: ce pasi trebuie sa urmezi?
de Redactia PortalPFA la 28 Aug. 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ca urmare a inregistrarii si autorizarii, Oficiile Registrului Comertului atribuie contribuabililor codul unic de inregistrare, contribuabilii (PFA, I.I, I.F) neavand obligatia de inregistrare fiscala la organele fiscale teritoriale.
Cate coduri CAEN poate avea PFA?
PFA poate avea in obiectul de activitate cel mult 5 clase de activitati prevazute de codul CAEN.
Ulterior inregistrarii fiscale la Registrul comertului, contribuabilii care isi incep activitatea in cursul anului fiscal au obligatia depunerii la organul fiscal a formularului 212 Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, in termen de 30 de zilende la data producerii evenimentului (inceperii activitatii/inregistrarii fiscale), completand venitul net anual estimat pentru anul fiscal curent.

Cartea Verde a impozitului pe venit si a contributiilor

Cresterea prepelitelor japoneze

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025
Incepand cu anul urmator, contribuabilii au obligatia estimarii venitului net anual pentru anul fiscal curent, in vederea stabilirii impozitului anual estimat, prin depunerea declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului de realizarea venitului.
Contabilitatea in partida simpla este mai usoara si se poate tine chiar de catre titularul PFA (nu este nevoie de semnatura unui contabil). Desigur, daca acesta are cunostinte de contabilitate, acesta poate tine si contabilitatea in partida dubla.
De asemenea, completarea si transmiterea declaratiilor fiscale (declaratia unica) se poate face de catre titularul PFA (nu este necesara semnatura unui contabil), prin intermediul SPV.
Citeste si: Titular PFA: poate sa fie si asociat unic/administrator la un SRL cu acelasi obiect de activitate?
Citeste si: Titular PFA: poate sa fie si asociat unic/administrator la un SRL cu acelasi obiect de activitate?
Explicatiile sunt oferite de Dana Hristu, consultant fiscal, in editia lunii iulie 2023 a revistei Taxe si Impozite actual. Este o publicatie gandita pentru contabilii care isi doresc sa se informeze in cel mai scurt timp, cu efort minim. Din acest motiv ea ofera doar acele noutati, comentarii, studii de caz si exemple practice care conteaza cu adevarat si care va ajuta sa ramaneti permanent un profesionist bine ancorat in realitatea fiscal-contabila.
Foto: pexels.com
Redactia PortalPFA
Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Autor: Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Ti-a placut acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Articole pe acelasi subiect
Cele mai citite stiri
PFA in IT: Atentie la alegerea codului CAEN si depasirea plafonului de TVA!
Citeste mai mult
Controale antifrauda: Ce risca administratorii care ignora somatia ANAF
Citeste mai mult
Masuri fiscale 2025: Ce aduce noul Program de Guvernare
Citeste mai mult
Drepturi de autor: Ce obligatii exista la depasirea plafonului de 300.000 lei
Citeste mai mult
Arhivare documente: Cum si cat se pastreaza actele financiar-contabile?
Citeste mai mult